Συνέχεια στον διπλωματικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ Τουρκίας και Ολλανδίας έδωσε τη Δευτέρα η Αγκυρα καλώντας τον ολλανδό επιτετραμμένο, προκειμένου εκφράσει τη διαμαρτυρία της για τη δράση της Αστυνομίας του Ρότερνταμ απέναντι στους τούρκους διαδηλωτές το Σαββατοκύριακο, όπως ανακοίνωσε του τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σε διακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας χαρακτηρίζει την παρέμβαση της ολλανδικής Αστυνομίας δυσανάλογη και κάνει έκκληση για νομική δράση εις βάρος της ανάρμοστης συμπεριφοράς, υποστηρίζουν πηγές του υπουργείου.

Η ολλανδική Αστυνομία έκανε χρήση ειδικών σκύλων και αντλιών νερού την Κυριακή, προκειμένου να διαλύσει συγκέντρωση εκατοντάδων διαδηλωτών με τουρκικές σημαίες έξω από το τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ.

Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας Τούρκων που ζουν στην Ολλανδία οργανώθηκαν όταν οι ολλανδικές Αρχές απαγόρευσαν την είσοδο στο προξενείο της υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά, από την οποία είχαν ζητήσει να μη έρθει στην Ολλανδία, και στη συνέχεια την απέλασαν.

Η Ολλανδία από την πλευρά της κάλεσε τους πολίτες της στην Τουρκία να βρίσκονται σε επαγρύπνηση σε νέα ταξιδιωτική οδηγία.

«Από τις 11 Μαρτίου υπάρχει διπλωματική ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και την Ολλανδία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ολλανδικού υπουργείου Εξωτερικών, όπου επίσης προστίθεται: «Παραμείνετε σε επαγρύπνηση και αποφύγετε τις συγκεντρώσεις και τους πολυσύχναστους τόπους».