Ο ήρωας Χρούντι Μπάκσι της θρυλικής ταινίας του 1968 «Το πάρτι» είναι πάντα επίκαιρος και διαχρονικός. Η ερμηνεία του Πίτερ Σέλερς μοναδική και αξεπέραστη. Ηταν και ίσως είναι η καλύτερη κωμωδία που έχει γυριστεί ποτέ. Αν δεν την έχετε δει, αναζητήστε την και απολαύστε την.

Αν πάλι είστε ποδοσφαιρόφιλος και όχι σινεφίλ, δεν έχετε παρά να απολαμβάνετε κάθε Σαββατοκύριακο το πάρτι που γίνεται εις βάρος του αφελούς, αγαθού και αδύναμου Παναθηναϊκού, κάτι σαν τον ινδό ήρωα του Μπλέικ Εντουαρτς.

Σχεδόν κάθε εβδομάδα και ένα «πάρτι». Βγάλτε μπλοκάκι και σημειώστε: οκτώ παραπατήματα σε εννέα ματς εκτός έδρας στη Σούπερ Λίγκα! Στη μεθεπόμενη σελίδα ο συνάδελφος Γιάννης Σκόκας τα αναφέρει λεπτομερώς. Ποια καλύτερη κωμωδία; Ο γκαφατζής Παναθηναϊκός καλεσμένος στο πάρτι του Ολυμπιακού να εμπαίζεται και να λοιδορείται από τους καλεσμένους. Και ποιος δεν έχει χαμογελάσει μετά τη μονομαχία του με τον Παναθηναϊκό; Ελάχιστοι έφυγαν ηττημένοι κι ακόμη πιο λίγοι συντετριμμένοι. Οι πολλοί πήραν ό,τι ήθελαν!

Είναι η μοίρα των αφελών και ανοήτων που καταπιάνονται με ασχολίες που δεν κατέχουν ή των φαντασμένων επαρχιωτών που προσπαθούν να εισχωρήσουν στα σαλόνια της πρωτεύουσας να γίνονται οι περίγελοι των «πάρτι». Στην περίπτωση του Παναθηναϊκού υπάρχει το παράδοξο ότι και κοσμοπολίτικο παρελθόν έχει να επιδείξει και ποδοσφαιρικό επίσης. Η λέξη-κλειδί που ανοίγει το υπόγειο του προβλήματος είναι «το παρελθόν». Ναι μεν στο παρελθόν κοσμοπολίτης και υψηλής ποδοσφαιρικής τέχνης, όμως τώρα, στο παρόν, επαρχιώτης στην Ομόνοια και ποδόσφαιρο επιπέδου Α’ Αθηνών!

Λυπηρή και στενόχωρη, όχι μόνο για τους φίλους του Παναθηναϊκού, η εδώ και χρόνια κατάληξη των Πρασίνων. Ολοι οι ποδοσφαιρόφιλοι, οι μετριοπαθείς, οι ψύχραιμοι, θα ήθελαν έναν ισχυρό Παναθηναϊκό να υποστηρίζουν ή να αντιμάχονται· μάταια! Η ομάδα του κ. Γιάννη Αλαφούζου προκαλεί γέλιο πια σαν τον Χρούντι Μπάκσι, όταν προσπαθεί να δείξει «μεγάλος» και «έμπειρος». Προκαλεί γέλιο έπειτα από σχεδόν κάθε ματς. Η διαφορά του με τον ινδό ήρωα της ξεκαρδιστικής κωμωδίας του ’68 είναι ότι ο Μπάκσι έφερε το πάρτι στα μέτρα του και το έκανε μπάχαλο ενώ ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να αποκαλύψει τις ανομίες και τα σκοτεινά μυστικά που κρύβουν στην ντουλάπα οι «οικοδεσπότες», αλλά –για την ώρα –γελοιοποιήθηκε περισσότερο.

Και την Κυριακή έρχεται το ντέρμπι. Κι άντε να πιστέψει κάποιος ότι ο αφελής Παναθηναϊκός που δεν νίκησε τη Βέροια, τον Ηρακλή, τη Λάρισα, θα νικήσει τον Ολυμπιακό. Θα μου πείτε, σε ένα ντέρμπι όλα γίνονται κι όταν το πρωτάθλημα έχει κριθεί, ε τότε μπορεί κι ο «αγαθός Ινδός» να ελπίζει σε ένα δικό του «πάρτι».