Σε κάποιο παράλληλο σύμπαν, ο Τζέιμς Μποντ πίνει μια γουλιά μαρτίνι και διαβάζει συνοφρυωμένος την είδηση στην εφημερίδα. Το αντίπαλον δέος του, ο Τζορτζ Σμάιλι, 25 χρόνια μετά την απόσυρσή του απ’ τον κόσμο των κατασκόπων, ετοιμάζεται να επιστρέψει στην ενεργό δράση. Ο χαρακτηριστικός πρωταγωνιστής των βιβλίων τού Τζον Λε Καρέ αναλαμβάνει και πάλι υπηρεσία στις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες χάρη στο νέο μυθιστόρημα «A legacy of spies» που θα κυκλοφορήσει στις 7 Σεπτεμβρίου.

Αν και δεν έχουν γίνει γνωστές πολλές λεπτομέρειες για το νέο έργο του Τζον Λε Καρέ, ο εκδοτικός οίκος Viking που θα το τυπώσει επιβεβαίωσε ότι τον κεντρικό ρόλο θα παίξει το πρώην δεξί χέρι του Σμάιλι, Πίτερ Γκίλαμ, ο οποίος τώρα θα εμφανιστεί ως βετεράνος κατάσκοπος που, αποτραβηγμένος από τον κόσμο της δράσης, ζει σε μια φάρμα στη Νότια Βρετάνη. Ενα γράμμα που φτάνει όμως από το Λονδίνο θα του αναστατώσει την καθημερινότητα. Η υπηρεσία πίσω στο Λονδίνο βάλθηκε να ξεσκονίσει πλημμελήματα που διαπράχθηκαν κατά το παρελθόν, σε μια εποχή όπου υπήρχαν λιγότεροι ενδοιασμοί για τις μεθόδους αντιμετώπισης του σοβιετικού κινδύνου.

Οι δυο ηλικιωμένοι κατάσκοποι θα έρθουν αντιμέτωποι με νεότερούς τους πράκτορες που δεν γνωρίζουν για τον Ψυχρό Πόλεμο και άρα δεν δικαιολογούν τίποτα. Σε μια πλοκή που θα μπλέκει τα δεδομένα του παρελθόντος με του παρόντος, ο αναγνώστης θα διαπιστώσει μια συνάφεια ανάμεσα στα πρόσωπα και στις καταστάσεις που πρωτοεμφανίστηκαν σε δύο προηγούμενα βιβλία του Λε Καρέ –«Ο κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο» και «Κι ο κλήρος έπεσε στον Σμάιλι».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λε Καρέ, ο συγγραφέας (που το πραγματικό του όνομα είναι Ντέιβιντ Κόρνγουελ) τον τελευταίο χρόνο δούλεψε με πυρετώδεις ρυθμούς προκειμένου να ετοιμάσει το νέο κείμενό του. Αν και έχουν πια περάσει δυόμισι δεκαετίες από τις τελευταίες περιπέτειες του Σμάιλι, ο εμπνευστής του φαίνεται να αποφάσισε να τον επαναφέρει στα ράφια των βιβλιοπωλείων χάρη στις πολιτικές εξελίξεις της περιόδου. Στα προηγούμενα οκτώ βιβλία του, ο Λε Καρέ συνήθιζε να σχολιάζει έμμεσα τη σχέση της Βρετανίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες στην εποχή μετά την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Τώρα η κριτική αναμένεται να προσωποποιηθεί στον Βλαντίμιρ Πούτιν και τις σχέσεις που φαίνεται να αναπτύσσει με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ. Αν και επισήμως η πλευρά του δημιουργού χαρακτηρίζει τη σκέψη αυτή «αρκετά υπεραπλουστευμένη».

Η ΕΚΚΙΝΗΣΗ. Οπως και να ‘χει, ο Λε Καρέ σίγουρα στο καζάνι της μυθοπλασίας θα έριξε, πέρα από τις φανταστικές στιγμές, λεπτομέρειες από την εμπειρία του από τις μυστικές υπηρεσίες όπου υπηρέτησε τις δεκαετίες του 1950 και 1960. Την περίοδο εκείνη, άλλωστε, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον συγγραφικό κύκλο. Το 1961 κυκλοφόρησε το πρώτο του έργο «Η τελευταία κλήση», ενώ τα επόμενα δέκα χρόνια στήθηκε η τριλογία όπου ο Σμάιλι τα βάζει με τον αρχηγό των σοβιετικών μυστικών υπηρεσιών με το κωδικό όνομα «Κάρλα». Εκεί εντάσσονται τα βιβλία «Κι ο κλήρος έπεσε στον Σμάιλι», «Ο εντιμότατος μαθητής» και «Οι άνθρωποι του Σάιλι». Η τελευταία εμφάνισή του στην εκδοτική αγορά ήταν το 1990, οπότε βγήκε στη σύνταξη μέσω των σελίδων του «Μυστικός προσκυνητής». Παρ’ όλα, συνέχισε την καριέρα του στη μεγάλη οθόνη όπου τον ρόλο έπαιξαν γνωστοί ηθοποιοί, όπως ο Γκάρι Ολντμαν στη μεταφορά τού «Κι ο κλήρος έπεσε στον Σμάιλι» το 2011.