«Η Γαλλία διατρέχει έναν μεγάλο κίνδυνο. Σε δύο μήνες από σήμερα, η ιδεολογία και οι μέθοδοι της Ακροδεξιάς ίσως να κυβερνούν τη χώρα. Το ενδεχόμενο αυτό με στοιχειώνει. Πιστεύω ότι πρέπει όλοι να αναρωτηθούμε πώς πρέπει να ψηφίσουμε στον πρώτο γύρο ώστε να αποφύγουμε αυτή την καταστροφή στον δεύτερο γύρο». Με αυτό τον τρόπο αιτιολόγησε χθες ο σοσιαλιστής πρώην δήμαρχος του Παρισιού Μπερτράν Ντελανοέ την απόφασή του να στηρίξει τον «και αριστερό και δεξιό» υποψήφιο Εμανουέλ Μακρόν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές. Μία ψήφος με μεγάλη βαρύτητα η οποία, όπως επισημαίνει το «L’Express», ενδεχομένως να προαναγγέλλει και άλλες, ανάλογες διαρροές από το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Γιατί ο σοσιαλιστής υποψήφιος, ο Μπενουά Αμόν δείχνει ανήμπορος να ξεκολλήσει από την τέταρτη θέση στις δημοσκοπήσεις για τον πρώτο προεδρικό γύρο. Ενώ ο Μακρόν δείχνει πλέον ικανός ακόμα και να στερήσει την πρώτη θέση από τον «μεγάλο κίνδυνο που διατρέχει η Γαλλία», τη Μαρίν Λεπέν.

Νέα δημοσκόπηση του ινστιτούτου Elabe που δημοσιεύτηκε χθες θέλει τον επικεφαλής του κινήματος En Marche! στο 25,5%, μιάμιση μονάδα πάνω σε σύγκριση με την προηγούμενη σφυγμομέτρηση του ίδιου ινστιτούτου, έναντι 26% της Λεπέν, που χάνει από την πλευρά της μία μονάδα. Ο Φρανσουά Φιγιόν βρίσκεται καθηλωμένος στην τρίτη θέση με 19%: μπορεί να κέρδισε αυτή την εβδομάδα τη μάχη με το κόμμα του, μπορεί να απέκρουσε την ανταρσία εκατοντάδων στελεχών του και να υποχρέωσε τη Δευτέρα την πολιτική επιτροπή των Ρεπουμπλικανών να ανανεώσει «ομόφωνα» τη στήριξή της στο πρόσωπό του (δύσκολα μπορούσε να κάνει διαφορετικά μετά το πλήθος των 40.000 ανθρώπων που είχε καταφέρει να μαζέψει ο Φιγιόν την προηγουμένη στο Τροκαντερό και το οριστικό Οχι που είπε ο Αλέν Ζιπέ στο ενδεχόμενο να γίνει αυτός το Plan B), αλλά το PenelopeGate, και όλα όσα ακολούθησαν, συνεχίζει να τον στοιχειώνει. Πόσω μάλλον αφού το Canard Enchaîné συνεχίζει, από την πλευρά του, τις αποκαλύψεις.

Η σατιρική εφημερίδα κατήγγειλε προχθές πως συν τοις άλλοις το 2013 ο Φιγιόν είχε πάρει από τον φίλο του επιχειρηματία Μαρκ Λαντρέτ ντε Λασαριέρ (τον ίδιο φίλο που, ως εκδότης της λογοτεχνικής επιθεώρησης «Revue des deux Mondes», φέρεται να είχε προσφέρει ακόμα μία αργομισθία στην Πενελόπ Φιγιόν) δάνειο 50.000 ευρώ που «ξέχασε» να δηλώσει στην εφορία. «Επιχείρηση πολιτικής αποσταθεροποίησης» κατήγγειλε ακόμα μία φορά ο Φιγιόν, ο οποίος έχει κληθεί από τους ανακριτές να καταθέσει στις 15 Μαρτίου ενόψει μιας πιθανής απαγγελίας κατηγοριών εις βάρος του για το PenelopeGate. «Τα κιαροσκούρο του Φρανσουά Φιγιόν» ήταν ο τίτλος εκτενούς έρευνας που δημοσίευσε χθες η «Monde». Ο υπότιτλος τα έλεγε όλα: «Θεωρούνταν ιδεολόγος, άνθρωπος σεμνός και μοναχικός. Κι αν ο υποψήφιος της Δεξιάς είναι στην πραγματικότητα ένας τακτικιστής, μισάνθρωπος και υποκριτής;».