Τεντώνοντας το σχοινί, η Τουρκία απέστειλε ισχυρές ναυτικές μονάδες σε απόσταση αναπνοής από την πόλη της Πάφου για διενέργεια εκτεταμένων αεροναυτικών ασκήσεων με πραγματικά πυρά. Και από χθες ήδη σε απόσταση μόλις 27 χιλιομέτρων από τις δυτικότερες παρυφές της Κύπρου αναπτύσσονται ισχυρές τουρκικές δυνάμεις, αφού δεσμεύτηκε αυθαιρέτως με NAVTEX περιοχή 340 τετραγωνικών χιλιομέτρων, καλύπτοντας και μεγάλο μέρος του θεωρούμενου ως χρυσοφόρου Οικοπέδου 1 της κυπριακής ΑΟΖ. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά από το 1974 και είναι προφανής ο στρατηγικός στόχος της Αγκυρας: αφενός για εκβιαστική κλιμάκωση των εντάσεων, για ικανοποίηση απαιτήσεων της. Και αφετέρου για προαγωγή τετελεσμένου, που αφορά ολόκληρη τη θαλάσσια ζώνη από Κύπρο μέχρι Καστελλόριζο. Κι αυτό ενώ επίκειται η προσυπογραφή συμφωνιών παραχωρήσεως δικαιωμάτων χρήσεως των κυπριακών κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε διεθνείς εταιρείες, οι οποίες και θεωρούνται κολοσσοί του είδους.

Η δέσμευση της θαλάσσιας αυτής περιοχής θα διαρκέσει μέχρι 17 Μαρτίου, ενώ έχουν δεσμευθεί και άλλες περιοχές του FIR Λευκωσίας για χρήση από την τουρκική πολεμική αεροπορία. Κάτι που δημιουργεί κατάσταση άκρως τεταμένη και κυρίως επικίνδυνη για τη μεγαλόνησο. Οι τουρκικές ναυτικές μονάδες εξορμούν από τον ναύσταθμο της Αττάλειας ενώ μετέχουν και σμήνη από όμορες αεροπορικές βάσεις στην ίδια περιοχή.

Ανενόχλητοι. Η Λευκωσία έχει ενημερώσει την Αθήνα με την οποία και θα κινηθεί συντονισμένα για στρατηγική διαχείριση της καταστάσεως που ανακύπτει. Πρωταρχική όμως απόφαση είναι και από τις δύο πρωτεύουσες η απόλυτη ψυχραιμία και η αποφυγή ενεργειών που θα οπλοδοτούσαν τουρκικά προσχήματα. Κι άλλωστε ήδη ενεργοποιούνται στο παρασκήνιο αμερικανικές και βρετανικές πρωτοβουλίες προκειμένου ν’ αποσοβηθούν υποτροπές και ανεπιθύμητες επιπλοκές. Παρόλο που από πλευράς τους τηρούνται γενικά ίσες αποστάσεις. Κάτι που δεν αποθαρρύνει την προκλητικότητα της Αγκυρας.

Ηδη κι εντελώς ανενόχλητη η τουρκική αεροπορία έχει κάμει κυριολεκτικά «σουρωτήρι» τον κυπριακό εναέριο χώρο. Με τους Αγγλους που ελέγχουν με τη ΡΑΦ τις νότιες παρυφές της μεγαλονήσου, «να κλείνουν τα μάτια», τηρώντας επιτήδεια ουδετερότητα. Και τις ΗΠΑ να συστήνουν απλώς ηρεμία και προσπάθεια διεξόδου! Η δε Ευρώπη, ανύπαρκτη όσον αφορά την παραβίαση κάθε νομιμότητος εις βάρος μέλους της. Και κυρίως μέρος του σκληρού της πυρήνα.

Οι προσπάθειες του ΟΗΕ. Εν τω μεταξύ, την ηχηρή προειδοποίηση ότι «εάν δεν βρεθεί διέξοδος στο παρατεινόμενο κυπριακό αδιέξοδο τις επόμενες δυο τρεις εβδομάδες», τότε η προοπτική επανενώσεως της Κύπρου με συμφωνημένη ομοσπονδιακή λύση μηδενίζεται και «η γεωπολιτική διαίρεσή της θα αποβεί μοιραία κατάληξη», διεβίβασε προειδοποιητικά ο εκπρόσωπος του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών. Οπόταν και η de facto δηλαδή διχοτόμηση θα οριστικοποιηθεί. Με όλες τις συνέπειες, που θα επηρεάσουν την ευρύτερη περιοχή.

Κι αυτό καθώς ο νορβηγός διπλωμάτης συνεχίζει (με παράλληλη ενίσχυση από ΗΠΑ, Βρετανία και ΕΕ) εντατικές προσπάθειες ν’ αποτρέψει το μοιραίο. Που σημαίνει ναυάγιο και στην προέκτασή του: μείζονα κρίση με απρόβλεπτα συνακόλουθα. Καθώς η Αγκυρα ετοιμάζεται για νέα τετελεσμένα στο Κυπριακό εάν δεν υπάρξει τελικά υπέρβαση του αδιεξόδου. Με κύρια αιχμή την πολιτειακή αναβάθμιση του κατοχικού μορφώματος, με μοντέλο Ταϊβάν. «Αναγνώριση, δηλαδή, άνευ τυπικής αναγνωρίσεως». Εχοντας στα χέρια υποσχετικές από μουσουλμανικά κυρίως κράτη, όπως το Πακιστάν και κάποια Εμιράτα του Κόλπου και τη στήριξη βαλκανικών χωρών. Οπως η Αλβανία κατά κύριο λόγο. Που σε δεδομένη στιγμή, θα προχωρήσουν σε καθίδρυση διπλωματικών αποστολών. Προξενικού σε πρώτη φάση επιπέδου. Κάτι που θα μετεξελιχθεί σε πλήρη αναγνώριση, ανάλογα και με τη διαμόρφωση των εξελίξεων.

Αυτά είναι ακριβώς που έχουν αντιληφθεί τα Ηνωμένα Εθνη –εξού και η προειδοποιητική παρέμβαση Εσπεν Μπαρθ Αϊντα –προς τις δυο πλευρές ώστε να προληφθούν μη αναστρέψιμα γεγονότα. Ο ίδιος θα επισκεφθεί και την Αθήνα τις επόμενες μέρες για τον ίδιο λόγο, ενώ οι Βρυξέλλες προσπαθούν να προσεγγίσουν την Τουρκία. Η οποία και επιδιώκει «ν’ ανταλλάξει ακριβά» τις ευρωπαϊκές ανησυχίες.