Με ένα αίτημα που πάνω από όλα στοχεύει να στείλει μήνυμα στην Άγκυρα, ο αυστριακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν παρεμβαίνει υπερθεματίζοντας στην κόντρα που έχει ανοίξει μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας για το γερμανικό μπλόκο σε ομιλίες Τούρκων υπουργών: Σε ολόκληρη την ΕΕ, υποστηρίζει η Βιέννη, θα έπρεπε να εμποδιστούν ομιλίες Τούρκων πολιτικών που έχουν να κάνει με το δημοψήφισμα στην Τουρκία.

Η Αυστρία, υπενθυμίζεται, ήδη από το καλοκαίρι είχε εκφράσει δυσφορία για (διαφορετικού είδους) συγκεντρώσεις υποστηρικτών του Ερντογάν στη Βιέννη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Καθώς πλησιάζει η κάλπη του τουρκικού δημοψηφίσματος, η Άγκυρα είχε διοργανώσει και προεκλογικού χαρακτήρα συγκεντρώσεις στη Γερμανία, με ακροατήριο την τουρκική κοινότητα στη χώρα -πρακτική που γενικά ακολουθείται τα τελευταία χρόνια σε τουρκικές εκλογικές μάχες.

Οι γερμανικές Αρχές όμως μπλόκαραν τρεις τέτοιες εκδηλώσεις ενώ ορισμένοι πολιτικοί ζητούν προληπτικά ακόμη και να απαγορευτεί ανάλογη εκδήλωση του ίδιου του Ερντογάν στη Γερμανία.

Μπαίνοντας στη συζήτηση, ο αυστριακός καγκελάριος κάλεσε σε διευρωπαϊκές τέτοιες κινήσεις: «Θα ήταν σκόπιμη μία κοινή τακτική από την πλευρά της ΕΕ ώστε να εμποδιστούν τέτοιες προεκλογικές εκδηλώσεις» είπε σε συνέντευξή του στη Welt της Κυριακής. Με αυτόν τον τρόπο, υποστήριξε, «δεν θα τίθενται υπό πίεση μεμονωμένες χώρες που απαγορεύουν τέτοιες συγκεντρώσεις, όπως η Γερμανία».

Ο Κερν επέκρινε με αιχμηρό τόνο την «καταπάτηση των πολιτικών ελευθεριών» στην Τουρκία και ανέφερε επιπλέον πως η προτεινόμενη συνταγματική αναθεώρηση αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο το κράτος Δικαίου, περιορίζει τον διαχωρισμό των εξουσιών και αντιβαίνει στις αξίες της ΕΕ.

Ταυτόχρονα, κάλεσε την ΕΕ να τερματίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα και να ακυρώσει ή να μειώσει τη βοήθεια ύψους 4,5 δισ. ευρώ που προορίζεται να δοθεί στην Τουρκία ως το 2020.

«Πρέπει να δώσουμε νέα κατεύθυνση στις σχέσεις με την Τουρκία, απαλλαγμένοι από την ψευδαίσθηση ότι θα γίνει κράτος μέλος της ΕΕ», υποστήριξε ο Κερν στη συνέντευξή του στην κυριακάτικη Βελτ.

«Η Τουρκία απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι δημοκρατικές αξίες καταπατώνται. Η ελευθεροτυπία έχει μετατραπεί σε άγνωστη λέξη», τόνισε ο αυστριακός καγκελάριος.Ακόμη, ο Κερν επέκρινε έντονα τη σύλληψη του Ντενίζ Γιουτζέλ, του ανταποκριτή της Welt που κρατείται στην Τουκρία.

Πάντως, ο αυστριακός καγκελάριος επισήμανε ότι η Τουρκία παραμένει ένας σημαντικός εταίρος της ΕΕ σε ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια, τη μετανάστευση και την οικονομική συνεργασία, ενώ αναγνώρισε ότι η Άγκυρα τήρησε τις δεσμεύσεις της βάσει της συμφωνίας για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών που σύναψε με τις Βρυξέλλες.