Είναι γνωστό το ανέκδοτο με την κόλαση και τους έλληνες διαχειριστές της: «Τη μια δεν έχουμε μαστίγια, την άλλη δεν βράζουν τα καζάνια». Ανέκδοτο από τους Ελληνες για τους Ελληνες, που αν μη τι άλλο έχουν υψηλή αίσθηση του χιούμορ και κυρίως του αυτοσαρκασμού!

Οι Ελληνες δεν διστάζουν να τσαλακωθούν, να παρουσιάσουν με χαμόγελο τις σκοτεινές πλευρές του χαρακτήρα τους, να ξεγυμνώσουν τον εαυτό τους δίχως συμπλέγματα και προκαταλήψεις. Αυτοσαρκασμός: δείγμα μεγαλοσύνης!

Οποιον έλληνα οπαδό και να ρωτήσεις με ύφος σοβαρό, ποτέ δεν θα κομπάσει για τις επιδόσεις της ομάδας του, αντίθετα γνωρίζει τα αρνητικά στοιχεία της περισσότερο και από τους αντιπάλους και αυτά προτάσσει στις κουβέντες με πονηρούς συνομιλητές που έχουν τον τρόπο να τον «ξεκλειδώσουν». Ο φίλος του Ολυμπιακού γνωρίζει γιατί η αίγλη και η κυριαρχία του φθάνουν μέχρι τα σύνορα της χώρας και όχι παραπέρα· δεν θα το ομολογήσει αν προκληθεί, αντίθετα θα επιχειρήσει να αντιμετωπίσει τη συζήτηση διά επιχειρημάτων που θίγουν τον αντίπαλο συνομιλητή του τύπου «μιλάς κι εσύ, που…».

Με τρόπο προσέγγισης έξυπνο, ο ερυθρόλευκος οπαδός θα επινοήσει το δικό του ανέκδοτο και θα γελάσει πρώτος με το βαθύ νόημά του: «ο Μαρινάκης πούλησε τον Σάββα στους Κινέζους»!

Ο κιτρινόμαυρος θα γελάσει με τις υποσχέσεις για το χτίσιμο του ναού της ΑΕΚ και για τα χρήματα που θα ρίξει ο Τίγρης στην ομάδα και ο πράσινος οπαδός θα λυθεί στα γέλια στο άκουσμα της νέας αντεπίθεσης και ανασυγκρότησης του Παναθηναϊκού από τον Αλαφούζο.

Ολοι γνωρίζουν τι πραγματικά συμβαίνει και πως σίγουρα κάτι σάπιο ή κάτι πολύ σάπιο υπάρχει στο βασίλειο του ποδοσφαίρου μας, αλλά χρειάζεται ειδικός τρόπος για να το παραδεχτούν.

Ο αυτοσαρκασμός ακολουθεί πάντα τις αναπόδραστες ήττες. Μετά τα ναυάγια της Εθνικής στα νησιά Φερόες, η αγαπημένη όλων των Ελλήνων έγινε ανέκδοτο.

«Η προδοσία των εικόνων» είναι ένας διάσημος πίνακας του Ρενέ Μαγκρίτ που απεικονίζει μια πίπα και μια φράση «Ceci n’ est pas une pip», που σημαίνει «αυτό δεν είναι μια πίπα»! «Εάν είχα γράψει αυτό είναι μια πίπα, θα έλεγα ψέματα» είχε δηλώσει ο διάσημος ζωγράφος, υποστηρίζοντας ότι «μια πίπα μπορείς να τη γεμίσεις καπνό να την ανάψεις, όχι όμως αυτή που απλά είναι μια εικόνα»!

Ο έλληνας οπαδός έχει την εικόνα της ομάδας του στο δωμάτιό του δίχως την επιγραφή «αυτή δεν είναι μια ομάδα». Το ξέρει καλά πως δεν είναι ομάδα, πως οι ομάδες φθάνουν μέχρι τέλους στις μεγάλες μάχες, πως οι ομάδες παραμένουν «ομάδες» κι όχι ρετάλια για ξεπούλημα στα παζάρια της Ανατολής. Γνωρίζει ο Ελληνας να γκρεμίζει τα είδωλά του και να αμφισβητεί τα «θέσφατα».

Επίσης λένε: ο Ελληνας απολύει τον προπονητή που πήρε πρωτάθλημα. Ο Ρανιέρι απολύθηκε από τους Αγγλους!

Ο Ελληνας κάνει παντού λάθη. Το πιο λαμπερό Οσκαρ το πήρε το «λάθος» των αλάνθαστων Αμερικανών.

Ο Ελληνας ξέρει να αυτοσαρκάζεται με πάθος, χιούμορ και αυτογνωσία. Οι άλλοι όχι!