Υπογραμμίζοντας (διά χειλέων του υπουργού της των Εξωτερικών) «την παρουσία του ισχυρού τουρκικού στόλου στη Μεσόγειο» και προειδοποιώντας την ελληνική πλευρά στην Κύπρο «ν’ αποφύγει πάραυτα μονομερείς ενέργειες όσον αφορά τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, χωρίς τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων», η Αγκυρα πυροδότησε νέο γύρο αδιεξόδων κι εντάσεων στο Κυπριακό. Ενώ εκ παραλλήλου ο ίδιος ο τούρκος πρωθυπουργός επανέφερε τον «προσαρτησιακό μπαμπούλα», σημειώνοντας ότι: σε περίπτωση που δεν υπάρξει διέξοδος, τότε για την Τουρκία και τους Τουρκοκυπρίους υπάρχουν και άλλες επιλογές!

Με τις δηλώσεις Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιβεβαιώνεται ότι: το αδιέξοδο και η νέα κρίση που προέκυψε αφορούν περισσότερο τη στρατηγική μείζονος εκβιασμού, σχετικά με την εκμετάλλευση των νέων αποθεμάτων του φυσικού αερίου που έχουν επισημανθεί και που ήδη προσελκύουν πολλούς παίκτες στην περιοχή. Με διεθνείς ενεργειακούς κολοσσούς να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τη διασφάλιση εξορύξεως και νομής των «αρίστης ποιότητος» και τεραστίας ποσότητος υδρογονανθράκων, όπως προκύπτει από τις έρευνες που περατώθηκαν.

ΔΕΝ ΦΕΥΓΕΙ Ο ΑΤΤΙΛΑΣ. Η Αγκυρα, «πατώντας» στο εφαλτήριο των προσχημάτων που έδωσε η άκαιρη απόφαση της κυπριακής Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα, προειδοποιεί ακριβώς ότι: δεν πρόκειται με οποιονδήποτε τρόπο ν’ αποστεί των εγγυοδοτικών ευθυνών της έναντι των Τουρκοκυπρίων! Τονίζοντας ευθέως ότι μέρος των τουρκικών δυνάμεων κατοχής θα παραμείνουν οριστικά στο κυπριακό έδαφος, ακόμη και μετά τη λύση, εάν και όταν αυτή επιτευχθεί. Και η ίδια η παρουσία Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα και το περιεχόμενο των δηλώσεών του αποτελούν δείκτες σκληρύνσεως της τουρκικής θέσεως ως προς το Κυπριακό αλλά και τα γενικότερα περιφερειακά ζητήματα. Κάτι που προϊδεάζει για κρισιμότερες τροπές (κι ενδεχομένως υποτροπές), με την Αγκυρα να επιχειρεί επιβολή λύσεως τετελεσμένων. Ενθαρρυνόμενη και από τις εξελίξεις στην περιοχή και κυρίως από τη σιωπηρή «δι’ ανοχής» στήριξη των αξιώσεών της από ισχυρά κέντρα. Οπως είναι το θέμα των εγγυήσεων. Με βασικότερο στόχο της όμως σ’ αυτήν τη φάση: την εξασφάλιση συγκατανεύσεως από ευρωπαϊκούς θεσμούς, της απαιτήσεως για «ίση μεταχείριση» των τούρκων πολιτών στην κυπριακή επικράτεια, όπως θα συμβαίνει με άλλους Ευρωπαίους και κυρίως τους εξ Ελλάδος. Κάτι που παραπέμπει –όπως εύστοχα είπε κοινοτικός παράγοντας προ ημερών σε κυπρίους συνομιλητές του –σε απόπειρα «μερικής εισδοχής της στην ΕΕ από το κυπριακό παράθυρο».

Ο Τσαβούσογλου είδε όχι μόνο τον Μουσταφά Ακιντζί, αλλά και τους άλλους πολιτικούς ηγέτες των Τουρκοκυπρίων, διαβιβάζοντας τη βούληση της Τουρκίας και αναλύοντας τον οδικό χάρτη για τα περαιτέρω. Υπογραμμίζοντας ότι: η χώρα του δεν θ’ ανεχθεί παραφωνίες, διαβλέποντας –όπως τόνισε στις επαφές του –κρισιμότερες τις επόμενες φάσεις λόγω κυρίως του θέματος των υδρογονανθράκων, για το οποίο και θα εμπλακεί ενεργά «για διεκδίκηση των τουρκικών δικαιωμάτων»!Αφήνοντας να νοηθεί ότι δεν αποκλείεται και «δυναμική εμπλοκή» από ναυτικές μονάδες αν η Λευκωσία προχωρήσει χωρίς τους Τουρκοκυπρίους. Σ’ αυτό το πλαίσιο, από πλευράς του ο Μουσταφά Ακιντζί απαίτησε και πάλι την από μέρους του κυπρίου προέδρου αναίρεση της αποφάσεως της Βουλής για μνημόνευση του ιστορικού δημοψηφίσματος των Ελληνοκυπρίων για ένωση με την Ελλάδα, προκειμένου να επανέλθει σήμερα στη διαπραγματευτική τράπεζα. Με Αμερικανο-Βρετανούς να σπεύδουν να προλάβουν ναυάγιο. Δεδομένου ότι σήμερα είναι προγραμματισμένη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων.

Κι ενώ μεταξύ των ελληνοκυπριακών πολιτικών ομάδων και παρατάξεων εκδηλώνονται τάσεις οξύτατων (έως κι εμφυλιοπολεμικών) αντιπαραθέσεων για τις εξελίξεις και τις ευθύνες ως προς την υποτροπή, στα κατεχόμενα κλιμακώνονται απ’ όλες τις πλευρές διαθέσεις οργής για όσα έχουν εκ του μη όντος ανακύψει. Πράγμα που επιτείνει την καχυποψία για τις προθέσεις της μιας για την άλλη κοινότητα. Και που βεβαίως εάν δεν βρεθούν τρόποι αποκλιμακώσεως, δύσκολα θα μπορέσουν να βρεθούν κοινά σημεία επαφής για ιστορικό συμβιβασμό και συμβίωση σε συνθήκες ομοσπονδιακής δομής.

Ο αντιπρόσωπος του γ.γ., πάντως, προειδοποίησε και τις δύο πλευρές για τις συνέπειες ναυαγίου, που τυχόν επισημοποίησή του θα προκαλέσει θυελλώδεις κι εκτός ενδεχομένως ελέγχου εξελίξεις, οι οποίες και θα επιδράσουν αναλόγως και στις σχέσεις Ελλάδος – Τουρκίας κατά τρόπο απολύτως αρνητικό και με απευκταία παράγωγα.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΡΑΜΜΗ. Η Λευκωσία βρίσκεται πάντως σε συνεχή επαφή με την Αθήνα, προκειμένου να συντονίσουν αποτελεσματικά τη διαχείριση των εξελίξεων. Και ειδικότερα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, στις επαφές του με τη Λευκωσία, δεν αποκρύπτει τις σοβαρές του ανησυχίες για όσα μπορεί ν’ ανακύψουν. Θεωρώντας βέβαιη την εκ παραλλήλου εκβιαστική ανάταξη της τουρκικής επιθετικότητος στο Αιγαίο, προκειμένου να μετακινηθούν πιέσεις προς την Αθήνα. Με την προσδοκία να παρέμβει στη Λευκωσία.