Ποιος θα καθήσει κάτω από τα δοκάρια της ΑΕΚ στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό; Να πώς γεννήθηκε το δίλημμα: ο Βασίλης Μπάρκας συνεχίζει την παράδοση των μεγάλων λαθών που άρχισε πέρυσι ο Γιάννης Ανέστης και πλέον ο προπονητής Μανόλο Χιμένεθ προβληματίζεται για το ποιος εκ των δύο θα πρέπει να είναι ο βασικός την Κυριακή, αν και η λογική λέει ότι θα είναι ο πρώτος.

Toν τελευταίο καιρό η κουβέντα για τους τερματοφύλακες τηςΕνωσης δίνει και παίρνει, αφούοι αφορμές διαδέχονται η μία την άλλη. Το φθηνό γκολ του Ούμπιντες, το οποίο δέχθηκε ο Ανέστης στο ματς πρωταθλήματος με τον Ατρόμητο (μετά το αντίστοιχο περυσινό κόντρα στον Λεβαδειακό από τον Τριποτσέρη), τα λάθη που έκανε ο Μπάρκας στα ματς με Παναιτωλικό και Ηρακλή που επίσης κόστισαν τέρματα, αν μη τι άλλο είναι εικόνες αρκετές για να προβληματίσουν. Σε κάθε περίπτωση, όμως, τα όποια σφάλματα δύο νεαρών τερματοφυλάκων δεν μπορούν να χαρακτηριστούν και κάτι ιδιαιτέρως παράξενο για μια ομάδα που κατόπιν συνειδητής επιλογής αποφάσισε να μην πορευτεί με έμπειρο τερματοφύλακα. Η συγκεκριμένη απόφαση (όπως και κάθε άλλη στο ποδόσφαιρο), έχει τα υπέρ και τα κατά της. Το καλό είναι ότι, αν αρχίσει να της βγαίνει όπως το σκέφτηκε, η ΑΕΚ θα κρατήσει ζωντανό το ενδεχόμενο να αναδείξει δύο καλούς έλληνες κίπερ. Το κακό εντοπίζεται στην έλλειψη εμπειρίας η οποία εγκυμονεί κινδύνους, ειδικά για την ευθύνη που δημιουργούν τα γκολπόστ μιας μεγάλης ομάδας.

Σε μια σοβαρή ομάδα η –πολύ εξειδικευμένη –κουβέντα για το τις πταίει για τα λάθη των τερματοφυλάκων δεν μπορεί να γίνει από τον οποιονδήποτε, αλλά από όσους μπορούν αποδεδειγμένα να κρίνουν. Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί ένα λάθος το οποίο γίνεται σε μια ενστικτώδη επέμβαση να χρεωθεί στη δουλειά που (δεν) γίνεται ή στον ίδιο τον τερματοφύλακα ο οποίος δεν διορθώνει ένα χρόνιο κουσούρι του παρά την προσπάθεια που καθημερινά γίνεται στην προπόνηση. Στην ΑΕΚ έχουν συμβεί και τα δύο: κάθε φορά που γίνεται λάθος από τον τερματοφύλακα, ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για την επάρκεια της δουλειάς του προπονητή ή των ίδιων των τερματοφυλάκων.

Από τη στιγμή που η ΑΕΚ πήρε την απόφαση να πορευτεί με δυο νεαρούς εξελίξιμους και αδιαμφισβήτητα ταλαντούχους πορτιέρο, το πιο ορθολογικό είναι να τους στηρίξει, εφόσον βέβαια πιστεύει ακόμα στην αρχική επιλογή της. Αν για τους προαναφερθέντες λόγους η εμπιστοσύνη της σε αυτούς έχει κλονιστεί, τότε ο δρόμος δεν είναι άλλος από την απόκτηση ενός έμπειρου και δοκιμασμένου τερματοφύλακα για να βρει η ομάδα σιγουριά στην πλέον νευραλγική θέση.