Στα ίχνη εγκληματικής οργάνωσης που εξαπατούσε πολίτες σε διάφορες περιοχές της χώρας, με υποτιθέμενες πωλήσεις μεταχειρισμένων οχημάτων μέσω αγγελιών στο Διαδίκτυο, έφθασε το Αστυνομικό Τμήμα Ελασσόνας Λάρισας.

Στο πλαίσιο ευρείας αστυνομικής επιχείρησης τη Δευτέρα σε περιοχές της Αργολίδας και της Κορινθίας, συνελήφθησαν έξι άτομα, αρχηγικά μέλη της οργάνωσης. Πρόκειται για τέσσερις άνδρες, ηλικίας 21, 24, 29 και 31 ετών, καθώς και δύο γυναίκες, ηλικίας 43 και 59 ετών. Επιπλέον, αναζητείται άλλη μία γυναίκα, 41χρονη, ως ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης, ενώ ταυτοποιήθηκαν άλλοι 11 συνεργοί τους, περιφερειακά μέλη της οργάνωσης.

Οπως προέκυψε, οι δράστες, τουλάχιστον από τις αρχές Ιανουαρίου 2015, αναρτούσαν στο Διαδίκτυο αγγελίες που αφορούσαν υποτιθέμενες πωλήσεις οχημάτων (αυτοκινήτων, δικύκλων, μηχανημάτων έργων, γεωργικών ελκυστήρων κ.α.) σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, με αποτέλεσμα να προσελκύουν το ενδιαφέρον ανυποψίαστων πολιτών-υποψήφιων αγοραστών.

Στη συνέχεια, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, έπειθαν τα θύματά τους να καταθέσουν χρηματικά ποσά, ως προκαταβολή για την οριστικοποίηση της αγοραπωλησίας, είτε απευθείας σε τραπεζικούς λογαριασμούς τους, είτε μέσω εμβασμάτων χρημάτων που κατατίθεντο σε καταστήματα μεταφοράς χρημάτων, είτε μέσω ταχυδρομικών τηλεφωνικών επιταγών.

Σε αρκετές περιπτώσεις, μετά την είσπραξη των χρημάτων, οι δράστες προσπαθούσαν με διάφορα προσχήματα, που αφορούσαν κυρίως τη μεταφορά και παραλαβή των οχημάτων, να αποσπάσουν επιπλέον χρηματικά ποσά από τους παθόντες.

Κατόπιν, προκειμένου να συγκαλύψουν την παράνομη δραστηριότητά τους, διέκοπταν την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν με τα θύματα και είτε διέγραφαν τη σχετική αγγελία από το Διαδίκτυο, είτε άλλαζαν σ’ αυτή τον αριθμό τηλεφώνου του πωλητή.

Στο πλαίσιο των ερευνών, εξιχνιάστηκαν 41 περιπτώσεις εξαπάτησης πολιτών, κατά τις οποίες οι κατηγορούμενοι κατάφεραν να αποσπάσουν συνολικά 53.332 ευρώ, ενώ από άλλους 11 πολίτες αποπειράθηκαν να αποσπάσουν ποσά που ξεπερνούν τις 4.800 ευρώ.

Στην κατοχή των συλληφθέντων και σε έρευνες στα σπίτια και τα αυτοκίνητά τους, κατασχέθηκαν 15 κινητά τηλεφώνα, 15 κάρτες κινητών τηλεφώνων, δύο βιβλιάρια καταθέσεων, τρεις κάρτες αναλήψεως χρημάτων, τρεις παραστατικά κατάθεσης χρημάτων τραπεζικών ιδρυμάτων, συσκευή αποθήκευσης δεδομένων usb και φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής.

Με δικογραφία σε βάρος τους για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και διάπραξη απατών, οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας.

Η Αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες προκειμένου να διαπιστώσει τυχόν εμπλοκή των δραστών σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.