Καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της δεύτερης αξιολόγησης είναι οι επαφές που θα έχει στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών.

Οι πιστωτές επεξεργάζονται την τελική τους σκληρή πρόταση προς την κυβέρνηση, προκειμένου να επιστρέψουν στην Αθήνα εγκαίρως.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει συναντήσεις με την καγκελάριο Μέρκελ, τον Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλιγκ και τον επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη Πολ Τόμσεν.

Η πρόταση των δανειστών, όπως αναφέρεται στον Τύπο της Παρασκευής, έχει πλέον χαρακτήρα τελεσιγράφου: υποχρέωση για μέτρα 2% του ΑΕΠ, αλλά και συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις.

Κατά ευρωπαίο αξιωματούχο που επικαλείται η «Καθημερινή», η συμφωνία σε δημοσιονομικό και εργασιακό είναι απολύτως απαραίτητη, ενώ και η νομοθέτηση μέτρων εκ των προτέρων αδιαπραγμάτευτη.

Όπως εκτιμάται, αν η τρόικα δεν επιστρέψει την επόμενη εβδομάδα είναι δύσκολο να επιτευχθεί η πολυπόθητη συμφωνία εντός Φεβρουαρίου και σε κάθε περίπτωση προτού ανοίξει ο εκλογικός κύκλός στην Ευρώπη.