Τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα αποτελούν πλέον ένα σημαντικό τρόπο των κατοίκων του δυτικού κόσμου όχι μόνον να επικοινωνούν μεταξύ τους, αλλά και για να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο και για να ενημερώνονται. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, σύμφωνα με το ερευνητικό κέντρο Pew, πολλοί πολίτες συνδέονται με το Διαδίκτυο διαμέσου του κινητού τους. Αυτοί που δείχνουν να έχουν μεγαλύτερη εξάρτηση από τα έξυπνα κινητά τους είναι τα νεαρά άτομα, και αυτό είναι λογικό και αναμενόμενο, αφού είναι πιο ανοικτά στις νέες τεχνολογίες.

Τα έξυπνα κινητά, καθώς έχουν φτάσει σε επίπεδο κορεσμού στις δυτικές κοινωνίες, χρησιμοποιούνται ευρέως για την πλοήγηση σε πολλές σημαντικές δραστηριότητες της ζωής, από την έρευνα για θέματα υγείας έως στην πρόσβαση εκπαιδευτικών θεμάτων. Οι κάτοχοι έξυπνων κινητών που προέρχονται από χαμηλά εισοδηματικά στρώματα είναι πολύ πιθανό να στραφούν στα κινητά τους για την αναζήτηση ιστοσελίδων σχετικά με την εύρεση εργασίας.

Οι περισσότεροι κάτοχοι έξυπνων κινητών τα χρησιμοποιούν για να ενημερώνονται, να ενημερώνουν τους φίλους τους για θέματα που αφορούν την τοπική κοινότητα, καθώς και για πληροφορίες στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Τα έξυπνα κινητά έχουν χρησιμεύσει ως σημείο πρόσβασης για την πλοήγηση και αναζήτηση στο Διαδίκτυο. Περίπου έξι στους δέκα (62%) κατόχους έχουν χρησιμοποιήσει το τηλέφωνό τους για να ενημερωθούν σχετικά με θέματα υγείας από το Διαδίκτυο. Παρόμοιο ποσοστό εμφανίζεται να δηλώνει ότι έχουν χρησιμοποιήσει το έξυπνο κινητό για ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές. Οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν το κινητό τους και για τις εφαρμογές με τις οποίες συνδέεται. Ωστόσο, κάποιοι κάτοχοι έξυπνων κινητών εξαρτώνται από αυτό για πρόσβαση στο Διαδίκτυο ακόμη κι όταν είναι μπροστά σε ηλεκτρονικό υπολογιστή.