Στη γραμμή «συμφωνία για όλα τα μέτρα μαζί και όχι αποσπασματικά» κινείται η κυβέρνηση έπειτα από σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό για τη διαπραγμάτευση στο Μαξίμου παρουσία του οικονομικού επιτελείου. Την ίδια ώρα φούντωναν οι φήμες περί διάστασης Τσίπρα – Τσακαλώτου κυρίως για τη μορφή της διαπραγμάτευσης και τον χρόνο ολοκλήρωσής της, τροφοδοτούμενες κυρίως από την πίεση που αισθάνεται η κυβέρνηση μετά το Eurogroup.
Μάλιστα τα σχετικά σενάρια οδήγησαν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο στη διαβεβαίωση πως «οι σχέσεις του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών είναι άριστες» και στο σχόλιο πως «υπάρχει στενότατη συνεργασία και βαθιά συναντίληψη πολιτική και ιδεολογική στον τρόπο με τον οποίο χειριζόμαστε όλα τα ζητήματα» (Real FM).

Ομοίως κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διέψευδαν οποιασδήποτε μορφής ένταση στις σχέσεις των δύο και έδιναν βάρος στην ανακοίνωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με την οποία κατακεραυνώνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στάση του απέναντι στη διαπραγμάτευση και συνολικότερα για τις καταγγελίες του περί καθυστερήσεων στην υλοποίηση της συμφωνίας.

ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. Βεβαίως, κάποιοι «είδαν» πίσω από τη δήλωση Τσακαλώτου μια έμμεση απάντηση προς τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση για όσα είπε –ή μάλλον δεν είπε –στον Σκάι, όταν ρωτήθηκε για το περίφημο 1/3 υλοποίησης των προαπαιτουμένων του προγράμματος. Αυτή ήταν άλλωστε και η αιτία της έντασης που καταγράφηκε live τη νύχτα της Τετάρτης στη Βουλή, στη συζήτηση για τα συμπεράσματα της Εξεταστικής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, με τον υπουργό Οικονομικών να ζητά τον λόγο επί προσωπικού και τον Πρόεδρο της Βουλής να του υποδεικνύει πως πρέπει να περιμένει. Η ένταση, η οποία φαίνεται με βάση σχόλια συνεργατών των δύο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ πως δεν έχει βάθος, οφειλόταν στο γεγονός πως το οικονομικό επιτελείο θεώρησε πως οι δηλώσεις Βούτση «δεν βοήθησαν», κλίμα που προφανώς μεταφέρθηκε και στον Πρόεδρο της Βουλής.
Από την άλλη, από την πλευρά του Νίκου Βούτση αφήνουν να εννοηθεί ότι υπήρξε ένα επικοινωνιακό έλλειμμα που οδηγεί σε αμηχανία όλα τα στελέχη όταν δέχονται ερωτήσεις για ζητήματα για τα οποία δεν έχουν ολοκληρωμένη εικόνα. Κύκλοι του Προέδρου της Βουλής έλεγαν ότι η Βουλή έχει κάνει αυτά που υπήρχαν στη συμφωνία και οι εκκρεμότητες αφορούν Προεδρικά Διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις.

Κάτι που δεν διαψεύδεται άλλωστε και από το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών, αφού στη δήλωσή του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, απευθυνόμενος πάντα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, επαναλαμβάνει: «Πάνω από το 1/3 της συμφωνίας είναι απολύτως ολοκληρωμένο. Ενα δεύτερο 1/3 ίσως λίγο παραπάνω, είναι απόλυτα συμφωνημένο με τους θεσμούς και είμαστε στη διαδικασία υλοποίησης με νόμους, υπουργικές αποφάσεις, εγκυκλίους κ.λπ.

Το τελευταίο κομμάτι είναι σε πολιτική διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και είναι λογικό να μην έχει συμφωνηθεί, πόσω μάλλον να έχει νομοθετηθεί». Κατά τ’ άλλα, στην ίδια δήλωση καλείται ο πρόεδρος της ΝΔ να ξεκαθαρίσει τη θέση του κόμματός του «σε ποια θέματα πρέπει να συμβιβαστούμε για να κλείσει η αξιολόγηση», ενώ παροτρύνεται «στις επαφές του με τους δανειστές να μη διαβεβαιώνει ότι αν κάποτε γίνει πρωθυπουργός θα γίνονται όλα γρήγορα».

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ. Το Μαξίμου προσώρας δεν μπορεί να προσδιορίσει τον χρόνο επιστροφής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα για την ολοκλήρωση του Staff Level Agreement. Ωστόσο, παρά τη φαινομενική ακινησία της διαπραγμάτευσης, σε υπόγειο επίπεδο παρατηρείται μια σχετική κινητικότητα. Για παράδειγμα, σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στη Μάλτα, όπου βρίσκεται για τις ανάγκες του Συμβουλίου Κορυφής, θα έχει προγραμματισμένες επαφές (που δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως) με ευρωπαίους ηγέτες, στους οποίους αναμένεται να θέσει και το ζήτημα της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, μπορεί να έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση και με την Ανγκελα Μέρκελ μία ημέρα μετά το ταξίδι της στην Τουρκία και τη συνάντησή της με τον Ταγίπ Ερντογάν με αιχμή το Κυπριακό και τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο. Επίσης, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όλες τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους Πιερ Μοσκοβισί, Μπενουά Κερέ και Γερούν Ντεϊσλεμπλούμ διερευνώντας τις προθέσεις των δανειστών. «Δεν είναι νεκρός χρόνος, γίνονται επαφές» αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, τονίζοντας πως, αντιθέτως, την τελευταία εβδομάδα πριν από το Eurogroup υπήρχε μια σχετική εξαφάνιση των θεσμών.

ΛΥΣΗ – ΠΑΚΕΤΟ. Παρ’ όλα αυτά, αυτή τη στιγμή υπάρχει σκοτάδι ως προς τις απαιτήσεις των δανειστών. Η κυβέρνηση επιθυμεί συνολική διαπραγμάτευση για όλα τα ανοιχτά ζητήματα που αφορούν τόσο το τρέχον πρόγραμμα όσο και την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018. Επομένως, τα στελέχη της αρνούνται να μπουν σε συζήτηση για το μέχρι ποίου σημείου το Μαξίμου προτίθεται να υποχωρήσει για να καταλήξει σε πολιτική συμφωνία. «Δεν μπορούμε να συζητήσουμε για αφορολόγητο εάν δεν ξέρουμε για παράδειγμα τι θα γίνει με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις» λένε κυβερνητικές πηγές, επαναλαμβάνοντας ότι «όλο το πακέτο πρέπει να διαμορφωθεί ταυτόχρονα».

Την ίδια ώρα, πάντως, υπάρχει μια έντονη ανησυχία για τη στάση του ΔΝΤ και για τις αξιώσεις που θα εγείρει ενδεχομένως ώς και την τελευταία στιγμή.