Προπαρασκευαστικές επαφές με εκπροσώπους ευρωπαϊκών θεσμών πριν από το Eurogroup θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών, κινούμενος στο πνεύμα όσων δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την επέτειο των δύο χρόνων διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ: ότι δηλαδή δεν θα νομοθετηθεί ούτε ένα ευρώ επιπλέον.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έφθασε χθες το απόγευμα στη βελγική πρωτεύουσα έχοντας εξουσιοδότηση να συζητήσει για την επέκταση του κόφτη δημοσιονομικής διόρθωσης με νομοθέτηση μόνο για έναν χρόνο, καθώς η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην ψηφίσει νέα μέτρα ανεξαρτήτως των πιέσεων που θα ασκήσουν οι δανειστές. Το Μέγαρο Μαξίμου αντιμετωπίζει την κατάσταση με αισιοδοξία και θεωρεί ότι στη σημερινή συνεδρίαση θα μπουν οι βάσεις εκείνες που θα επιτρέψουν την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στις 20 Φεβρουαρίου, ημερομηνία που τέθηκε και από τον Τόμας Βίζερ ως όριο για την επίτευξη συμφωνίας.

«ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΤΟΣ». Να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να προτείνει η ελληνική πλευρά την επέκταση του μηχανισμού αυτόματης δημοσιονομικής προσαρμογής μόνο για ένα έτος, για να μην κατηγορηθεί από την αντιπολίτευση ότι επιχειρεί να δεσμεύσει τη χώρα και για την περίοδο μετά τη λήξη της κυβερνητικής θητείας. «Είναι σαφής επιλογή παρ’ όλο που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δέσμευαν τις επόμενες με μεσοπρόθεσμα προγράμματα» αναφέρει κυβερνητικός παράγων, που θέλει να ελπίζει ότι οι δανειστές θα αποδεχθούν την επέκταση του κόφτη μόνο για έναν χρόνο. Δεν είναι τυχαίο ότι σε σημείωμα του Μαξίμου για τη διετή διακυβέρνηση σχολιάζεται πως η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου συμφώνησε στα τέλη του 2012 σε ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μέχρι το 2018, που προέβλεπε δυσθεώρητα πλεονάσματα «τα οποία μόνο με αίμα θα μπορούσαν να καθιστούν εφικτά».

Ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξή του στην«Εφημερίδα των Συντακτών» για τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, δήλωσε δίνοντας το στίγμα αναφορικά με τη γραμμή που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στη συνεδρίαση του Eurogroup: «Δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα από όσα προβλέπει η συμφωνία. Το αίτημα νομοθέτησης νέων μέτρων και μάλιστα υπό αίρεση δεν είναι μόνο ξένο προς το ελληνικό Σύνταγμα. Είναι ξένο και προς τους κανόνες της δημοκρατίας, είναι ξένο προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Σε μία ευνομούμενη ευρωπαϊκή δημοκρατία αυτό δεν επιτρέπεται ούτε καν να το ζητάει κανείς. Και αυτό δεν είναι θέμα μιας κυβέρνησης, είναι θέμα αξιοπρέπειας και αυτοσεβασμού ενός λαού και μιας χώρας».

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ. Την ώρα που η κυβέρνηση εστιάζει το ενδιαφέρον της στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και στην εξεύρεση συνολικής συμφωνίας που θα αφορά και τη μεταμνημονιακή περίοδο, επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, δηλαδή το 2019. Ειδικά χθες το Μαξίμου προτίμησε να προβάλει τα θετικά στοιχεία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με αναλυτικό non paper, την ώρα που και η Κουμουνδούρου αναδείκνυε τα πεπραγμένα της κυβέρνησης της Αριστεράς την τελευταία διετία. Κυβέρνηση και κόμμα απάντησαν ουσιαστικά στις αιτιάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την «ποιότητα» των κυβερνητικών πεπραγμένων, κάνοντας μεταξύ άλλων και αντιπαραβολή με τις θητείες των προηγούμενων κυβερνήσεων, ιδίως της μνημονιακής περιόδου. «Εμείς σήμερα γιορτάζουμε τα δύο χρόνια κυβέρνησης. Ο κ. Μητσοτάκης κάνει μνημόσυνο στην αριστερή παρένθεση» σχολίασε ο Νίκος Παππάς μιλώντας σε πολιτική εκδήλωση στην Κοζάνη.

Το Μαξίμου δε προβάλλοντας το κυβερνητικό έργο τόνιζε μεταξύ άλλων πως το 2015 και το 2016 υπερκαλύφθηκε ο προβλεπόμενος στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Την ίδια ώρα στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τα δύο χρόνια κυβερνητικής παρουσίας υπάρχουν και στοιχεία αυτοκριτικής. «Μέσα σε δύο χρόνια καταφέραμε πολλά, αλλά όχι όλα όσα θα θέλαμε. Είμαστε αποφασισμένοι να καταφέρουμε ακόμα περισσότερα ώστε η μάχη για την έξοδο από την κρίση με την κοινωνία όρθια, η εμβάθυνση της δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα και η ενίσχυση του κόσμου της εργασίας να κερδηθεί». Επίσης, υπάρχει αναφορά στο ότι η μάχη δεν μπορεί να μην περιλαμβάνει τη σύγκρουση με το καθεστώς της διαπλοκής. Συγχρόνως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεταν πρόταση για τη συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ από τις τράπεζες μετά την κατάθεση του πορίσματος.