Δυο νυχτερινά ραντεβού χρειάστηκε να κάνουν οι συντελεστές τού υπό συγκρότηση νέου κόμματος της Κεντροαριστεράς ώστε να καταλήξουν ότι σήμερα δεν θα δώσουν το «παρών» στην πανηγυρική εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ στο Κάραβελ για την επανένωση των στελεχών του. Είναι γεγονός πως η Αννα Διαμαντοπούλου, ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Γιώργος Φλωρίδης, πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, αμφιταλαντεύτηκαν όσον αφορά τη συμμετοχή τους ή μη στο κάλεσμα της Φώφης Γεννηματά για μια δυναμική επανεκκίνηση της παράταξης. Ομως οι εξελίξεις και η ανακοίνωση της επιστροφής του Γιώργου Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ μέσω της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεν τούς άφησαν πολλά περιθώρια.

Τα τρία στελέχη της Κεντροαριστεράς μάλλον αιφνιδιάστηκαν από την επανάκαμψη του πρώην πρωθυπουργού και του ΚΙΔΗΣΟ η οποία, σύμφωνα με τις δικές τους εκτιμήσεις, προετοιμαζόταν εδώ και αρκετό καιρό με παρασκηνιακές διαβουλεύσεις. Ως εκ τούτου, το Σαββατοκύριακο, που θεωρούνταν για τους τρεις και τους υπόλοιπους συντελεστές του εγχειρήματος ως ευκαιρία να σπάσουν αβγά στον χώρο της Κεντροαριστεράς, μάλλον έσπασε το γυαλί και τα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που πρωταγωνιστούν στην ίδρυση νέου κόμματος λένε ότι «πρόκειται για συγκολλήσεις κορυφής και όχι για ένωση μιας μεγάλης δύναμης από τη βάση». Εκτιμάται δε ότι η σημερινή εκδήλωση της Γεννηματά αποτελεί ουσιαστικά μία φιέστα για την υποδοχή στο κόμμα του «ασώτου υιού».

Στον δρόμο για τη ΔΕΘ

Μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις προφανώς αποδυναμώνονται οι σχεδιασμοί τους για κάλεσμα προς το ΠΑΣΟΚ να συμπλεύσει μαζί τους και με άλλες δυνάμεις για νέο ξεκίνημα στον κεντροαριστερό χώρο και μέσα από μία ενιαία μεγάλη παράταξη. Παρ’ όλα αυτά, το νέο κόμμα φαίνεται πως θα πάρει σάρκα και οστά και όλα δείχνουν ότι στις επόμενες εκλογές θα είναι δύο τα κόμματα από τον χώρο της Κεντροαριστεράς που θα διεκδικήσουν ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις.

Αύριο Κυριακή στη Θεσσαλονίκη θα γίνει η πρεμιέρα του κόμματος στο οποίο οι συντελεστές καλούν τους δημοκρατικούς πολίτες να συστρατευθούν στο νέο εγχείρημα για κάτι νέο και μεγάλο που θα προκύψει από τη βάση της δημοκρατικής παράταξης. Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στις 11 το πρωί στους χώρους της ΔΕΘ.

Ολα δείχνουν ότι στο νέο κόμμα θα συμμετάσχει τελικώς και το αποδεκατισμένο Ποτάμι, που θα εκπροσωπηθεί στην εκδήλωση – ξεκίνημα με τον Γιάννη Μεϊμάρογλου, υπεύθυνο της επιτροπής διαλόγου από το κόμμα του, ενώ στη Θεσσαλονίκη έχει πει ότι θα ανηφορίσει και ο βουλευτής του Ποταμιού Γρηγόρης Ψαριανός. Επίσης το «παρών» θα δώσει και ο διεκδικητής της ηγεσίας του Ποταμιού απέναντι στον Σταύρο Θεοδωράκη, καθηγητής Παύλος Ελευθεριάδης. Στην εκδήλωση θα μιλήσει και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Επίσης θα παραστεί εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς από τα τοπικά όργανα του κόμματος, μολονότι αρχικώς η συνιστώσα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είχε αποφασίσει να στείλει στην εκδήλωση το κορυφαίο της στέλεχος Δημήτρη Χατζησωκράτη.

Η στάση του ΠΑΣΟΚ

Οι τρεις πρώην υπουργοί δείχνουν να έχουν πειστεί ότι η συμπόρευση του Κινήματος του Γιώργου Παπανδρέου απομακρύνει την πιθανότητα ευρύτερης συνένωσης δυνάμεων, ωστόσο αναφέρουν ότι θα προσπαθήσουν να απευθυνθούν στο ΠΑΣΟΚ διότι «ο τόπος χρειάζεται μία μεγάλη ενωμένη Κεντροαριστερά».

Με ενδιαφέρον παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Χαριλάου Τρικούπη, δεδομένου ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος δεν έχει αντιδράσει ακόμη στην επιστροφή Παπανδρέου ενώ περιμένουν να δουν ποια θα είναι και η στάση που θα τηρήσει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στα γεγονότα που έχουν δρομολογηθεί. Πληροφορίες θέλουν τον Σημίτη να μην εμφανίζεται στη σημερινή εκδήλωση επανένωσης των στελεχών του ΠΑΣΟΚ ως ένδειξη δυσαρέσκειας για τις εξελίξεις. Ακόμη, το νέο κόμμα δεν αποκλείεται να ρίξει γέφυρες και προς την πλευρά μιας από τις τρεις συνιστώσες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, των Κινήσεων, διαπιστώνοντας δυσφορία από ορισμένα στελέχη τους για την επανάκαμψη του Γιώργου Παπανδρέου.