Ενθουσιασμένος δηλώνει ότι είναι ο πρόεδρος της Nissan, μετά την εμπειρία του που είχε με ένα αυτόνομο αυτοκίνητο της ιαπωνικής φιρμας.

“Σήμερα, έζησα την ασυνήθιστη, συναρπαστική αίσθηση της επιβίβασης στο κάθισμα του οδηγού ενός αυτοκινήτου με σύστημα αυτόνομης οδήγησης, καθώς αυτό κινείται στους δρόμους του Sunnyvale στη Silicon Valley της Καλιφόρνιας.

Το αυτοκίνητο είναι ένα προηγμένο πρωτότυπο Infiniti Q50 sedan, που έχει τη δυνατότητα να χειρίζεται πολύπλοκα σενάρια οδήγησης στην πόλη. Έχει λάβει ειδική άδεια κυκλοφορίας για αυτόνομα οχήματα στην Καλιφόρνια, ενώ και εγώ έπρεπε να λάβω ειδική άδεια από την πολιτεία της Καλιφόρνια προκειμένου να το λειτουργήσω σε καθεστώς hands-free.

Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν το πόσο γρήγορα ένιωσα άνετα με το αυτοκίνητο, καθώς μπορεί ομαλά και με ασφάλεια να κυκλοφορήσει σε προαστιακούς δρόμους, συμπεριλαμβανομένων των διασταυρώσεων, αλλά και σε πυκνή κυκλοφορία. Συνοδευόμενος από έναν μηχανικό της Nissan, απλά ορίσαμε τον προορισμό, θέσαμε το αυτοκίνητο σε αυτόνομη λειτουργία οδήγησης, και πήγαμε μακριά με ασφάλεια, χωρίς κανένα πρόβλημα.

Κυκλοφορήσαμε τόσο σε αυτοκινητόδρομους όσο και σε δρόμους στην πόλη. Υπήρξαν στιγμές που οι άλλοι οδηγοί εξεπλάγησαν με εμάς, αλλά ποτέ δεν αισθανθήκαμε ότι είμαστε σε κίνδυνο. Κάθε φορά το αυτοκίνητό μας υπολόγιζε την κίνηση του άλλου αυτοκινήτου και αντιδρούσε σωστά.

Όπως έχω αναφέρει και πρόσφατα, τα αυτοκίνητα που μπορούν να αλλάξουν λωρίδες κυκλοφορίας από μόνα τους, να διαπραγματεύονται την κίνησή τους στους δρόμους της πόλης και να διαχειρίζονται την “αγγαρεία” του μποτιλιαρίσματος, έρχονται σύντομα. Στην πραγματικότητα, η Συμμαχία των Renault-Nissan έχει δεσμευτεί να λανσάρει τουλάχιστον 10 μοντέλα με σημαντικά αυτόνομη λειτουργία κίνησης μέχρι το 2020.

Καθώς οι τεχνολογίες αυτές προχωρούν, η αυτοκινητοβιομηχανία έχει μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία για να κάνει τους δρόμους πολύ πιο ασφαλείς, ενώ προσφέρει στους οδηγούς μια πιο παραγωγική, και χωρίς άγχος, εμπειρία μετακίνησης.

Οι τεχνολογίες αυτές είναι κρίσιμες για την αντιμετώπιση ενός μέλλοντος στο οποίο ο πληθυσμός υφίσταται ταχεία γήρανση, αλλά και ο αριθμός των μεγαλουπόλεων με πληθυσμό άνω των 10 εκατομμυρίων ανθρώπων βρίσκεται σε διαρκή άνοδο. Κάθε μέρα, περισσότεροι από 8.000 baby boomers κλείνουν τα 65 έτη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα αυτόνομα αυτοκίνητα θα βοηθήσουν τους ηλικιωμένους οδηγούς να κινούνται στον προορισμό τους με ασφάλεια, όσο τα χρόνια περνούν. Μπορούν επίσης να συμβάλουν στη μείωση της αστικής συμφόρησης, στην βελτίωση της διαχείρισης της κυκλοφορίας και να κάνουν τους δρόμους μας πολύ πιο ασφαλείς.

Αλλά αυτό που πιστεύω ότι θα κερδίσει περισσότερο τους οδηγούς - ακόμη και εκείνους που αγαπούν την οδήγηση - είναι το γεγονός ότι η αυτόνομη οδήγηση και η συνδεσιμότητα της τεχνολογίας, θα δώσει την ευκαιρία για παραγωγική αξιοποίηση του χρόνου μέσα στο όχημα. Άλλωστε κανείς δεν απολαμβάνει τις στιγμές που ζει σε συνθήκες έντονης κυκλοφορίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από