Μπαίνοντας στην είσοδο, την άλλοτε φωτεινή και στολισμένη, ένα τυπικό «Τι κάνεις;» στον Γιάννη τον θυρωρό έλαβε μια πολυδιάστατη και ρομαντική απάντηση: «Φυλάω Θερμοπύλες»!

Είναι πραγματικά αξιέπαινοι αυτοί που «ποτέ από το χρέος μη κινούντες» παραμένουν ορκισμένοι φύλακες αξιών και πυλών. Και περισσότερο θαυμαστοί είναι όσοι κρατούν τις θέσεις τους ενώ γνωρίζουν πως «οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε».

Αξιοι θαυμασμού και επαίνου οι παίκτες της ΑΕΚ που κι αυτοί με τον τρόπο τους Θερμοπύλες φυλάγουν. Η ομάδα κινείται πλέον στα απόκρημνα της χλεύης· ούτε τον Παναιτωλικό νίκησε και μάλιστα έφυγε από το Μαρούσι κάνοντας έναν σταυρό που δεν έχασε. Οι φίλοι της κι αυτοί Θερμοπύλες φυλάγουν υπομένοντας τους Εφιάλτες που δεν πρόδωσαν αλλά παραπλάνησαν και ενέπαιξαν. Οι ταγοί και οι αξιωματούχοι έταζαν επιτυχίες και οραματίζονταν ανάσταση σε ναούς περίβλεπτους. Αντ’ αυτών; Επιτάφιοι θρήνοι και πορεία σε χιονισμένα από ψεύδη τοπία.

Κάποιος Μοράις με διαπιστευτήρια από θητεία στις αλάνες του κόσμου δείχνει ανίκανος για μεγάλη κατηγορία ποδοσφαιρική, ακόμη και της ανυπόληπτης Σούπερ Λίγκας. Ο πορτογάλος «προπονητής» θα μπορούσε να φανεί επαρκής σε σχολική ομάδα της περιφέρειας. Κι όμως, όσοι τον έφεραν και τον επέβαλαν τον παρουσίασαν ωσάν «Μουρίνιο» επειδή κάποτε σκούπιζε τον πάγκο να καθήσει ο Special One. Και τώρα ποιος θα νανουρίσει τους οπαδούς της ΑΕΚ που είχαν μάθει να ονειρεύονται παλινόρθωση; Τώρα ποιος θα πει στους «χαμένους», κάναμε λάθος, συγγνώμη; Δεν αντέχεται τόσο θορυβώδης ένοχη σιωπή.

Από την άλλη, πανηγύρισε ο Ολυμπιακός εν μέσω αποδοκιμασιών που λύγισε τον Αστέρα, ο οποίος ήρθε από την Τρίπολη και έδειξε στην κορυφαία ομάδα του ελληνικού πρωταθλήματος πως ψυχή χρειάζεται και πάθος για να μεγαλουργήσεις. Δεν τα κατάφερε ο Αστέρας να λάμψει, γιατί τύχη θέλει σε ό,τι κάνεις και ο Αστέρας τύχη δεν είχε! Ομως η τρεμάμενη λάμψη του Αστέρα φώτισε τις αδυναμίες των «πρωταθλητών» Ελλάδας, που αν δεν σπεύσουν να τις διορθώσουν, ο Φλεβάρης είναι κοντά και το Γιουρόπα Λιγκ δεν συγχωρεί λάθη και παραλείψεις.

Και σήμερα το φινάλε: ο Πλατανιάς περιμένει τον Παναθηναϊκό. Οι πονεμένες ιστορίες δεν έχουν τέλος, μέρες γιορτινές. Το «κοριτσάκι με τα σπίρτα», ο Παναθηναϊκός, προσπαθεί να ζεσταθεί με τις φλογίτσες του φθηνού προϊόντος που πουλάει. Μάταια. Ο βοριάς… που τ’ αρνάκια παγώνει έρχεται απειλητικός και θα παγώσει τις ελπίδες για αναθέρμανση αισιοδοξίας. Οι καλοί καιροί φαίνονται από τον Αύγουστο, λένε στα χωριά, και ο Παναθηναϊκός μαστιγώθηκε από μιαν άλλη παροιμία: από Αύγουστο χειμώνα. Τι να περιμένεις τώρα με ένα κύμα ψύχους που κατεβαίνει από τον Βορρά; Ασπρη μέρα; Μπααα!