Παγωμένη που ήταν αυτή η Πρωτοχρονιά!

Αδειο γραφείο, ανοιχτά παράθυρα στο μέλλον που κρεμόταν στο περβάζι τέσσερις ορόφους πάνω από τον δρόμο και μια αίσθηση παραίτησης!

Οι σφαίρες στην Κωνσταντινούπολη τραυμάτισαν (και) το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας που είναι προγραμματισμένο για τον Μάιο. Εσπευσαν παίκτες ομάδων της ευρωπαϊκής διοργάνωσης του μπάσκετ να χύσουν ένα δάκρυ πρώτα για τους νεκρούς κι έπειτα να εκπέμψουν σήμα κινδύνου: Αλλάξτε τόπο διεξαγωγής, φώναξαν, λες κι αν η Πόλη γίνει Βερολίνο, αν γίνει Μιλάνο ή Μαδρίτη ή ακόμα και Αθήνα, αυτοί που θέλουν να «χτυπήσουν» θα πισωπατήσουν;

Οσμή πολέμου πάνω από τον κόσμο, που απεγνωσμένα προσπαθεί να πιαστεί από τον αθλητισμό.

Στην Αγγλία γιορτάζουν με ποδόσφαιρο. Στη Γερμανία ζεσταίνονται με χειμερινά σπορ. Στις ΗΠΑ τα γήπεδα του μπάσκετ ασφυκτιούν, τα γήπεδα του φούτμπολ πάλλονται. Ο αθλητισμός είναι χαρά. Τέτοιες μέρες κάποιοι τον απολαμβάνουν. Κάποιοι άλλοι απεργάζονται το μέλλον του κόσμου σε κλειστά, ανήλιαγα δωμάτια.

Παγωμένος που θα ‘ναι αυτός ο χρόνος!

Σαλαμοποίηση

Τη λέξη τη διάβασα σε δημοσιεύματα για τα Ιουλιανά του ’65· πολυδιάσπαση, την ερμηνεύουν τα λεξικά. Πολυδιάσπαση στην αγωνιστική του ελληνικού πρωταθλήματος που υπό τον ευρωπαϊκό τίτλο Superleague πορεύεται σαν επαρχιώτη στη Σταδίου σε ώρα κυκλοφοριακής αιχμής: τρομαγμένος και χαμένος. Αύριο θα διεξαχθούν δύο ματς της 1ης αγωνιστικής του Α’ γύρου, που όμως έχει ήδη τελειώσει… Τι δεν καταλάβατε; Το πρωτάθλημα άρχισε από την 3η αγωνιστική και οι δύο πρώτες τοποθετήθηκαν στο τέλος! Αύριο λοιπόν δύο ματς, μεθαύριο τέσσερα και την Πέμπτη, παραμονή των Θεοφανίων, ακόμα δύο. Αλλάξαμε τα φώτα στο ποδόσφαιρο με άλλα λόγια. Και το Αγιο Πνεύμα εν είδει περιστεράς ψάχνει ώμο για να κάτσει. Η 2η αγωνιστική, τώρα, θα αρχίσει τ’ Αϊ-Γιαννιού και θα τελειώσει του Θωμά; Του Λαζάρου; Αυτή είναι η εικόνα του ελληνικού πρωταθλήματος: ανυποληψία και γελοιότης! Ευτυχώς ο Ολυμπιακός έχει προλάβει κι έχει κλείσει τον τίτλο· όχι του πρωταθλητή χειμώνα, αλίμονο, ποιος ασχολείται με άτυπους τίτλους. Του πρωταθλητή 2016-17! Οι αντίπαλοι του άνοιξαν τον δρόμο κι εκείνος διέσχισε ανενόχλητος τη χιονισμένη έρημο της –γελάστε αν θέλετε –Superleague!

Μεταγραφές

Ο Γενάρης προσφέρεται για διορθωτικές κινήσεις κι όσοι έχουν το χρήμα φαίνονται. Οι Κινέζοι, για παράδειγμα, πήραν τον Τέβες και ετοιμάζονται να κλείσουν κι άλλους διάσημους και λαμπερούς αστέρες. Εν Ελλάδι οι ομάδες θυμίζουν μεσήλικες κυρίες που έβγαλαν τα παλτά από την ντουλάπα, είδαν ότι τους πέφτουν μακριά, αφού κάτι η κρίση κάτι τα χρόνια έμπασαν κι έγειραν, και χτύπησαν την πόρτα στα μικρά μαγαζάκια με την επιγραφή «Επιδιορθώσεις Ενδυμάτων». Τις επιδόσεις των «κοπτοραπτούδων» δε τις ονομάζουν αλλαγή πλάνου, έτσι για να μην τους πάρουν με τα γιαούρτια. Και του χρόνου!

Πόκερ

Μπορεί οι μπασκετμπολίστες να τρομάζουν με ένα ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη, δεν συμβαίνει το ίδιο όμως με τον Γκάρι Ροντρίγκες. Ο παίκτης του ΠΑΟΚ έμεινε εκτός αποστολής από τον Ιβιτς και ο Δικέφαλος διαπραγματεύεται με τη Γαλατάσαραϊ τη μεταγραφή του. Το χρήμα θα δώσει τη λύση και σ’ αυτό το «πρόβλημα»! Για την ώρα, ο Δικέφαλος περιμένει την κίνηση των Τούρκων για να «μιλήσει» ή να πάει πάσο. Το πόκερ καλά κρατεί και οι Τούρκοι το γνωρίζουν καλά το… άθλημα