Η ψυχή μιας από τις μακροβιότερες και εμβληματικές εκπομπές πολιτισμού της ελληνικής τηλεόρασης, η Ηρώ Σγουράκη έχασε τη μάχη με τον καρκίνο το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς. Μαζί με τον Γιώργο Σγουράκη δημιούργησαν τη σειρά εκπομπών «Μονόγραμμα» (που προβάλλεται από την ΕΡΤ1 και φέτος οδεύει στα 35 χρόνια μεταδόσεων) με τις αυτοβιογραφίες προσωπικοτήτων από τον πνευματική, καλλιτεχνική, κοινωνική, πολιτική, επιστημονική ζωή της Ελλάδας.

Οι ταινίες τους για το πνεύμα και τον πολιτισμό έχουν προβληθεί και προβάλλονται από την ελληνική τηλεόραση και σε τηλεοπτικά δίκτυα του εξωτερικού. Το έργο τους στην ελληνική τηλεόραση μέχρι σήμερα αποτελείται από 800 ταινίες-ντοκουμέντα. Το «Μονόγραμμά» τους μόνον, που έχει χαρακτηριστεί εθνικό αρχείο, αποτελείται από τουλάχιστον 260 εκπομπές.

Ανθρωπος με μεγάλη πνευματική καλλιέργεια η Ηρώ Σγουράκη γεννήθηκε στην Αθήνα, έκανε τις γυμνασιακές σπουδές της στο Αρσάκειο και σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο και σκηνοθεσία.

Ηταν μέλος του Ιδρύματος Μελετών Νίκος Καζαντζάκης και μέλος ΔΣ του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων, του ραδιοφωνικού σταθμού Αθήνα 9,84. Ηταν επίσης εταίρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας των Αρσάκειων Σχολείων και συνεργάτις του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, ενώ διετέλεσε και σύμβουλος του Μίκη Θεοδωράκη όταν ο συνθέτης ήταν υπουργός Επικρατείας επί ΝΔ, το 1990. Το συγγραφικό έργο της είχε ερευνητικό χαρακτήρα, όπως το λεύκωμα «Γαύδος, οδοιπορικό στον χώρο και τον χρόνο».

Ανήσυχη φύση και πνεύμα η Ηρώ Σγουράκη με τον σύζυγό της Γιώργο ίδρυσαν την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Αρχείο Κρήτης και εξέδωσαν τα λευκώματα με DVD «Μίκης Θεοδωράκης – ντοκουμέντα της ζωής και του έργου του», «Γιάννης Ρίτσος – αυτοβιογραφία», την ταινία «Βιογραφία Ελευθέριου Βενιζέλου», τα βιβλία «Κρητικά Ημερολόγια» και την ειδική έκδοση σε CD με όλα τα διασωθέντα ηχητικά ντοκουμέντα με τη φωνή του Ελευθέριου Βενιζέλου που είχε κυκλοφορήσει το 1996 με τα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο».

Το 2012 η Ακαδημία Αθηνών τούς τίμησε για το σύνολο του έργου τους που αφορά τη δημιουργία εκπομπών πνευματικού, ιστορικού – καλλιτεχνικού περιεχομένου, με τα οποία προάγεται η ελληνική ποιοτική τηλεόραση. Οι παραγωγές τους έχουν αποσπάσει ελληνικά και διεθνή βραβεία όπως «Θεόφιλος Γ. Χ”Μιχαήλ» (Α’ Βραβείο 20ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης), «Μίκης Θεοδωράκης – αυτοβιογραφία» κ.ά. Σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, ταινίες από το έργο τους αποτελούν θέματα μελέτης και διδασκαλίας όπως από τις σειρές «Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική…», «Μονόγραμμα», καθώς και από τα ντοκιμαντέρ «Εδώ γεννήθηκε η Ευρώπη», «Η άλλη Ελλάδα» και «Αυτή είναι η Κρήτη».

Η κηδεία της θα γίνει αύριο στις 15.00 στο νεκροταφείο Καισαριανής.