Τουλάχιστον 16 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την έκρηξη χειροβομβίδας έξω από μια καθολική εκκλησία κι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η λειτουργία για την παραμονή των Χριστουγέννων στο νησί Μιντανάο, στο νότιο τμήμα των Φιλιππίνων, έγινε γνωστό το Σάββατο από έναν ιερέα και την αστυνομία.

Οι δυνάμεις ασφαλείας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και η αστυνομία στην Αυστραλία και την Ινδονησία γνωστοποίησε ότι αποτράπηκαν βομβιστικές επιθέσεις, ενώ οι αρχές της Μαλαισίας προχώρησαν στην σύλληψη υπόπτων ισλαμιστών.

Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση στο Μιντανάο, ωστόσο οι υποψίες βαρύνουν τους μουσουλμάνους αντάρτες και τους ισλαμιστές εξτρεμιστές που δρουν στην επαρχία, η οποία κατά το παρελθόν έχει βρεθεί στο στόχαστρο επιθέσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αστυνομίας, οι περισσότεροι από τους τραυματίες στέκονταν στον περίβολο του ναού Sto. Nino στην πόλη Μιντσάγιαπ, στο βόρειο Κοταμπάτο.