Αύγουστος του 2004. Στο απόγειο της ευφορίας, η ολυμπιονίκης Φανή Χαλκιά ενθουσιασμένη μιλάει για το ξεχωριστό DNA των Ελλήνων, δηλώνοντας ότι «είμαστε γεννημένοι να είμαστε πρώτοι», καθώς και ότι «μέσα στα κύτταρά μας κουβαλάμε έστω λίγη από την ιστορία των προγόνων μας». Μολονότι το κλίμα ιδεολογικής αποχαύνωσης είναι διάχυτο στην κοινωνία, οι δηλώσεις Χαλκιά δεν περνούν απαρατήρητες. Στηλιτεύονται, κυρίως, από το κομμάτι εκείνο των διανοουμένων που έχουν δώσει μάχες κατά του εθνικισμού, των φυλετικών διακρίσεων και, ως επί το πλείστον, σχετίζονται με τον χώρο της μη παραδοσιακής Αριστεράς. Αλλωστε, πάνω (και) σε τέτοιου είδους λογικές πάτησαν τα ολοκληρωτικά καθεστώτα για να χτίσουν το ιδεολόγημά τους.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ως γνήσιο τέκνο της Αριστεράς, αφομοίωσε πλήρως την κουλτούρα της καταγγελίας, κόλλησε την ασθένεια του εθνικολαϊκισμού, ενστερνίστηκε τη λογική της διαμαρτυρίας. Αλλά φαίνεται ότι δεν πήρε τίποτα από τα «καλά» της Αριστεράς, ήτοι το διάβασμα. Διότι, πώς αλλιώς να εξηγηθούν οι χθεσινές απαντητικές του αναφορές στον γερμανό υπουργό Εξωτερικών κ. Σόιμπλε; Μόνο ένας πολιτικός που στερείται στοιχειωδών αναλυτικών εργαλείων κάνει παραπομπές στην ψυχή, απευθυνόμενος γενικά και αόριστα στους Γερμανούς και εμμέσως στον κ. Σόιμπλε: «Να έχουν την ευλογία να είναι ευτυχισμένοι στην ψυχή τους.Γιατί όσοι δεν είναι καλά στην ψυχή τους δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα στις χώρες τους, στην Ευρώπη και στον κόσμο όλο. Οσα πλεονάσματα κι αν έχουν κάποιες χώρες, δεν θα πιάσουν ποτέ τα πλεονάσματα ψυχής του ελληνικού λαού».

Πέραν του ότι είναι ώς και προσβλητικά τα προαναφερθέντα, μαρτυρούν (και) το έλλειμμα επιχειρημάτων του κ. Τσίπρα. Από τη μια έχουμε τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας να λέει σκληρές αλήθειες, όπως ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στο τρίτο πρόγραμμα και χωρίς την οικονομική βοήθεια των δισεκατομμυρίων θα ήταν χρεοκοπημένη εδώ καιρό». Και από την άλλη έχουμε τον Πρωθυπουργό που επικαλείται το περίσσευμα ψυχής των Ελλήνων για να δικαιολογήσει τα λάθη και τις αδυναμίες της κυβέρνησής του. Αυτό το περίσσευμα ψυχής αποκτήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια ή υπήρχε και παλαιότερα; Και είναι όλων των Ελλήνων ή μόνο αυτών που ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ;

Ο καθηγητής Ανδρέας Πανταζόπουλος στο καινούργιο του βιβλίο υπό τον τίτλο «Αριστερός εθνικολαϊκισμός» (εκδόσεις Επίκεντρο) επισημαίνει ότι το βασικό στοιχείο του εθνικολαϊκισμού είναι η ακύρωση της διάκρισης Αριστεράς – Δεξιάς. Οι πρακτικές και η ρητορική του Αλέξη Τσίπρα αποτελούν την πλήρη επιβεβαίωσή του.