Η αφρόκρεμα της Ευρωλίγκας γκρεμοτσακίζεται στα εγχώρια πρωταθλήματα και την ίδια στιγμή οι ισχυροί του ελληνικού μπάσκετ, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, συνεχίζουν τις «εκδρομές» (με όλο τον σεβασμό) στα Τρίκαλα και στο Λαύριο!

Χθες η Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς –η συνεργασία τους επεκτάθηκε έως το 2020 –ηττήθηκε (81-72) στην Προύσα από τη δέκατη ομάδα του τουρκικού πρωταθλήματος Τόφας, χάνοντας έδαφος στο κυνήγι της πρώτης θέσης. Μεγαλύτερο σοκ υπέστη η ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Δημήτρη Ιτούδη, η οποία έχασε πρώτη φορά (83-74) στη VTB League από τη Λοκομοτίβ Κουμπάν. Η τριλογία των εκπλήξεων κόντεψε να συμπληρωθεί στο Παλάου Μπλαουγκράνα, όπου έπειτα από αμφιλεγόμενο φάουλ στον Ταϊρίς Ράις 1,7” πριν από τη λήξη, ο αμερικανός γκαρντ λύτρωσε (79-78) την Μπαρτσελόνα του Γιώργου Μπαρτζώκα απέναντι στην Γκραν Κανάρια.

Η ισπανική Λίγκα, όμως, η Τουρκική, ακόμη και η VTB, στην οποία κυριαρχεί η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, δεν ενδιαφέρονται μόνο για τα μεγαθήρια αλλά για όλες τις ομάδες δίνοντάς τους κίνητρο, ώστε ο ανταγωνισμός να εντείνεται και το προϊόν να γίνεται ελκυστικότερο.

Αντιθέτως, στην Ελλάδα οι Αιώνιοι μολονότι συμφώνησαν να παίζουν 48 ώρες μετά τα ευρωπαϊκά ματς, αγωνίζονται όποτε τους βολεύει, Πιο πρόσφατο το διπλό παράδειγμα του Αρη, ο οποίος υποδέχτηκε τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό τη Δευτέρα, ηττήθηκε δις και σε 48 ώρες είχε ευρωπαϊκό παιχνίδι για το Τσάμπιονς Λιγκ της FIBA. Μόνο μία φορά, οι Ερυθρόλευκοι υποδέχτηκαν την ΑΕΚ την Κυριακή, ενώ είχαν ματς για την Ευρωλίγκα την Παρασκευή. Προφανώς, αυτό συνέβη γιατί αισθάνθηκαν ότι δεν κινδυνεύουν και άλλωστε έπαιζαν στην έδρα τους.

Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Γιατί μόνο ένας τρόπος υπάρχει να ξαναγίνει το Ελληνικό Πρωτάθλημα ανταγωνιστικό, όπως συνέβαινε μέχρι το 2004. Οταν οι «μικρομεσαίοι» θα αντιμετωπίζονται με τον ίδιο σεβασμό όπως και οι Αιώνιοι και όταν οι Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός, που αποτελούν τη «βιτρίνα» του ελληνικού μπάσκετ, δεν ολοκληρώνουν την κανονική περίοδο αήττητοι ή με μία ήττα στα μεταξύ τους ντέρμπι. Τα αποτελέσματα της 9ης αγωνιστικής της Α1: Ρέθυμνο – Προμηθέας Πατρών 104-97 (κ.α. 89-89), ΑΕΚ – Κόροιβος Αμαλιάδας 89-75, Αρης – Κολοσσός Ρόδου 84-60, Κύμη – ΠΑΟΚ 93-82, Απόλλων Πατρών – Δόξα Λευκάδας 74-65. Σήμερα: Τρίκαλα – Ολυμπιακός (17.00, NS3), Λαύριο – Παναθηναϊκός (19.00, NS2).