Οι ηττημένοι της ζωής έχουν πάντα να διηγηθούν τις ωραιότερες ιστορίες, πόσω μάλλον οι ηττημένοι του ποδοσφαίρου!

Ποιο άλλο επίθετο να κολλήσεις πλάι στο όνομα, ουσιαστικό (το πολύ ουσιαστικό): οπαδός ή φίλαθλος του Παναθηναϊκού; Το ηττημένος ταιριάζει απόλυτα. Γιατί, κακά τα ψέματα, και ο Στραματσόνι θα βρει τον δρόμο του, και για τους παίκτες θα βρεθεί ένας μάνατζερ – Μεσσίας που θα τους «αναστήσει», και η διοίκηση αργά ή γρήγορα θα καταλάβει τα λάθη της, και θα τα διορθώσει, όμως… Ομως οι ηττημένοι οπαδοί, αυτοί που χθες δεν πήγαν στη θύρα 13, αυτοί που έγραψαν τα πανό που τους «κράτησε θέση» στο γήπεδο της Λεωφόρου, είναι οι «ηττημένοι» που για καιρό θα προσπαθούν να ξύσουν από το πετσί τους το στίγμα: οπαδός στα πέτρινα χρόνια.

«Δίνετε άλλοθι στους ψεύτες και κλέφτες. Στελέχη ανίκανα και μισθοφόροι παίκτες» Επίσης: «Ζητούνται στελέχη με ψυχή, μάγκες με νοοτροπία Παναθηναϊκή», αυτά έγραφαν στα πανό εκείνοι που απαξίωσαν την πρεμιέρα του Ουζουνίδη και τη «μεγαλειώδη» νίκη του Παναθηναϊκού επί του ημιθανούς ΠΑΟΚ.

Απαυδισμένοι οι (φανατικοί) θιασώτες του Τριφυλλιού κάθησαν σπίτι. Και είδαν καθαρότερα εξ αποστάσεως πως με μια νίκη δεν κερδίζεις έναν ήδη χαμένο πόλεμο. Και είδαν ότι είναι τουλάχιστον ανόητο να πανηγυρίζεις για το τελευταίο χτύπημα στον κορμό ενός ήδη πεσμένου δένδρου.

Εστειλαν την «επιστολή δικαιολογίας» για την απουσία τους οι οπαδοί που κατοικούν στη θύρα 13 και έμειναν μπροστά στους τηλεοπτικούς δέκτες σίγουροι για το αποτέλεσμα: ακόμα κι αν νικήσουμε, πάλι χαμένοι θα ‘μαστε!

Πιο μακριά από την Ελλάδα, η Λίβερπουλ έδειξε χαρακτήρα ελληνικό: μη έχοντας τηλεοπτική εικόνα από το clasico έβαλε να δει σε επανάληψη τον αγώνα ΠΑΟΚ – Ατρόμητος 3-4 και επηρεασμένη από το θέαμα παρουσίασε κάτι ανάλογο με εκείνο της Τούμπας: το 3-1 έγινε 3-4 και άντε τώρα να βρεις πώς το κόκκινο ξεθωριάζει πάνω που πάει να λάμψει.

Η Γιουνάιτεντ –μια και γυρίσαμε την πυξίδα στα δυτικά του ποδοσφαίρου –δείχνει χτυπημένη από το κακό μάτι του σερ Αλεξ. Εφυγε ο γέρος του Ολντ Τράφορντ και οι Κόκκινοι Διάβολοι κατάλαβαν τι θα πει κόλαση. Ο Μουρίνιο έχει να θυμάται πολλά από τις επιτυχίες, αλλά όπως φαίνεται το πέρασμά του από το Μάντσεστερ θα μείνει στο μυαλό του σαν το χνάρι του Αρμστρονγκ στο φεγγάρι: ξεχωριστό και μόνο!

Και όσοι εδώ αναζητούν συνενόχους για την πτώση τους, εκεί στη χώρα που (όπως λένε) ανακάλυψε το ποδόσφαιρο βρίσκουν αρκετούς, τους «διαβάζουν» και τους παίρνει ένας γλυκός ύπνος μέχρι την επόμενη ήττα!