Ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί συναντήθηκαν την Πέμπτη για πρώτη φορά μετά το αδιέξοδο στο Μοντ Πελεράν, στο πλαίσιο δείπνου που παρέθεσε ο Εσπεν Μπαρθ Αιντε, στην οικία της ειδικής αντιπροσώπου του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρντ.

Τον Νίκο Αναστασιάδη συνόδεψε στο δείπνο ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση του ΡΙΚ, το δείπνο, το οποίο εντάσσεται στις προσπάθειες που καταβάλλονται για επανέναρξη των συνομιλιών, αποτελούσε πρωτοβουλία του κύπριου προέδρου.

Στο μεταξύ, ο Εσπεν Μπαρθ Αιντε δήλωσε μετά το σημερινό νέο γύρο συνομιλιών που είχε με τον Μουσταφά Ακιντζί και τον Νίκο Αναστασιάδη ότι η κατάσταση περιπλέχθηκε μετά τον Μοντ Πελεράν αφού δεν υπήρξε η πρόοδος που αναμενόταν.

Τόνισε, ωστόσο, ότι αποτελεί επιθυμία των ηγετών των δύο κοινοτήτων να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Τα πράγματα σιγά – σιγά προχωρούν» είπε και πρόσθεσε πως αισιοδοξεί ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα καταστεί δυνατό να ανακοινωθεί ημερομηνία επανέναρξης του διαλόγου.

Σήμερα Παρασκευή, ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών φτάνει στην Αθήνα, όπου θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ενώ τη Δευτέρα θα μεταβεί στην Αγκυρα για διαβουλεύσεις με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.