Εντατικές προσπάθειες γίνονται ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας προκειμένου να καταγραφεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση και να ανοίξει ο δρόμος για μια συμφωνία σε όλα, περιλαμβανομένης της ρύθμισης του χρέους, ώς το τέλος του χρόνου.
Προς το παρόν, πάντως, όλα παραμένουν ανοιχτά και η ατζέντα του Eurogroup, που δημοσιεύθηκε χθες, σημειώνει απλώς ότι θα υπάρξει ενημέρωση για το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις, ενώ αφήνει ανοιχτό το αν θα συζητηθούν ή όχι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

«Ανάλογα με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης», σημειώνει, «το Eurogroup ίσως επιστρέψει στο θέμα των μέτρων για το χρέος και στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα».

Κανονικά, o Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα παρουσίαζε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα προκειμένου οι υπουργοί να τα εγκρίνουν. Μάλιστα, τυπικά, προϋπόθεση για την έγκρισή τους ήταν η ολοκλήρωση της πρώτης και όχι της δεύτερης αξιολόγησης. Ωστόσο, φαίνεται πως το Eurogroup δεν είναι πλέον διατεθειμένο να τα δώσει πριν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ. Στην ατζέντα του Eurogroup καταγράφονται και τα θέματα που κυριαρχούν στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης: ο προϋπολογισμός του 2017, η μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική και η μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας. Ο πρώτος έχει κλείσει, αλλά το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τα εργασιακά παραμένουν ανοιχτά.

Το μεσοπρόθεσμο είναι ίσως το μεγαλύτερο αγκάθι καθώς συνδέεται με τον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα τη διετία 2019-2020 και τα μέτρα για την επίτευξή τους. Τα τελευταία, με τη σειρά τους, συνδέονται με την επιστροφή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Σύμφωνα με το σχέδιο Μνημονίου που παρουσίασαν χθες «ΤΑ ΝΕΑ», ο στόχος διατηρείται στο 3,5% του ΑΕΠ ώς το 2020 και τα μέτρα πρέπει να ληφθούν όλα στην αρχή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται μια λύση που θα περιλαμβάνει έναν ενισχυμένο κόφτη, ο οποίος θα ενεργοποιείται εφόσον δεν επιτυγχάνονται τα πλεονάσματα με τα υφιστάμενα μέτρα.

Για να ικανοποιηθεί, όμως, το ΔΝΤ, αναφέρουν οι πηγές, ο κόφτης πρέπει να κάνει ρητή αναφορά και στα μέτρα που το Ταμείο προκρίνει, δηλαδή μείωση συντάξεων και αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ.

Ειδικά για το 2018, τον τελευταίο χρόνο εφαρμογής του προγράμματος, πληροφορίες από πηγές των δανειστών αναφέρουν ότι το δημοσιονομικό κενό έχει περιοριστεί στο 0,2% του ΑΕΠ, δηλαδή στα 400 εκατ. ευρώ και επομένως είμαστε κοντά στο να κλείσουμε.

ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ. Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου από τις Βρυξέλλες όπου βρισκόταν χθες είπε ότι είναι ένα πολιτικό θέμα, που δεν μπορεί να λυθεί σε επίπεδο τεχνικής διαπραγμάτευσης. Η ίδια εκτίμησε, ωστόσο, ότι μπορεί να υπάρξει μια «επί της αρχής» πολιτική συμφωνία για το σύνολο των ζητημάτων της δεύτερης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για την επίτευξη συμφωνίας έχει αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ.

Πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση αναφέρουν ότι το κλίμα στην Ευρώπη είναι γενικά υπέρ του να κλείσει η συμφωνία, έστω και καθυστερημένα, ώστε να μη χαθεί το momentum, κάτι που θεωρείται βέβαιο ότι θα συμβεί αν περάσουμε στο πολιτικά δύσκολο, λόγω πολλών εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη, 2017.

Η προσδοκία για συμφωνία με τους δανειστές, εξάλλου, μέχρι το τέλος του έτους διατηρεί σε χαμηλό διετίας, στο 6,62%, την απόδοση του 10ετούς ομολόγου.