Τη νέα του κίνηση στον τραπεζικό κλάδο ανακοίνωσε χθες ο Μιχάλης Σάλλας με την είσοδό του ως στρατηγικός επενδυτής στην Παγκρήτια Τράπεζα.
Η συμφωνία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποιεί η Παγκρήτια και αφορά την υπογραφή Συμφώνου Αμοιβαίας Κατανόησης και Εμπιστευτικότητας (MOU) με τον Μιχάλη Σάλλα, στο οποίο ρητά εκφράζεται η επιθυμία της συμμετοχής του στο συνεταιριστικό κεφάλαιο ως στρατηγικού επενδυτή, με ποσοστό τουλάχιστον 15% επί του συνόλου των συνεταιριστικών μερίδων.

Οπως ανακοινώθηκε και από τις δυο πλευρές, η συμμετοχή του στρατηγικού επενδυτή αναμένεται να ενισχύσει και να θωρακίσει περαιτέρω την κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας.

Παράλληλα, τόσο η διοίκηση της τράπεζας όσο και ο Μιχάλης Σάλλας πιστεύουν ότι με τη συνεργασία αυτή δημιουργούνται οι δυνατότητες για την ενδυνάμωση, ανάπτυξη και αναβάθμιση των δραστηριοτήτων της τράπεζας προς όφελος των υφιστάμενων και μελλοντικών συνεταίρων της.
Η συμμετοχή θα υλοποιηθεί σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις συνεταιριστικές τράπεζες και θα διασφαλίζει τον συνεταιριστικό χαρακτήρα της Παγκρήτιας. Στόχος και των δύο πλευρών είναι το σύνολο της διαδικασίας, με βάση τα προβλεπόμενα από τον νόμο, τις εποπτικές Αρχές και το MOU, να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2017. Οπως δήλωσε ο Μιχάλης Σάλλας, «η νέα προσπάθεια όλων μας θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της Παγκρήτιας Τράπεζας και θα διευρύνει τις προοπτικές της προς όφελος των συνεταίρων και των πελατών της. Γνωρίζω την τράπεζα από την ίδρυσή της και έχω παρακολουθήσει στενά την πορεία της όλα αυτά τα χρόνια. Θεωρώ την Παγκρήτια Τράπεζα άρρηκτα δεμένη με την οικονομία της Κρήτης. Εχω εμπιστοσύνη στη διοίκηση και στα στελέχη της και πιστεύω ότι η νέα προσπάθεια όλων μας θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξή της και θα διευρύνει τις προοπτικές της προς όφελος των συνεταίρων και των πελατών της».

Η Παγκρήτια Τράπεζα είναι η μεγαλύτερη συνεταιριστική τράπεζα της χώρας με πάνω από 80.000 συνεταιριστές – μέλη, 1 δισ. καταθέσεις και 1,6 δισ. ευρώ χορηγήσεις, με το 85% του συνόλου των δανείων της να αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η Παγκρήτια Τράπεζα διαθέτει πανελλαδικό δίκτυο 52 καταστημάτων και έχει αναπτύξει μεταξύ άλλων συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.