«Η Τουρκία δεν θα γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε σε συνέντευξή του στην Neue Osnabrucker Zeitung του Σαββάτου ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, σημαντικότερες είναι οι συμφωνίες με την Αγκυρα για πρακτικά βήματα σε θέματα όπως είναι η οικονομία, ο πολιτισμός και η ανταλλαγή φοιτητών. «Αυτά θα είχαν νόημα από τη δική μας σκοπιά αντί της ένταξης στην ΕΕ» είπε ο βαυαρός χριστιανοκοινωνιστής πολιτικός στη γερμανική εφημερίδα.

Ο Βέμπερ απάντησε στις απειλές του Ερντογάν ό,τι θα ανοίξει τα σύνορα προς την Ευρώπη για τους πρόσφυγες λέγοντας: «Δεν θα επιτρέψουμε να εκβιαστούμε. Το βέβαιο είναι ότι αν παραστεί ανάγκη είμαστε σε θέση να αντιδράσουμε και ανεξάρτητα από την τουρκική κυβέρνηση».

Εξέφρασε, επίσης, την επιθυμία να ακολουθήσουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου και να παγώσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σαν να μην συμβαίνει τίποτα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τάχθηκε εντούτοις κατά του «ακτιβισμού» σε σχέση με τις οικονομικές κυρώσεις: «Τάσσομαι αυτή τη στιγμή κατά της διακοπής της οικονομικής βοήθειας και της επιβολής κυρώσεων. Οι δίαυλοι επικοινωνίας δεν πρέπει να κλείσουν» διότι οι δημοκρατικές δυνάμεις της Τουρκίας εξακολουθούν να χρειάζονται την υποστήριξη της Ευρώπης.

Στο ερώτημα αν προτίθεται να είναι υποψήφιος για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά τη μετακίνηση του νυν προέδρου Μάρτιν Σουλτς στην γερμανική πολιτική σκηνή, ο Βέμπερ απάντησε: «Υπάρχει μια σειρά από καλούς υποψήφιους στην κοινοβουλευτική μας ομάδα», αλλά ο ίδιος δεν έχει τέτoιες φιλοδοξίες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του βαυαρικού χριστιανοκοινωνικού κόμματος (CSU,) Χορστ Ζέεχοφερ. Αναφερόμενος στις απειλές του Ερντογάν για άνοιγμα των συνόρων προς την Ευρώπη για τους πρόσφυγες, είπε σε συνέντευξή του στην Passauer Neue Presse ότι «δεν θα επιτραπεί στην Τουρκία να εκβιάζει. Η Ευρώπη θα πρέπει να υπεραμυνθεί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας και της δημοκρατίας». Πρόσθεσε, δε, ότι «η Γερμανία θα προστατεύσει καλύτερα τα σύνορά της σε περίπτωση που ο Ερντογάν πραγματοποιήσει τις απειλές του».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από