O Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε την Τετάρτη την Μπέτσι Ντεβός, συντηρητική πάμπλουτη φιλάνθρωπο και σθεναρή υπέρμαχο του δικαιώματος να αποφασίζει κανείς μεταξύ του δημοσίου σχολείου, του ιδιωτικού και της κατ’ οίκον εκπαίδευσης, για να αναλάβει το υπουργείο Παιδείας.

«Υπό τη διοίκησή της θα μεταρρυθμίσουμε το αμερικανικό εκπαιδευτικό σύστημα και θα εξαλείψουμε την γραφειοκρατία που εμποδίζει την πρόοδο των παιδιών μας, προκειμένου να μπορέσουμε να προσφέρουμε εκπαίδευση και επιλογή σχολείων υψηλού επιπέδου σε όλες τις οικογένειες» επισήμανε ο εκλεγμένος πρόεδρος σε δελτίο Τύπου με το οποίο ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της 58χρονης.

Η υποψηφιότητα αυτή πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν την πλειοψηφία.

Η Ντεβός δήλωσε ότι νιώθει τιμή καθώς επιλέχθηκε «για να προσφέρει εκ νέου στην αμερικανική εκπαίδευση το μεγαλείο της», κάνοντας λογοπαίγνιο με το κεντρικό σύνθημα της εκστρατείας του μεγιστάνα («κάντε την Αμερική σπουδαία ξανά»).

Περιουσία 5,4 δισ. δολαρίων

«Το κατεστημένο δεν είναι αποδεκτό στην εκπαίδευση» υπογράμμισε.

Η επιφανής Ρεπουμπλικανή παντρεύτηκε τον Ντικ Ντεβός, έναν εκ των κληρονόμων του Ρίτσαρντ Ντεβός, που διαθέτει την 88η κατά σειρά μεγαλύτερη περιουσία με βάση τον κατάλογο του Forbes του 2016, ύψους 5,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το περιοδικό επισημαίνει ότι το ζεύγος Ντεβός προσφέρει κάθε χρόνο σημαντικές δωρεές σε χριστιανικές και συντηρητικές οργανώσεις όπως οι Focus on the Family, The American Enterprise Institute και το υπερσυντηρητικό Heritage Foundation.

Η Μπέτσι Ντεβός είναι εξάλλου αδελφή του Ερικ Πρινς, πρώην μέλους των ειδικών δυνάμεων που έκανε περιουσία ιδρύοντας την πρώην Blackwater, την επιχείρηση μισθοφόρων που απασχόλησε την κοινή γνώμη κυρίως στον πόλεμο του Ιράκ.