Πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην οποία κυρίαρχη δύναμη είναι το αντιευρωπαϊκό Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) θα στερηθεί 421.000 ευρώ που είχε λαμβάνειν σε ενισχύσεις από τα ευρωπαϊκά ταμεία φέτος, καθώς χρησιμοποίησε το ποσό αυτό στο πλαίσιο της εκστρατείας για το Brexit, την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, γνωστοποίησε τη Δευτέρα το προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σε συνάντησή τους στο Στρασβούργο, ο πρόεδρος και οι 14 αντιπρόεδροι του ΕΚ αποφάσισαν να προχωρήσουν στην εφαρμογή των συστάσεων που τους έγιναν κατόπιν εξωτερικού λογιστικού ελέγχου και εσωτερικής έκθεσης, αναφέρεται σε δελτίο Τύπου.

Σύμφωνα με τον έλεγχο, η Συμμαχία για την Αμεση Δημοκρατία στην Ευρώπη (ADDE), πολιτική ομάδα του ΕΚ στην οποία κυρίαρχη δύναμη είναι το UKIP, χρησιμοποίησε κεφάλαια από την ευρωπαϊκή ενίσχυση που λαμβάνει για «μη επιλέξιμες δαπάνες», οι οποίες συνδέονταν κατά κύριο λόγο με πολιτικές δραστηριότητες του κόμματος του Νάιτζελ Φάρατζ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ADDE θα κληθεί κατά συνέπεια «να επιστρέψει 172.655 ευρώ», ενώ «δεν θα λάβει το 20% της εναπομείνασας ενίσχυσης (ήτοι 248.345 ευρώ) που της αναλογούσε για το έτος 2015», διευκρίνισε το προεδρείο του ΕΚ.

Οι επίμαχες δαπάνες αφορούσαν κυρίως εννιά δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν ενόψει των γενικών εκλογών στην Βρετανία τον Μάιο του 2015 και του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου, όταν οι ψηφοφόροι στο Ηνωμένο Βασίλειο τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησής του από την ΕΕ.

Διαμαρτύρονται για«εσκεμμένη παρενόχληση»

«Η πλειονότητα των ερωτήσεων των δημοσκοπήσεων αυτών συνδέονταν με την εκστρατεία υπέρ της ‘Αποχώρησης’ (Leave) την οποία διεξήγαγε το UKIP», τονίζεται στην έκθεση η οποία υποβλήθηκε στο προεδρείο του ΕΚ σχετικά με τις δημοσκοπήσεις που καλύφθηκαν με έξοδα της ADDE.

Κάτι που σημαίνει ότι επρόκειτο περί δραστηριοτήτων «οι οποίες αφορούσαν την ευρωπαϊκή πολιτική ομάδα», στην οποία είναι ενταγμένοι οι ευρωβουλευτές του UKIP και διαφόρων άλλων κομμάτων από κράτη μέλη.

Οι κανόνες του ΕΚ «απαγορεύουν μεταξύ άλλων την χρηματοδότηση εθνικών πολιτικών κομμάτων, εθνικών προεκλογικών εκστρατειών ή εκστρατειών ενόψει δημοψηφισμάτων», εξήγησε το προεδρείο.

Την περασμένη εβδομάδα, η ADDE διαμαρτυρήθηκε έντονα για τις κατηγορίες που περιέχονται στην έκθεση, καταγγέλλοντας «εσκεμμένη παρενόχλησή» της.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς είχε ανακοινώσει στα τέλη Οκτωβρίου ότι θα υπάρξει προσφυγή στη γαλλική δικαιοσύνη για επεισόδιο μεταξύ μελών αυτής της πολιτικής ομάδας στην ευρωβουλή, μετά την οποία μέλος του UKIP χρειάστηκε να εισαχθεί σε νοσοκομείο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από