Τερματισμό των βομβαρδισμών στο ανατολικό Χαλέπι ζητούν οι ΗΠΑ, βάζοντας στο στόχαστρό τους το συριακό καθεστώς και τη Ρωσία.

«Καταδικάζουμε με τον εντονότερο τρόπο αυτές τις φριχτές επιθέσεις εναντίον των νοσοκομειακών υποδομών και των εργαζομένων σε υπηρεσίες παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτές τις στυγνές πράξεις» δήλωσε η σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας Σούζαν Ράις. «Το συριακό καθεστώς και οι σύμμαχοί του, ιδίως η Ρωσία, ευθύνονται για τις άμεσες και τις μακροπρόθεσμες συνέπειες αυτών των πράξεων» πρόσθεσε, ζητώντας από τη Μόσχα άμεσο τερματισμό της βίας και διευκόλυνση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Από την πλευρά του, ο ΟΗΕ εξέφρασε θλίψη και φρίκη για την πρόσφατη κλιμάκωση της βίας. Σε ανακοίνωσή του «καλεί όλες τις πλευρές να σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον των αμάχων και των πολιτικών υποδομών».

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς του συριακού καθεστώτος στο Χαλέπι σκοτώθηκαν σήμερα τουλάχιστον 27 άμαχοι και καταστράφηκε ένα από τα τελευταία νοσοκομεία του τομέα αυτού. Επίσης, τα σχολεία που λειτουργούσαν ακόμη στο ανατολικό Χαλέπι αναγκάστηκαν να κλείσουν.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου μεταδίδει πως για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, ρουκέτες, οβίδες και βαρέλια με εκρηκτικά πέφτουν σε γειτονιές του ανατολικού τμήματος του Χαλεπίου, ενώ δεν υπάρχει πλέον ηλεκτρικό ρεύμα και οι γεννήτριες έχουν σταματήσει λόγω έλλειψης καυσίμων στις συνοικίες που πολιορκούνται εδώ και τέσσερις μήνες από τις δυνάμεις του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Τα Λευκά Κράνη, η οργάνωση των διασωστών στο ανταρτοκρατούμενο Χαλέπι, ανήρτησε σήμερα στη σελίδα της στο Facebook βίντεο και φωτογραφίες που αποκαλύπτουν τη σφοδρότητα των βομβαρδισμών. Σε ένα βίντεο διακρίνονται οι εθελοντές κοντά σε ένα πτώμα, μέσα στη μέση του δρόμου. «Δεν έχουμε άλλους σάκους» για πτώματα, φωνάζει ένας από αυτούς.

«Σχεδόν καμία συνοικία του ανατολικού Χαλεπιού δεν γλίτωσε από τους βομβαρδισμούς του καθεστώτος σήμερα» ανέφερε από την πλευρά του ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Άμπντελ Ραχμάν. Σύμφωνα με την οργάνωση από την Τρίτη, οπότε ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί, έχουν σκοτωθεί συνολικά 92 άνθρωποι.

Τα σχολεία στο ανατολικό Χαλέπι ανακοίνωσαν ότι θα παραμείνουν κλειστά σήμερα και αύριο «για την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών μετά τα βάρβαρα αεροπορικά πλήγματα».

Σύμφωνα με ιατρική πηγή, την Παρασκευή, από βομβαρδισμό στη συνοικία Μαάντι τέθηκε εκτός λειτουργίας ένα από τα τελευταία νοσοκομεία στο ανατολικό Χαλέπι. Δύο ασθενείς σκοτώθηκαν ενώ υπάρχουν τραυματίες μεταξύ του νοσηλευτικού προσωπικού.

Την ίδια ημέρα, εκκενώθηκε το τελευταίο παιδιατρικό νοσοκομείο που λειτουργούσε ακόμη, μετά τις σοβαρές ζημιές που υπέστη δύο ημέρες νωρίτερα.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έκαναν λόγο για «μαύρη μέρα για το ανατολικό Χαλέπι όπου οι σφοδροί βομβαρδισμοί προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στα λιγοστά νοσοκομεία που ήταν ακόμη σε θέση να παράσχουν ιατροφαρμακευτική φροντίδα».

Το καθεστώς φαίνεται αποφασισμένο να ανακαταλάβει, με κάθε κόστος, τις συνοικίες τις οποίες δεν ελέγχει από το 2012. Οι κυβερνητικές δυνάμεις ελέγχουν τη δυτική πλευρά της πόλης. Στον τομέα αυτό δύο άμαχοι σκοτώθηκαν από ρουκέτες που εκτόξευσαν οι αντάρτες, σύμφωνα με τα επίσημα συριακά μέσα ενημέρωσης.