Μεγάλη αύξηση έχει παρουσιάσει φέτος ο αριθμός των Τούρκων που αιτούνται άσυλο στη Γερμανία, ιδίως μετά από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου, σύμφωνα με τον γερμανικό όμιλο εφημερίδων Funke Mediengruppe.

Συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζει ο όμιλος, επικαλούμενος στοιχεία της κυβέρνησης, η Γερμανία έχει λάβει 4.437 αιτήσεις ασύλου από Τούρκους υπηκόους μεταξύ του Ιανουαρίου και του Οκτωβρίου, συγκριτικά με συνολικά 1.767 αιτήσεις το 2015.

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF), το οποίο συλλέγει τις πληροφορίες, δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο για δηλώσεις. «Θα πρέπει να αναμένουμε ότι ο αριθμός των Τούρκων που αιτούνται πολιτικό άσυλο στη Γερμανία θα συνεχίσει να αυξάνεται» φέρεται να δήλωσε ο Στέφαν Μάγιερ, ανώτατο στέλεχος του CSU (Χριστιανοσοσιαλιστικής Ένωσης στη Βαυαρία), αδελφό κόμμα των συντηρητικών της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ.

Ο Μάγιερ κατέκρινε δηλώσεις των στελεχών του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών με τις οποίες προσκαλούν τους διωκόμενους πολιτικούς αντιπάλους του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να υποβάλουν αιτήσεις για άσυλο στη Γερμανία. «Δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα της Τουρκίας με το να προσκαλούμε όλους τους επικριτές υπηκόους της Τουρκίας να υποβάλουν αιτήσεις για άσυλο» είπε ο Μάγιερ. «Αυτό ακριβώς είναι που θέλει (ο Ερντογάν) – να εξαφανιστεί η αντιπολίτευση» πρόσθεσε.