Ξεκίνησε σήμερα η προθεσμία κατάθεσης αιτήσεων υποψηφίων για την εισαγωγή σε ένα απο τα 6 προπτυχιακά και 24 μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) η οποία θα λήξει στις 20 Δεκεμβρίου.

Οπως ανακοίνωσε το ΕΑΠ, η υποβολή των αιτήσεων θα γίνει αποκλειστικά μέσω του διαδικτύου από την 14η Νοεμβρίου 2016 έως την 20η Δεκεμβρίου 2016. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του ιδίου διαστήματος θα πρέπει να γίνει η ταχυδρομική αποστολή του φακέλου των δικαιολογητικών.

Εφέτος, κάθε υποψήφιος οφείλει να καταβάλει μαζί με την αίτησή του και παράβολο ύψους 50 ευρώ, το οποίο

όπως σημειώνει το ΕΑΠ, αποτελεί προκαταβολή της οικονομικής συμμετοχής στις δαπάνες των σπουδών.

Ωστόσο η ως άνω προκαταβολή μπορεί να καταπέσει υπέρ του ΕΑΠ για λόγους που αφορούν στον υποψήφιο (εντελώς ενδεικτικά και όχι περιοριστικά: υποβολή ελλιπών δικαιολογητικών, τίτλων σπουδών κ.λ.π.)

Να σημειωθεί ότι εφέτος στα Προπτυχιακά προγράμματα σπουδών προσφέρονται συνολικά 6.660 θέσεις και στα Μεταπτυχιακά 7.085, ενώ πέρυσι είχαν υποβληθεί συνολικά 27.085 αιτήσεις (10.183 στα Προπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών για 4.640 θέσεις και 16.902 για 5.260 θέσεις στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών).

Σημειώνεται ότι η προσφορά των σπουδών στο ΕΑΠ γίνεται με τη μεθοδολογία της εξ αποστάσεως διδασκαλίας. Η έναρξη των σπουδών για τα παραπάνω προγράμματα θα γίνει το Φθινόπωρο του 2017. Εάν υποβληθεί αίτηση στη γενική κατηγορία δεν μπορεί να υποβληθεί άλλη αίτηση στην κατηγορία ΑΜΕΑ και αντίστροφα, διότι αυτό θα συνεπάγεται τη διαγραφή από τους πίνακες των υποψηφίων. Στην επιλογή των φοιτητών θα προηγηθούν όσοι θα έχουν συμπληρώσει το 23ο έτος της ηλικίας τους την 31η Δεκεμβρίου 2016. Μετά τον έλεγχο της πληρότητας του φακέλου των υποβληθέντων δικαιολογητικών θα ανακοινωθούν τα ονόματα των υποψηφίων που έχουν δικαίωμα οριστικής εγγραφής στο πρόγραμμα σπουδών. Ωστόσο εάν διαπιστωθεί υπερβάλλων αριθμός έγκυρων αιτήσεων, ενδέχεται να διεξαχθεί κλήρωση. Η ανακοίνωση των ονομάτων των υποψηφίων με δικαίωμα οριστικής εγγραφής θα γίνει την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017. Οι φοιτητές συμμετέχουν στις δαπάνες των σπουδών τους σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 6, του άρθρου 5 του Ν.2552/97 όπως αυτές καθορίζονται από τις οικείες Υπουργικές Αποφάσεις.

Περισσότερες πληροφορίες και τις αιτήσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν στην ιστοσελίδα του ιδρύματος, www.eap.gr