Πρωταγωνιστής της φετινής εποχικής γρίπης φαίνεται να είναι το στέλεχος του ιού Η3Ν2, που παραδοσιακά τα προηγούμενα χρόνια προτιμούσε τους ηλικιωμένους. Οι επιστήμονες κάνουν έκκληση στους επαγγελματίες υγείας και στον γενικό πληθυσμό να εμβολιαστούν, τονίζοντας ότι το αντιγριπικό εμβόλιο εμπεριέχει (και) το στέλεχος αυτό.

Το αντιεμβολιαστικό «κίνημα» εντός των νοσοκομείων απασχολεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), δεδομένου ότι μόλις ένας στους δέκα υγειονομικούς εμβολιάζεται με το εποχικό εμβόλιο.
Εστω και με καθυστέρηση ενός μήνα –η εποχική γρίπη αρχίζει τυπικά τον Οκτώβριο και λήγει τον Μάιο –το υπουργείο Υγείας και το Κέντρο δρομολογούν την έκδοση ατομικής κάρτας αντιγριπικού εμβολιασμού. Με το μετρό αυτό, οι υγειονομικές Αρχές ευελπιστούν ότι θα διπλασιαστεί το ποσοστό των εμβολιασμένων υγειονομικών (θα φτάσει δηλαδή αισίως στο 20%), θέτοντάς τους προ των ευθυνών τους.
Ετσι, σε πρώτη φάση θα τυπωθούν και θα διανεμηθούν στο ΕΣΥ 20.000 κάρτες, ενώ στο μεταξύ έχει γίνει δεκτή η δωρεά 18.000 εμβολίων από δύο φαρμακευτικές εταιρείες, με στόχο να μπει φρένο στα γραφειοκρατικά εμπόδια για τη χορήγηση του αντιγριπικού εμβολίου στο προσωπικό των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας.
«Είναι μεγάλο ζήτημα να πειστούν οι υγειονομικοί ότι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο είναι θέμα επαγγελματικής και κοινωνικής ευθύνης –ιδίως όσοι εργάζονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αλλά και σε κλινικές όπου νοσηλεύονται παιδιά ή ανοσοκατεσταλμένοι» είπε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, κατά τη χθεσινή εκδήλωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, όπου ανακοινώθηκαν οι δράσεις σχετικά με την προστασία του πληθυσμού από τη γρίπη.

Η αμφισβήτηση

Στο μεταξύ, την αποτελεσματικότητα του αντιγριπικού εμβολίου φαίνεται να αμφισβητούν και οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού –δηλαδή, οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα, οι έγκυοι, οι παχύσαρκοι και οι ηλικιωμένοι, παρά το γεγονός ότι η ζωή τους απειλείται.

Τα στοιχεία από το περσινό σαρωτικό κύμα γρίπης είναι απογοητευτικά: τρεις στους τέσσερις από τους συνολικά 408 ασθενείς που νοσηλεύθηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εξαιτίας των σοβαρών επιπλοκών που προκλήθηκε μετά τη νόσησή τους από γρίπη ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.
Οι 197 έχασαν τη μάχη για τη ζωή τους, παρά την εντατική φροντίδα που έλαβαν. Πόσοι από αυτούς είχαν εμβολιαστεί; «Μόλις το 6%» είναι η απάντηση που έδωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ Σωτήρης Τσιόδρας.
Σύμφωνα με τον ίδιο και βάσει εκτιμήσεων, μόνο δύο στους δέκα πολίτες που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου σήκωσαν πέρυσι το μανίκι για να εμβολιαστούν, την ώρα που οι επιστήμονες παγκοσμίως επισημαίνουν ότι το ποσοστό αυτό πρέπει να ανέρχεται στο 70%.
«Το εμβόλιο είναι το πλέον ισχυρό όπλο που έχουμε στα χέρια μας, έστω κι αν η κάλυψή του φτάνει έως και το 70%» επανέλαβε ο Σωτήρης Τσιόδρας, σημειώνοντας ότι τα δεδομένα δείχνουν πως τον φετινό χειμώνα θα επικρατήσει το στέλεχος Η3Ν2 του τύπου Α του ιού της γρίπης που περιλαμβάνεται στο τριδύναμο εμβόλιο που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά.
Εξίσου σημαντικά μέτρα πρόληψης για τον γενικότερο πληθυσμό είναι, σύμφωνα με τον καθηγητή, η υγιεινή των χεριών (συχνό και εντατικό πλύσιμο) και η αναπνευστική υγιεινή (χρήση χαρτομάντιλου στην περίπτωση συναχιού και η ανανέωσή του έπειτα από βήξιμο ή φτέρνισμα).

ΜΕΘ ερμητικά κλειστές

Εμφραγμα στο σύστημα υγείας και κυρίως στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ανά τη χώρα προκάλεσε η περυσινή περίοδος της γρίπης, εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης. Είναι ενδεικτικό ότι κατά τους μήνες κορύφωσης τους κύματος (Ιανουάριο – Φεβρουάριο) η λίστα αναμονής αριθμούσε σε καθημερινή βάση από 40 έως 80 ασθενείς.

Ομως, παρά τη δέσμευση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας τον περασμένο Ιανουάριο ότι θα ανοίξουν οι περίπου 200 κλειστές κλίνες, ώστε να μη βρεθεί το ΕΣΥ εκ νέου απροτοίμαστο, στην πράξη αυτό δεν έγινε.

Ερωτηθείς για το συγκεκριμένο θέμα, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ σημείωσε ότι θα επαναπροκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τη στελέχωση των κλειστών ΜΕΘ, προσθέτοντας ότι παρά τις προσπάθειες ξεκλειδώθηκαν και έχουν τεθεί σε λειτουργία μόνο 50.