Εχοντας διανύσει το ένα έκτο της κανονικής περιόδου της νέας, αχαρτογράφητης Ευρωλίγκας, οι κορυφαίες ομάδες της χώρας Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός δοκιμάζονται σήμερα μακριά από τις έδρες τους για την 5η αγωνιστική της Α1 και καλούνται να αποφύγουν τυχόν στραβοπάτημα, που θα τους βάλει σε περιπέτειες.

Ασφαλώς, τη δυσκολότερη αποστολή έχει ο Ολυμπιακός, ο οποίος αντιμετωπίζει (19.00, NS2) τον Αρη στο Nick Galis Hall, όπου οι Ερυθρόλευκοι έχουν να χάσουν σχεδόν δέκα χρόνια σε αγώνα της κανονικής περιόδου. Η τελευταία νίκη (70-59) του Αρη σημειώθηκε στις 18 Μαρτίου 2007, ενώ σε 35 αναμετρήσεις στη Θεσσαλονίκη το ρεκόρ είναι 11-24 υπέρ του Ολυμπιακού. Ο Κώστας Παπανικολάου συμπεριελήφθη στην αποστολή παρότι είχε πυρετό, ενώ για τον Αρη θεωρείται αμφίβολος ο Μιχάλης Τσαϊρέλης και δεν θα αγωνιστεί ο Βασίλης Καββαδάς. Δύο ώρες νωρίτερα (17.00, NS3) ο Παναθηναϊκός, που συνεχίζει να αναζητεί παρτενέρ του Νικ Καλάθη στη θέση του πόιντ γκαρντ, αντιμετωπίζει τη νεοφώτιστη Δόξα στη Λευκάδα, όπου ο ΠΑΟΚ εισέπραξε δυσάρεστη έκπληξη στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος και ο Ολυμπιακός γλίτωσε χάρη στο τρίποντο του Ερικ Γκριν στο τελευταίο δευτερόλεπτο.

Χθες, η Κύμη σημείωσε τη δεύτερη νίκη της επικρατώντας (78-67) των Τρικάλων στη Χαλκίδα με MVP τον πρώην παίκτη του Μάικ Μπατίστ στην Κάντον Τσαρτζ (D-League) Τζόρνταν Μόργκαν (24 π., 14 ρ.) και με καθοριστικό τον Ογκο Αντεγκμπόγιε (14 π., 3 ασ.) στην επανεμφάνισή του στην Α1. Στους αγώνες του Σαββάτου, η ΑΕΚ αφυπνίστηκε μετά το 47-47 ισοπεδώνοντας (80-62) το Ρέθυμνο (Αρνολντ και Φιτζπάτρικ από 15 π.) με εξαιρετική πολυφωνία στην επίθεση (πρώτος σκόρερ με 15 πόντους ο Βασιλειάδης και άλλοι πέντε παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων). Ο ΠΑΟΚ απέδρασε (63-73) από το Λαύριο (Γιανγκ και Χάμιλτον από 14 π.) με κορυφαίο ακόμη μία φορά τον Λίνο Χρυσικόπουλο (19 π., 6 ρ., 3 ασ. ). Ο Κολοσσός Ρόδου πήρε το ντέρμπι (90-88, Ρέντικ 19 π. –Μπράουν και Βαν Οστρουμ από 18 π.) με τον Κόροιβο Αμαλιάδας στο Βενετόκλειο και ο Προμηθέας υπέταξε εκτός έδρας (53-67, Κόμπινς 11 π., 5 ρ. –Τζόνσον 19 π., 6 ρ.) τον Απόλλωνα στο ντέρμπι της Πάτρας.