Μετ’ εμποδίων εξακολουθεί να εξελίσσεται η διαδικασία αλλαγής διοικήσεων στις τράπεζες και κυρίως στην Πειραιώς, όπου η κόντρα μεταξύ του μεγαλομετόχου Τζον Πόλσον και των άλλων πλευρών συντηρείται ζωντανή και δεν έχει επιτρέψει μέχρι στιγμής την εκλογή διευθύνοντος συμβούλου.

Ετσι, το προχθεσινό Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας εξέλεξε μεν πρόεδρο τον Γιώργο Χατζηνικολάου όπως αναμενόταν, αλλά άφησε σε εκκρεμότητα την εκλογή διευθύνοντος συμβούλου παρότι αρχικώς είχε αναφερθεί ότι τα δύο ονόματα θα ανακοινώνονταν μαζί. Μάλιστα, χθες οι πληροφορίες ανέφεραν ότι δεν αναμένεται λύση πριν από 15 ημέρες, καθώς μέχρι τότε δεν υπάρχει προγραμματισμένη σύγκληση του ΔΣ. Η αρχική προθεσμία για την ολοκλήρωση των αλλαγών στα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών έχει παραβιαστεί κατά πολύ, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς λειτουργεί χωρίς ή με προσωρινό διευθύνοντα σύμβουλο (τον πρώην οικονομικό της διευθυντή Γιώργο Πουλόπουλο) από τον περασμένο Ιανουάριο.

ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ. Αργά χθες το βράδυ αναμενόταν να συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής προκειμένου να προτείνει τον νέο πρόεδρο της τράπεζας, ο οποίος θα αντικαταστήσει τη Λούκα Κατσέλη. Υποψήφιοι ήταν ο Τάκης Θωμόπουλος, πρώην υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, και ο Δημήτρης Τσιτσιράγκος του IFC, επενδυτικού βραχίονα της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η επιλογή αποδείχθηκε και σε αυτή την περίπτωση επεισοδιακή καθώς –όπως υποστήριζαν πηγές της τράπεζας –οι ισορροπίες άλλαζαν υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου συνεχώς τις τελευταίες ημέρες. Η πρόταση του ΔΣ της τράπεζας πρέπει να εγκριθεί στη συνέχεια από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η ανακοίνωση του αποτελέσματος αναμένεται σήμερα.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών πιέζουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία αλλαγής των διοικήσεων προκειμένου να αρχίσουν οι τράπεζες να λειτουργούν κανονικά και να δρομολογηθεί η επίλυση των προβλημάτων τους, με κυριότερο τη μείωση των κόκκινων δανείων. Η αξιολόγηση των Συμβουλίων των τραπεζών ήταν μάλιστα ένα από τα 15 προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ της πρώτης αξιολόγησης.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ. Ο νέος πρόεδρος της Πειραιώς Γιώργος Χατζηνικολάου, με 33 χρόνια σταδιοδρομίας, έχει εργαστεί σε διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη (Dresdner Kleinwort Benson, Bank of America Merrill Lynch, UBS) και στη Διεθνή Ενωση Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA) στο Λονδίνο, στην οποία ήταν μέχρι πρόσφατα διευθύνων σύμβουλος και μέλος του ΔΣ της. Στην Ελλάδα έχει διατελέσει διευθύνων σύμβουλος στην ΤΒΑΝΚ και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Το ΔΣ της Πειραιώς επέλεξε, επίσης, τους Σολομώντα Μπεράχα και Enrico Tommaso Cucchiani ως νέα μη εκτελεστικά μέλη.