Επιμένουν οι θεσμοί στην απόφαση του Eurogroup του περασμένου Μαΐου για το χρέος, η οποία προβλέπει ότι στο άμεσο μέλλον θα ληφθούν μόνο τα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Αυτό προκύπτει από χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, αλλά και από επιστολή του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας 7 Νοεμβρίου.

Η επιστολή Ντεϊσελμπλούμ, που απευθύνεται στο ολλανδικό Κοινοβούλιο και αναλύει την ατζέντα του προσεχούς Eurogroup, προκάλεσε αναστάτωση χθες στην κυβέρνηση για έναν ακόμη λόγο, καθώς ανέφερε ότι στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης κεντρικό θέμα θα είναι, εκτός από την αγορά εργασίας, μέτρα στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης. Επίσης, ο Ντεϊσελμπλούμ αναφέρει ότι στο τραπέζι βρίσκονται μέτρα στους τομείς των ιδιωτικοποιήσεων, του χρηματοπιστωτικού τομέα, της ενέργειας, της δημόσιας διοίκησης, η μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική, το επιχειρηματικό κλίμα και η αγορά προϊόντων.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ. Ο ίδιος αποκαλύπτει, εξάλλου, ότι η επόμενη αποστολή των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα θα είναι σύντομη και θα διαρκέσει από τις 14 ώς τις 21 Νοεμβρίου, κάτι που δημιουργεί ερωτηματικά για το κατά πόσο θα μπορέσει να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση ώς τότε. Σημειώνεται ότι ο στόχος της κυβέρνησης ήταν να έχει τελειώσει η αξιολόγηση ώς το Eurogroup της 6ης Δεκεμβρίου.

Αμεσα αντέδρασε η κυβέρνηση στις αναφορές του ολλανδού υπουργού Οικονομικών περί μέτρων στο Ασφαλιστικό.

Τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και το υπουργείο Εργασίας διέψευσαν ουσιαστικά ότι τίθεται τέτοιο θέμα, υποστηρίζοντας ότι η σχετική αναφορά του Ντεϊσελμπλούμ είχε σχέση με το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης και την εφαρμογή του Ασφαλιστικού που έχει ήδη ψηφιστεί.

«Το Ασφαλιστικό δεν αποτελεί μέρος των θεμάτων της δεύτερης αξιολόγησης» ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών σε άτυπη ενημέρωσή του. «Ουδέποτε κατά τις συναντήσεις με τους επικεφαλής των θεσμών, την περασμένη εβδομάδα, αποτέλεσε θέμα συζήτησης το Ασφαλιστικό/Συνταξιοδοτικό. Αυτό που αποτελεί μέρος της δεύτερης αξιολόγησης είναι το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, θέμα στο οποίο προφανώς αναφερόταν ο κ. Ντεϊσελμπλούμ».

Εξάλλου, το υπουργείο Εργασίας σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «το Ασφαλιστικό έχει κλείσει στην πρώτη αξιολόγηση και δεν αποτελεί θέμα της δεύτερης».

«Αυτό που εξετάζεται από τους θεσμούς», σημείωσε το υπουργείο Εργασίας, «είναι αποκλειστικά και μόνο η εφαρμογή του Νόμου 4387/2016, δηλαδή η έκδοση των αναγκαίων εγκυκλίων και υπουργικών αποφάσεων. ολα τα υπόλοιπα ανάγονται στο γενικευμένο κλίμα παραπληροφόρησης των ημερών».

ΚΕΝΟ 400 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ. Πάντως, υψηλόβαθμος παράγων του υπουργείου Οικονομικών παραδέχθηκε ότι υφίσταται θέμα χρηματοδότησης του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), αν και όχι τόσο μεγάλο όσο το υπολογίζουν οι θεσμοί, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι υπάρχει κενό 400 εκατ. ευρώ για το 2017. Κατά τον ίδιο παράγοντα το κενό μπορεί να καλυφθεί με τρεις τρόπους: την αναθεώρηση της επιδοματικής πολιτικής (που δεν θα περιλαμβάνει όμως περικοπές στα επιδόματα αναπηρίας και τα οικογενειακά), την καλύτερη πορεία των εσόδων και την αναθεώρηση σειράς δαπανών των υπουργείων που είναι σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξάλλου, για το 2018 οι θεσμοί υπολογίζουν ότι το κενό θα φτάσει τα 600 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της δεύτερης αξιολόγησης και της ανάγκης να εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση του ΚΕΑ, στο υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιούνται διαδοχικές συσκέψεις. Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για τα κοινωνικά επιδόματα (βλ. ρεπορτάζ στην απέναντι σελίδα), ενώ είχε προηγηθεί προχθές για τις αμυντικές δαπάνες, καθώς δεν έχουν περικοπεί ακόμη τα 400 εκατ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί για το 2016. Η προσπάθεια είναι να γίνει η περικοπή τα επόμενα χρόνια.

Σε ξεχωριστή σύσκεψη, εξάλλου, που έγινε χθες για τα εργασιακά συζητήθηκαν οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, όπως ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας. Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη για το θέμα αυτό με τους επικεφαλής των θεσμών.