Στο τραπέζι κυβέρνησης και δανειστών μπαίνουν και περικοπές κοινωνικών επιδομάτων. Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, αμέσως μετά τη χθεσινή σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών, προανήγγειλε περικοπές σε κοινωνικά επιδόματα σε πεδία όπου υπάρχουν επικαλύψεις με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

Η σύσκεψη ήταν προπαρασκευαστική ενόψει της δεύτερης φάσης διαπραγμάτευσης μετά τη διαπίστωση των δανειστών για υποχρηματοδότηση του ΚΕΑ στον προϋπολογισμό του 2017 και την ύπαρξη –κατά την εκτίμησή τους, την οποία δεν συμμερίζεται η κυβέρνηση –κενού της τάξεως του 0,2%ΑΕΠή 400 εκατ. ευρώ. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, παρουσία και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη.

Ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι δεν τίθεται ζήτημα περικοπής επιδομάτων ειδικών κατηγοριών, όπως για παράδειγμααναπηρικά επιδόματα ή τα οικογενειακά επιδόματαγια τα οποία, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «αν τα πειράξουμε θα είναι για να τα αυξήσουμε».

Σε ερώτηση προς τον Γιώργο Χουλιαράκη αν τίθεται ζήτημα περικοπής του επιδόματος θέρμανσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ήταν κατηγορηματικός διευκρινίζοντας ότι το κονδύλιτων 105 εκατ. ευρώέχει ενταχθεί κανονικά στον προϋπολογισμό του επομένου έτους.

Σημειώνεται ότι αλλαγές στον προνοιακό χάρτη της χώρας περιέχουν οι πρόσφατες συστάσεις της έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας για τον εξορθολογισμό των προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων.

Η ΕΚΘΕΣΗ των εμπειρογνωμόνων της Παγκόσμιας Τράπεζας αποτιμά το κόστος των κονδυλίων που δαπανώνται γι’ αυτά τα προγράμματα μέσα στο 2016 σε 247.433.000 ευρώ.
Παντως στον αέρα βρίσκεται η καθολική εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), που έχει προγραμματιστεί να ισχύσει πανελλαδικά από την 1η Ιανουαρίου του 2017. Οι συζητήσεις των επικεφαλής των δανειστών με την κυβέρνηση κόλλησαν στην πρόταση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας να βρεθούν τα 871 εκατ. ευρώ που ουσιαστικά απαιτούνται από τη μείωση του αφορολογήτου στα 5.000 ευρώ, καθώς δεν είναι δυνατή η περαιτέρω περικοπή κοινωνικών επιδομάτων.

Το τρίτο Μνημόνιο προβλέπει ρητά ότι οι πόροι θα εξευρεθούν με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Τράπεζας ή από περικοπή φοροαπαλλαγών ή από επανεξέταση των κοινωνικών παροχών. Οι δανειστές ζητούν παρεµβάσεις µόνιµης απόδοσης, αδιαφορώντας για την πρόταση τόσο του υπουργείου Οικονοµικών όσο και του υπουργείου Εργασίας να βρεθούν τα κονδύλια µόνο για το 2017.