Μαχαίρι μπαίνει στις τιμές αποζημίωσης ακριβών εξετάσεων με το υπουργείο Υγείας να ανακοινώνει ότι για πρώτη φορά κοστολογούνται 86 ιατρικές πράξεις, για τις οποίες επιβαρύνονταν οι ασφαλισμένοι αλλά πλέον θα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ.

Ειδικότερα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε ανακοίνωση της σημειώνει ότι στην προσπάθεια εξοικονόμησης και ορθολογικής αξιοποίησης δημόσιων πόρων, προχωρά στην κοστολόγηση και την ανακοστολόγηση ιατρικών πράξεων.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και η ανακοστολόγηση της «Διαγνωστικής Αρθροσκόπησης», η οποία είχε κοστολογηθεί αρχικά από το ΚΕΣΥ, το 2014, ως Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλειο (ΚΕΝ), στα 1.500 €. Με την ανακοστολόγηση η αποζημίωση που καλείται να καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ ανέρχεται στα 150 € για την ιατρική αμοιβή και 150 € για τα αναλώσιμα.

Υπερκοστολόγηση διαπίστωσε όμως το υπουργείο Υγείας και για μία ακόμη διαγνωστική εξέταση: Πρόκειται για την τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων με ταυτόχρονη υπολογιστική τομογραφία, της οποίας η τιμή είχε κοστολογηθεί στα 800 ευρώ, σύμφωνα όμως με το νέο τιμοκατάλογο ο ΕΟΠΥΥ θα αποζημιώνει 400 ευρώ.

Επιπλέον και σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας κοστολογούνται 86 ιατρικές πράξεις, η δαπάνη των οποίων έως τώρα επιβάρυνε τους ασθενείς, ενώ στο εξής θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Μεταξύ αυτών οι σημαντικότερες είναι οι:

* Ψηφιακή Μαστογραφία

* Υπερηχογράφημα Αυχενικής Διαφάνειας και Β’ Επιπέδου

* Προγεννητικός Γονιδιακός Έλεγχος για Κυστική Ίνωση

* HPV

* Αξονική Στεφανιογραφία

* Κολπικό Υπερηχογράφημα

* PCR για Γρίπη Α/Η1Ν1

«Παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, η κυβέρνηση με γνώμονα την προστασία του κοινωνικού συνόλου και ιδιαίτερα των οικονομικά αδύναμων στρωμάτων, προχωρά στη θεσμοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων, τα οποία διασφαλίζουν την ισότιμη και καθολική πρόσβαση όλων των πολιτών στις υπηρεσίες Υγείας αλλά και την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος» καταλήγει η ανακοίνωση.

Τα «αν» των διαγνωστικών κέντρων

Σοβαρές επιφυλάξεις εκφράζουν οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων για την ένταξη των 86 νέων ιατρικών εξετάσεων στο «πακέτο» που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ.

Και διευκρινίζουν ότι παρόλο που αναγνωρίζουν την ανάγκη να συμπεριληφθούν στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας και άλλες, σημαντικές για τους ασθενείς εξετάσεις, το μέτρο δεν είναι βιώσιμο εξ’ αιτίας του «φτωχού» προϋπολογισμού.

«Ο κλειστός ετήσιος προϋπολογισμός για τις εξετάσεις έχει διαμορφωθεί στα 302 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που υπολείπεται των πραγματικών αναγκών του προϋπολογισμού. Συνεπώς, εάν δεν προβλεφθεί επιπλέον κονδύλι για την κάλυψη των επιπλέον ιατρικών πράξεων, δεν μπορούν να καλυφθούν από τον ήδη ελλειμματικό προϋπολογισμό», δηλώνει στα ΝΕΑ ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), Γιώργος Βουγιούκας.

Ο ίδιος αφήνει αιχμές και σε ό,τι αφορά την ανακοστολόγηση τιμών: «Είναι δεδομένο ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι τιμές ήταν υπερβολικές και έπρεπε να μειωθούν. Από την άλλη όμως, δεν είναι δυνατόν να αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ με μόλις 4 ευρώ την απλή ακτινογραφία θώρακος, όταν μόνον το κόστος του φιλμ αγγίζει τα 2,5 ευρώ, και την γενική ούρων με μόλις 1,98 ευρώ».