Ηταν η επίκληση στον Κούντερα ή στον Αγιο Φραγκίσκο της Ασίζης που έστειλε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στην κορυφή της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ; Για τον μέσο συριζαίο, η απάντηση είναι αρνητική. Στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζουν έναν αριστερό πολιτικό που μολονότι εφαρμόζει ένα αυστηρό δημοσιονομικό πρόγραμμα εξακολουθεί να συναντάει τις ευαισθησίες τους. Και το κυριότερο: δεν βάζει εμπόδια στην κυβερνητική πολιτική. Κοινώς στον Αλέξη Τσίπρα.

Η πρωτιά Τσακαλώτου στο νέο όργανο των 151 μελών δίνει πόντους στην ομάδα των 53 στην Κουμουνδούρου, χωρίς ωστόσο να την καθιστά ρυθμιστή των εξελίξεων στο κόμμα. Η ανάλυση των αριθμών δείχνει πως ο θόρυβος που προκαλούν οι 53 είναι μεγαλύτερος από την ισχύ τους στο εσωτερικό του κόμματος. Η Ενωτική Κίνηση των προεδρικών, παρά την τριχοτόμησή της στην ψηφοφορία, διατηρεί την πρωτοκαθεδρία στον ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι μάλιστα εκτιμούν ότι ενδεχομένως η επανάληψη της ψηφοφορίας για το θέμα της ένταξης των βουλευτών ή μη στην ποσόστωση να ενίσχυσε σε έναν βαθμό τους 53.

ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ. Πάντως η Ενωτική Κίνηση, αν και κυρίαρχη τάση, χρειάζεται και την υποστήριξη της Πλατφόρμας 2010 –που ούτως ή άλλως την έχει –για να εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία. Ως προς τα μέλη που εκλέγει στο νέο όργανο η κάθε τάση χωριστά δεν υπάρχει σαφής εικόνα. Οι πρόχειροι υπολογισμοί δίνουν στην Ενωτική Κίνηση 55 μέλη, στους 53 γύρω στους 40 και στην Πλατφόρμα 2010 καμιά 30αριά εκπροσώπους. Υπάρχουν βεβαίως και στελέχη που δεν προσμετρώνται σε καμία πλευρά επισήμως, όπως οι Νίκος Βούτσης, Γιάννης Δραγασάκης, Νίκος Φίλης και Πάνος Σκουρλέτης οι οποίοι πριμοδοτήθηκαν με σταυρούς πρωτίστως από τους 53 χωρίς να ανήκουν στη συγκεκριμένη ομάδα.

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι για να περάσει ο Αλέξης Τσίπρας την πρότασή του για την νέα Πολιτική Γραμματεία του κόμματος θα πρέπει να συμμαχήσει με την Πλατφόρμα. Αυτή η πραγματικότητα εντείνει και την αίσθηση πως τελικώς ο Τσίπρας μπορεί και να διατηρήσει στην θέση του γραμματέα τον Πάνο Ρήγα που προέρχεται από την Πλατφόρμα 2010 καθώς ο ίδιος πλασαρίστηκε στους δέκα πρώτους της νέας Κεντρικής Επιτροπής, λίγο πιο ψηλά από τον Νίκο Σκορίνη, τον οποίο ενδεχομένως η Ενωτική Κίνηση θα επιθυμούσε να προωθήσει στο αξίωμα του γραμματέα.

ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΚΟΡΥΦΗ. Ολες οι πλευρές της Κουμουνδούρου έχουν λόγους να εμφανίζονται ικανοποιημένες από τα αποτελέσματα της κάλπης. Και πρωτίστως ο Αλέξης Τσίπρας. Καθώς στην πρώτη δεκάδα πλασαρίστηκαν υπουργοί της κυβέρνησής του οι οποίοι έχουν βρεθεί στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης για την πολιτική που ακολουθούν και για τα πεπραγμένα τους. Από τον Νίκο Φίλη που επικρίθηκε για τις αλλαγές στην Παιδεία και συγχρόνως συγκρούστηκε με την Εκκλησία και τον Νίκο Παππά που βρίσκεται στο στόχαστρο της Νέας Δημοκρατίας και των καναλαρχών για τις τηλεοπτικές άδειες μέχρι τους Παύλο Πολάκη και Ανδρέα Ξάνθο οι οποίοι επιχειρούν αναδιάρθρωση του συστήματος υγείας. Συγχρόνως οι σύνεδροι επικρότησαν τον Πάνο Σκουρλέτη για την αντίστασή του στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και την επιμονή του να προωθηθούν μόνο εκείνες που περιλαμβάνονται στη συμφωνία του καλοκαιριού 2015. Κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένη έχει και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, η μοναδική γυναίκα που διείσδυσε στην πρώτη δεκάδα της Κεντρικής Επιτροπής, κάτι που είχε πετύχει και στο ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις πρώτες θέσεις του οργάνου εάν εξαιρέσει κανείς την εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Ράνια Σβίγκου, που θεωρητικά ανήκει στους 53 αλλά πρακτικά στηρίζει την ηγεσία, και τον Θοδωρή Δρίτσα, επίσης στέλεχος των 53, έχουν εκλεγεί στελέχη που ανήκουν πρωτίστως στην Ενωτική Κίνηση και την Πλατφόρμα 2010. Οπως οι Νάσος Ηλιόπουλος, Σωκράτης Φάμελλος, Σταύρος Κοντονής, Δημήτρης Βίτσας, Ολγα Γεροβασίλη, Τρύφωνας Αλεξιάδης, Αλέξης Χαρίτσης και Γιώργος Τσίπρας (Ενωτική Κίνηση) και Δημήτρης Παπαδημούλης Κώστας Ζαχαριάδης και Γιάννης Μπαλάφας (Πλατφόρμα 2010). Σε καλή σειρά εξελέγη και ο Αντώνης Κοτσακάς, ένα από τα πρώτα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που εντάχθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της απερχόμενης Πολιτικής Γραμματείας. Από τους υποψήφιους βουλευτές μόνο 2-3 εκπρόσωποι της περιφέρειας έμειναν εκτός Κεντρικής Επιτροπής και αυτό κυρίως λόγω της ποσόστωσης των γυναικών (1/3). Πάντως από τα 149 μέλη που εκλέχτηκαν τα 112 είναι μη κυβερνητικά στελέχη. Στο νέο όργανο συμμετέχουν ο πρόεδρος του κόμματος και ο γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΡΟΑΓΓΕΛΟΣ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχομένως και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να συγκαλέσει την Κεντρική Επιτροπή προκειμένου αυτή να εκλέξει τον νέο γραμματέα και την Πολιτική Γραμματεία. Από την πρόταση που θα καταθέσει θα φανούν και οι προθέσεις του για τον ανασχηματισμό καθώς, όπως ο ίδιος έχει προαναγγείλει, όσοι μετακομίσουν στη Γραμματεία θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση.