Πόσες φορές πρέπει κάποιος να κοιτάξει στη Λεωφόρο

για να καταλάβει την παρακμή;

Και πόσα αφτιά πρέπει να ‘χει για να αφουγκραστεί τον λυγμό των οπαδών;

Και σαν πόσες ταπεινώσεις πρέπει να νιώσει

για να μάθει πως οι «σωστοί» άνθρωποι έχουν χαθεί από τον Παναθηναϊκό;

Η απάντηση, φίλε μου, πλανιέται στον άνεμο,

η απάντηση πλανιέται γύρω σου…

Το τραγούδι του (νομπελίστα πια) Μπομπ Ντίλαν, σε ελεύθερη ποδοσφαιρική μετάφραση, «ακουμπάει» τον πονεμένο οπαδό του Παναθηναϊκού που χθες έμεινε γυμνός από άλλοθι, γυμνός από επιχειρήματα, γυμνός να μαστιγώνεται από τον άνεμο της μετριότητας στη γεμάτη αυτοπεποίθηση Λεωφόρο, που άδειασε μεμιάς κι από αυτοπεποίθηση κι από κόσμο κι από περηφάνια.

Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Λεωφόρου, για να μην παραπονεθεί κι ο Σαίξπηρ, κάτι σάπιο που δεν αφήνει τα υγιή στοιχεία να αναπτυχθούν και να καρπίσουν.

Η «εγκληματική οργάνωση» υπάρχει και τα μέλη της κάποτε –αν ζούμε κι αν ζουν κι αυτοί –θα λογοδοτήσουν· όμως μια άλλη οργάνωση εγκληματικών παραλείψεων και λαθών δρα αφελώς και δίχως δόλο, είναι η αλήθεια, στον Παναθηναϊκό και κάνει μεγαλύτερο κακό απ’ ό,τι οι (κακοί) αντίπαλοι. Χθες, η διαιτησία δεν ελέγχεται για εσκεμμένα λάθη ή υποδείξεις. Εξωτερικός παράγων δεν έδρασε επιβουλευόμενος τη βαθμολογική θέση των Πρασίνων, πλην της έχουσας έννομο συμφέρον Ξάνθης. Χθες όπως και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν ο ΠΑΟ «αυτοκτόνησε μόνος του».

Είναι μια κάποια λύσις οι Βάρβαροι, που περιμένουν ανά πάσα στιγμή να «χτυπήσουν» στα γήπεδα, όμως η επίκληση των ανομιών και των προκλήσεών τους δεν σκεπάζει τα λάθη των ιθυνόντων. Οι Βάρβαροι δεν έφεραν Εσιέν ούτε εμπιστεύτηκαν Στραματσόνι.

Τώρα, αν οι Βάρβαροι έπεισαν τους Ξανθιώτες να παίξουν σαν Μπαρτσελόνα και τον Βασιλακάκη να πετύχει γκολ που θα ζήλευε κι ο Μέσι, αυτό είναι μια ιστορία την οποία όποιος την επικαλεστεί κινδυνεύει να θεωρηθεί μωρός.

Υγιές δείγμα από τον ιστό του ποδοσφαίρου η ήττα του Παναθηναϊκού στο σπίτι του, αλλά για να θεωρηθεί ολόκληρος ο οργανισμός υγιής θα πρέπει να αξιολογηθούν και να εξεταστούν περισσότερα του ενός δείγματα. Ας πούμε, μια ήττα των γηπεδούχων στο Φάληρο.

Οσο λοιπόν αναμένουμε τις «ιστολογικές εξετάσεις» του φετινού πρωταθλήματος, που θα προκύψουν κατά πάσα πιθανότητα εκεί κατά τον Μάρτη, οι παθολογοανατόμοι του Παναθηναϊκού οφείλουν να επικεντρωθούν στον πράσινο ιστό και να εντοπίσουν τα κύτταρα εκείνα που προκαλούν την ασθένεια, πριν και φέτος να είναι από νωρίς ήδη πολύ αργά.