Η υπηρεσία των αβανταδόρων που οργώνουν τα χωράφια του ελληνικού αθλητισμού και δη του ποδοσφαίρου είναι δίχως αμφιβολία σημαντικότατη, όπως σημαντική είναι η «τοξική βροχή» παραγόντων και μεγαλομετόχων για να καρπίσει ένας διάσπαρτος τόπος σαν αυτός των γηπέδων με κάθε λογής «φρούτα» και «λαχανικά».

Εξίσου σημαντική είναι και η προσφορά των λακέδων της εξουσίας, που δρουν ωσάν το ζιζανιοκτόνο roundup εξολοθρεύοντας ό,τι φύεται στα χωράφια του Αρχοντα και δεν είναι αρεστό, ή χαλάει την τάξη και την αρμονία των λαχανικών, που στωικά και δίχως απορίες απαντέχουν το ευεργετικό ύδωρ του καλλιεργητή τους.

Αβανταδόροι και λακέδες συχνά είναι τα ίδια και τα αυτά πρόσωπα· εξουσιοδοτημένοι με την ισχύ που τους παρέχει η συναναστροφή με τους Αρχόντους, λυμαίνονται τον χώρο και ασκούν τη δική τους υπερεξουσία, τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι.

Και σαν να ‘ναι εμπιστευτικό το ολοφάνερο, οι αφελείς παροικούντες τις αθλητικές εκτάσεις και τα αγροτεμάχια εύκολα πέφτουν στις παγίδες και αποπροσανατολίζονται από τους ένθερμους αγροφύλακες, που δεν διστάζουν να χειροδικήσουν, να προπηλακίσουν, να δώσουν εντολή σε άλλους να χτυπήσουν, να διασπείρουν ακριτομυθίες και υπερβολές που θίγουν ανεπανόρθωτα τα θύματά τους, να υπερασπιστούν επιλογές και να χειροκροτήσουν άστοχες αγορές του αφέντη τους.

Πέρυσι αγοράστηκε ο Εσιέν, για παράδειγμα, και οι σειρήνες ήχησαν κατευθύνοντας τον κόσμο στο αεροδρόμιο προκειμένου να υποδεχθεί έναν κηφήνα, όπως αποδείχθηκε στο τέλος της θλιβερής ιστορίας του στον Παναθηναϊκό.

Φέτος αποκτήθηκε ο χωλός Λέσκοτ και οι ειδήμονες της ΑΕΚ, αν και το γνώριζαν, όπως ακούγεται, τον επέβαλαν διά της μεθόδου της αβάντας: προσποιούμενοι ότι αγόρασαν άλογο κούρσας για να προσελκύσουν θεατές, να κλείσουν στόματα και να στομώσουν γραφίδες… Το άλογο αποδείχθηκε μουλάρι.

Ο Μπερμπάτοφ επίσης μεταφέρθηκε στους ώμους των κάθιδρων αβανταδόρων, από τη Βουλγαρία μέχρι την Τούμπα, για να φύγει έρπειν ένα βράδυ που το φεγγάρι δεν βγήκε…

Κι αν τούτη είναι η δουλειά των αβανταδόρων, η δουλειά των λακέδων είναι πιο σκληρή κι επικίνδυνη: δίνουν εντολές να προπηλακιστούν «αντιφρονούντες», επισκέπτονται δημοσιογράφους εν τω μέσω της νυκτός και απαιτούν ή απειλούν προκειμένου να περάσει η «είδησή» τους. Στηλιτεύουν με εμετικά σχόλια, συχνά σεξουαλικού περιεχομένου, τους αντιπάλους τους, και παραδίδουν στις διαθέσεις τού (επίσης χρηματιζόμενου) όχλου τον ατυχή που είχε την ατυχή έμπνευση να ανέβει κόντρα το ποτάμι.

Ομως…

Ομως δεν τους κακίζουμε, ούτε τους λακέδες, ούτε τους αβανταδόρους. Εξαρτήματα της μηχανής του πλουτισμού του Αρχοντα είναι κι αυτοί και άντε να βρεις άλλον καλύτερο τέτοια εποχή σε μέρες κρίσης και ανέχειας για να του προσφέρεις τις υπηρεσίες σου. Κι είν’ η συνείδησίς τους ήσυχη για το αψήφιστο της εκλογής. Κατεστραμμένοι άνθρωποι, τι φταίνε. Ζητούν οι ταλαίπωροι να μπαλωθούν.

Δεν πά να βλάπτουν το ποδόσφαιρο οι Αρχοντες.

Ας φρόντιζαν οι κραταιοί θεοί να δημιουργήσουν έναν καλό Αρχοντα στον οποίο σίγουρα μετά χαράς θα πήγαιναν.

Ας φρόντιζαν!