Τροφή σε ερμηνείες ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει στα μουλωχτά το πολιτικά δύσπεπτο για τον ΣΥΡΙΖΑ θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, ενόψει του Συνεδρίου του, έδωσε το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Την εξήγηση αυτή τροφοδότησε το γεγονός ότι το προσχέδιο προϋπολογίζει για του χρόνου έσοδα μόλις 437 εκατ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις, αντί των 2,2 δισ. ευρώ που αναφέρει το συμπληρωματικό Μνημόνιο του περασμένου Ιουνίου.
Σε πρώτη ανάγνωση δημιουργήθηκαν ερωτήματα για το αν πρόκειται για «παράλειψη» ή, ακόμη χειρότερα, αν υπάρχει «σχεδιασμός» από την κυβέρνηση να μην ανοίξει τώρα αυτό το καυτό θέμα και να το υποβαθμίσει ενόψει και του Συνεδρίου.

Αλλωστε οι πιο εκτεθειμένοι υπουργοί –αυτοί δηλαδή που τους αφορούν περισσότερο οι ιδιωτικοποιήσεις του 2017 –είναι και εκείνοι που εκφράζουν τις περισσότερες αντιρρήσεις στο πρόγραμμα, επομένως το αφήγημα «θα δούμε αργότερα τι θα κάνουμε» τους εξυπηρετεί πολιτικά αυτή τη στιγμή.

Χθες, το «μυστήριο» γύρω από το ποσό που έχει συμφωνηθεί και τι ακριβώς ήθελε να γράψει ο συντάκτης του προϋπολογισμού, κάπως αποσαφηνίστηκε.

«Γράψε λάθος» λέγεται πως ήταν πάνω – κάτω η απάντηση που έδωσαν στο ΤΑΙΠΕΔ οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών όταν τους επεσήμανε ότι τα ποσά τόσο για φέτος όσο και για του χρόνου δεν είναι τα σωστά, και παρέπεμψαν στον «δαίμονα του Τυπογραφείου». Ως αποτέλεσμα, το ΤΑΙΠΕΔ απέστειλε χθες τα σωστά νούμερα (σ.σ.: 2 δισ. ευρώ για φέτος και 2,2 δισ. ευρώ για του χρόνου), οι υπηρεσίες του υπουργείου φαίνεται να αναγνώρισαν το «σφάλμα» και δεσμεύτηκαν να το διορθώσουν.
«Δόθηκε η εξήγηση και λύθηκε η παρεξήγηση» θα έλεγε κανείς παραφράζοντας το γνωστό τραγούδι του Χατζιδάκι, αν και μέχρι αργά χθες το βράδυ το προσχέδιο συνέχιζε να γράφει ότι το 2017 «τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις προβλέπονται στα 437 εκατ. ευρώ περίπου» χωρίς να εκδοθεί κάποια επίσημη ανακοίνωση που να αποκαθιστά το λάθος.

Σημειωτέον ότι ο στόχος που τίθεται από το Μνημόνιο για την περίοδο 2015-2018 είναι εισπράξεις 6,2 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις. Δεδομένου ότι έως το τέλος του 2016, καλώς εχόντων των πραγμάτων, τα έσοδα δεν θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ, τότε, εφόσον παρέμενε η προσδοκία για 437 εκατ. ευρώ το 2017, θα έπρεπε να επιτευχθούν έσοδα 4 δισ. ευρώ, όλα μέσα στο 2018. Προφανώς κάτι τέτοιο είναι πρακτικά αδύνατο. Είτε λοιπόν σε μια τέτοια περίπτωση θα έπρεπε να αναθεωρηθεί ο στόχος των 6,2 δισ. ευρώ, και μαζί του τα προς πώληση assets, είτε να παραταθεί, άγνωστο για πόσα ακόμη χρόνια, το πρόγραμμα.

ΤΟ ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ. Η σύγχυση με τα νούμερα περισσότερο θολώνει παρά ξεκαθαρίζει το τι μέλλει γενέσθαι γύρω από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Σε αυτό το περίεργο πολιτικά τάιμινγκ άλλωστε, το «μυστήριο» των αποκρατικοποιήσεων έρχεται να επιτείνει το νέο Υπερταμείο, καθώς οκτώ μόλις ημέρες πριν από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο κάθε υπουργός το ερμηνεύει όπως τον εξυπηρετεί.
Σε συνέντευξή του χθες στην ΕΡΤ, για παράδειγμα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας για το νέο Ταμείο είπε ότι η μεταφορά σε αυτό της ΔΕΗ όπως και των υπόλοιπων ΔΕΚΟ δεν συνεπάγεται την ιδιωτικοποίησή τους, εννοώντας ότι θα λειτουργεί ως διοικητική «ομπρέλα» αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Αν και ο υπουργός ανέφερε πως ένας από τους τέσσερις πυλώνες του νέου Υπερταμείου θα είναι και το ΤΑΙΠΕΔ, τα περιουσιακά στοιχεία του οποίου είναι προς πώληση, εντούτοις απέφυγε να διευκρινίσει ότι μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και το 17% της ΔΕΗ, για το οποίο και γίνεται τόσο καιρό ο «καβγάς».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας, αποφεύγοντας να δώσει τροφή για αντιπαραθέσεις, αναγνώρισε χθες, μιλώντας στο Real fm, ότι υπάρχουν προβλήματα, αλλά αυτά όπως είπε δεν αναιρούν το βασικό, ότι το πρόγραμμα προχωράει. «Και υπάρχει επίσης κάτι πολύ σημαντικό: στην υλοποίηση του προγράμματος είναι σταθερή η θέση και του Πρωθυπουργού και συλλογικά της κυβέρνησης. Αλλο πράγμα είναι η μεμονωμένη στάση συγκεκριμένων υπουργών, άλλο πράγμα είναι της κυβέρνησης», ήταν τα λόγια του Πιτσιόρλα, σχολιάζοντας δημοσίευμα της «Wall Street Journal» ότι η κυβέρνηση σαμποτάρει τις ιδιωτικοποιήσεις. Στο ερώτημα αν μπορεί κάποιος να ανεξαρτητοποιήσει συνολικά τη στάση των Σκουρλέτη, Σπίρτζη, Δρίτσα σε σχέση με αυτή του Πρωθυπουργού, από τη στιγμή που ως υπουργοί είναι συνεργάτες του, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ απάντησε «εγώ δεν ανεξαρτητοποιώ τίποτα».
«Σαν ΤΑΙΠΕΔ υλοποιούμε ένα πρόγραμμα και δεν έχω αισθανθεί, ούτε μία στιγμή, ότι αυτό δεν έχει τη στήριξη της κυβέρνησης» πρόσθεσε. Οσο για το 17% της ΔΕΗ, για το οποίο γίνεται άλλωστε ο «τσακωμός», ο Πιτσιόρλας επανέλαβε ότι η πώλησή του παραμένει στο πρόγραμμα του Ταμείου, καθώς έχει εγκριθεί από την κυβέρνηση, διευκρίνισε ωστόσο ότι «ακόμη οι διαδικασίες δεν έχουν ξεκινήσει, ενώ πρέπει να επιλέξουμε και τη στιγμή που θα το κάνουμε». Πρόσθεσε πάντως ότι η στιγμή που «αυτό θα γίνει, δεν μπορεί να είναι μακριά, γιατί το πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2018».

Θα διορθώσουντο σφάλμα

Το ΤΑΙΠΕΔ απέστειλε ξανά χθες τα σωστά νούμερα (σ.σ.: 2 δισ. ευρώ για φέτος, και 2,2 δισ. ευρώ για του χρόνου) και οι υπηρεσίες του υπουργείου φαίνεται ότι αναγνώρισαν το «σφάλμα» και δεσμεύθηκαν να το διορθώσουν