Επαναφορά του αιτήματος για εκλογές και έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης προκαλεί δημοσκόπηση που δημοσίευσε η «Αυγή της Κυριακής» και καταγράφει αυξημένη δυσαρέσκεια των πολιτών για τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Εντυπωσιάζει το γεγονός πως τα ευρήματα της νέας μέτρησης που είναι σαφώς αρνητικά για την κυβέρνηση είδαν το φως της δημοσιότητας από το κομματικό έντυπο του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα στην τελική ευθεία πριν από το συνέδριο του κόμματος.

Τη νέα αναταραχή στο πολιτικό σκηνικό επέφεραν τα αποτελέσματα του πολιτικού βαρόμετρου της Public Issue, αφού ουσιαστικά έδωσαν μία καλή πάσα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επανέλθει στο αίτημα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες επικαλούμενο σχετικό αίτημα της πλειονότητας της κοινωνίας.

Ετσι, την ίδια στιγμή που το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρούσε ακόμη να ερμηνεύσει την υποτονική αντιπολίτευση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για την παιδεία, σε τέτοιο σημείο μάλιστα που δεν ζήτησε καν εκλογές, διαπίστωνε πως η «Αυγή» δημοσίευε μία νέα μέτρηση που σε καμία περίπτωση δεν διευκολύνει πολιτικά την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα.

«ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟ 2019». Κυβερνητικοί κύκλοι έσπευσαν να απαντήσουν στο γαλάζιο αίτημα για κάλπες καλώντας τη Νέα Δημοκρατία να μην αγχώνεται άδικα, γιατί «εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019. Και ο λαός θα κρίνει ελεύθερα και ανεπηρέαστα». Οι ίδιοι κύκλοι καταλόγιζαν στην Πειραιώς βιασύνη στην προσπάθειά της να σώσει ό,τι έχει απομείνει από το αμαρτωλό καθεστώς της διαπλοκής με τους καναλάρχες και στο να αποτρέψει τη διαλεύκανση των θαλασσοδανείων στα οποία είναι χωμένη βαθιά μέχρι τον λαιμό. «Ο χρόνος μετράει εις βάρος της και η αλλαγή του κλίματος στην κοινωνία και την οικονομία τινάζει στον αέρα τις πολιτικές της επιδιώξεις» σχολίαζαν πηγές κοντά στο Μαξίμου, αποφεύγοντας ωστόσο να μιλήσουν για την ουσία των ευρημάτων που εμφανίζει την κοινωνία απογοητευμένη και το 51% των ερωτωμένων να πιστεύει ότι πρέπει να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές. Εύρημα που αποτυπώθηκε και σε πίνακα στο σχετικό δημοσίευμα της «Αυγής».

Η απόσταση της κυβέρνησης από τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση υποδηλώνει πάντως, χωρίς να έχει υπάρξει κάποια δημόσια δήλωση δυσαρέσκειας, και μια συνολικότερη απόσταση από την επιλογή της «Αυγής» να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία της. Κυβερνητικά στελέχη έδειχναν χθες με τον τρόπο τους ότι αγνοούσαν την ύπαρξη της δημοσκόπησης της Public Issue που δημοσιεύτηκε μόλις έντεκα ημέρες πριν από την έναρξη του 2ου τακτικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και ενώ σιγά σιγά έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται οι διάφορες εσωκομματικές πλευρές της Κουμουνδούρου ως προς τις προθέσεις τους.

«ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΕΞΩ». Στην «Αυγή» απάντησε διά της τεθλασμένης με αναρτήσεις του στα social media ο υπεύθυνος δημοσκοπήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης. Απευθυνόμενος στον Τάκη Θεοδωρικάκο, υπεύθυνο στρατηγικής επικοινωνίας της ΝΔ, θύμισε στο κομματικό έντυπο του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι προβλέψεις της εν λόγω εταιρείας δημοσκοπήσεων δεν προσεγγίζουν πάντα τα εκλογικά αποτελέσματα: «Ο κ. Θεοδωρικάκος εν ονόματι της νέας του ιδιότητας ως μέλους της ΝΔ ξεχνάει φαίνεται την προηγούμενη επαγγελματική του διαδρομή. Ας του θυμίσουμε λοιπόν ότι η Public Issue την 1η Σεπτεμβρίου 2015 έδινε 28,5% στον ΣΥΡΙΖΑ και 30% στη ΝΔ, ενώ στις 5 Σεπτεμβρίου του 2015 έδινε “ισοπαλία” ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ 31%. Ας μη βιάζεται να κάνει εκτιμήσεις. Θα πέσει έξω και θα εκτεθεί και ο ίδιος και το κόμμα του».

«ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ». Νωρίτερα ο Θεοδωρικάκος είχε σχολιάσει στα social media: «Η σημερινή δημοσκόπηση που δημοσιεύει η “Αυγή” παρουσιάζει μία σειρά δεδομένα που αποδεικνύουν το πολύ μεγάλο πολιτικό πλεονέκτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ» σημειώνοντας συγχρόνως την υπεροχή του προέδρου της ΝΔ έναντι του Αλέξη Τσίπρα στο ερώτημα του καταλληλότερου πρωθυπουργού (42%-23%). Συμπλήρωνε δε ότι η χώρα στη δύσκολη και πραγματικά κρίσιμη περίοδο που διανύει έχει ανάγκη από μία αξιόπιστη κυβέρνηση που θα δουλέψει σκληρά και μεθοδικά για να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχει ανάγκη η κοινωνία.

Στον Θεοδωρικάκο απάντησαν κύκλοι του Μαξίμου τονίζοντας καυστικά πως μιλάει για δημοσκοπήσεις με το ύφος του δημοσκόπου που προέβλεψε με ασφάλεια βέβαιη νίκη της ΝΔ στις τελευταίες εκλογές. Ή με τον αέρα των επιτυχιών της GPO που έχει πέσει έξω σε όλες τις προβλέψεις από το 2012 μέχρι σήμερα. Η Νέα Δημοκρατία ωστόσο επιμένει πως «όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν τόσο το καλύτερο για τον ελληνικό λαό και την πατρίδα μας».

Σφήνα στην αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης μπήκε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης από το facebook: «Αντε πάλι με τις δημοσκοπήσεις. Για να τελειώνουμε. Είμαστε συνηθισμένοι να χάνουμε δημοσκοπήσεις και να κερδίζουμε εκλογές. Αντιληπτόν;».