Συνεχίζεται ο εξάψαλμος της Εκκλησίας προς την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας για το μάθημα των Θρησκευτικών μετά και το ξέσπασμα του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου μπροστά στις κάμερες, ο οποίος ζήτησε από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να αναβάλει τις αλλαγές.

Μολονότι τα νέα προγράμματα σπουδών στα Θρησκευτικά έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται και προχθές ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης ανέφερε πως η ευθύνη για τις αλλαγές ανήκει στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, οι διαμαρτυρίες μητροπολιτών δεν λένε να κοπάσουν. Νέες αντιδράσεις πυροδότησαν οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας. Ο Νίκος Φίλης μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό είπε πως η Εκκλησία έχει συμβάλει στην ηθική έκπτωση της κοινωνίας και αναρωτήθηκε «πού ήταν η Εκκλησία στη χούντα; Πού ήταν στην Κατοχή;».

Εδώ και καιρό οι ιεράρχες είναι εξοργισμένοι με τον υπουργό Παιδείας και την –εχθρική, όπως λένε –στάση του απέναντι στην Εκκλησία, τώρα όμως βάζουν στο στόχαστρό τους και τον Πρωθυπουργό.

Ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, σε συνέντευξη που έδωσε στο ραδιόφωνο του Αλφα 9,89, ζήτησε από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να αναλάβει τις ευθύνες του και «να μην παίζει κρυφτούλι με τον κ. Φίλη». Και όχι μόνο ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και ο Πάνος Καμμένος, πρόσθεσε ο μητροπολίτης. «Πρόταγμα του κόμματος των ΑΝΕΛ είναι η διατήρηση της ορθόδοξης ιδιοπροσωπίας του λαού μας. Πώς θα διατηρηθεί η ιδιοπροσωπία του λαού; Κάνοντας «σούπα» το μάθημα των Θρησκευτικών; Κρύπτεται ο Πάνος Καμμένος. Δεν μπορεί η Εκκλησία να παραδίδεται βορά στην ιδεοληψία του κάθε κυρίου Φίλη. Δεν είναι η πατρίδα ιδιοκτησία του κ. Φίλη, ούτε του Πρωθυπουργού ούτε κανενός».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος σε δηλώσεις του στο Star Κεντρικής Ελλάδος είπε ότι ο διάλογος που έγινε με την κυβέρνηση για τα Θρησκευτικά δεν ήταν μεγάλος και κάποια πράγματα δεν τηρήθηκαν. Ασκησε όμως και κριτική στον Αρχιεπίσκοπο λέγοντας για την παρέμβασή του πως μπορεί να ικανοποίησε με τις θέσεις του, όμως αυτές ήρθαν κατόπιν εορτής. «Μήπως είναι λίγο αργά; Είχε κάνει ο Αρχιεπίσκοπος και παλαιότερα τις παρεμβάσεις του, αλλά όχι με το ύφος το τελευταίο. Ισως να είχαν τότε σκεφτεί τις αλλαγές. Τώρα έχουν γίνει». Ο μητροπολίτης πάντως πρόσθεσε πως η Εκκλησία θα πρέπει να είναι δυνατή, συνετή και αποφασιστική διότι μπορεί στο μέλλον να προκύψουν και άλλα τέτοιου είδους ζητήματα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα –κάτι που δεν συνηθίζει -, χαρακτήρισε τα νέα προγράμματα σπουδών για τα Θρησκευτικά απαράδεκτα και επικίνδυνα. Είπε δε ότι μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στην παιδεία και ρήξη στις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας. Μάλιστα, ο Ιερώνυμος στη δήλωση που έκανε μπροστά στις κάμερες ούτε μία φορά δεν αναφέρθηκε –κι αυτό έχει τη σημασία του –στο όνομα του Νίκου Φίλη. Αλλά απηύθυνε έκκληση στον προϊστάμενο του υπουργού Παιδείας, τον Αλέξη Τσίπρα, να σταματήσει τις αλλαγές στα Θρησκευτικά.

H KONTΡΑ. Σε ό,τι αφορά την κόντρα Εκκλησίας – Κυβέρνησης για τα Θρησκευτικά, το υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει πως με τις αλλαγές που θα εφαρμοστούν από το τρέχον σχολικό έτος το μάθημα από ομολογιακό αναβαθμίζεται σε μάθημα γνώσης των θρησκειών, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ορθοδοξία. Ο Φίλης πολλές φορές έχει διατυπώσει την άποψη ότι το μάθημα είχε κατηχητικό χαρακτήρα. Αντίθετα, η Εκκλησία λέει πως τα Θρησκευτικά στα σχολεία δεν είχαν ποτέ ομολογιακό χαρακτήρα. Η θέση που έχει διατυπώσει εδώ και καιρό η Ιερά Σύνοδος είναι το μάθημα να παραμείνει ώς είχε μέχρι πέρυσι. Δηλαδή να είναι υποχρεωτικό, να μην μειωθούν οι ώρες διδασκαλίας του και να μην αλλοιωθεί ο ορθόδοξος χαρακτήρας του.

Πάντως, από την αρχή του νέου σχολικού έτους οι μητροπολίτες με ομιλίες και εγκυκλίους τους είχαν εκτοξεύσει «ιερά» πυρά κατά της κυβέρνησης και του υπουργείου για τα Θρησκευτικά, δίνοντας έτσι και μια γεύση για το κλίμα που θα επικρατήσει στις συνεδριάσεις της Ιεραρχίας στις αρχές Οκτωβρίου. Ο μητροπολίτης Κορίνθου Διονύσιος στις ομιλίες του μετά τους αγιασμούς που τέλεσε σε σχολεία της πόλης τόνισε την ανάγκη η παιδευτική διαδικασία των σχολείων να έχει ελληνορθόδοξο χαρακτήρα. Και επισήμανε τον «κίνδυνο αλλοιώσεως και αλλοτριώσεως του υγιούς εθνικού και θρησκευτικού φρονήματος των Ελληνοπαίδων».

Στο δικό του μήνυμα προς τους νέους, με αφορμή το νέο σχολικό έτος, ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος είχε πει μεταξύ άλλων: «Η παιδεία κάποτε στην πατρίδα μας είχε ένα πολιτιστικό προσανατολισμό, τώρα πάει σαν το ιστιοφόρο με σκισμένα πανιά». Στο ίδιο κείμενό του καλούσε τα παιδιά να κατανοήσουν «τη σημασία των θρησκευτικών και εθνικών συμβόλων μας».

ΝΔ: Η κυβέρνηση επιχειρεί συνειδητά να διχάσει και να πολώσει

Ανακοίνωση για τα Θρησκευτικά εξέδωσε χθες η ΝΔ, τονίζοντας πως «η αιφνίδια αλλαγή του μαθήματος των Θρησκευτικών, χωρίς καμία συνεννόηση με την Εκκλησία, όταν δεν υπάρχουν καν νέα βιβλία για να το υποστηρίξουν, αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση επιχειρεί συνειδητά να διχάσει και να πολώσει».

Επιμένει ο υπουργός Παιδείας

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνει:

«Αναφέρθηκα σε δύο σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας, την Κατοχή και τη χούντα, και στον αρνητικό ρόλο που διαδραμάτισαν κορυφαίοι παράγοντες της επίσημης Εκκλησίας.

Τα γεγονότα έχουν καταγραφεί, στην ιστορία και τη λαϊκή συνείδηση. Δεν χρειάζεται να αναλωθούμε σε μια ιδεολογική αντιπαράθεση για το παρελθόν.

Το ζητούμενο είναι να βρούμε σημεία συνεννόησης για να βγει η χώρα από την κρίση, να βελτιωθεί στο σύνολό της η εκπαίδευση και να αναμορφωθεί το μάθημα των Θρησκευτικών, ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες κοινωνικές και παιδαγωγικές προκλήσεις. Χωρίς κινήσεις αντιπερισπασμού, που ενισχύουν τον αναχρονισμό.

Το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων βλέπει μπροστά, προσηλωμένο στις αξίες της σύγχρονης, ανεξίθρησκης ανοικτής και δημοκρατικής παιδείας».