Οι τόνοι της κυβέρνησης απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση και συνολικά απέναντι στους αναγνωρισμένους εχθρούς της ανέβηκαν στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει την αραβική ρήση ότι το καραβάνι προχωρά καθώς, σύμφωνα με όσα είπε, τα σκυλιά που αλυχτούν όπως αποδεικνύεται δεν έχουν δόντια να δαγκώσουν.

Η σκλήρυνση της κυβερνητικής γραμμής συμπίπτει με την εμφάνιση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ. Είπε δε ότι η ομιλία Μητσοτάκη ήταν όργιο καταστροφολογίας. Συμπίπτει ασφαλώς και με τη διαπίστωση ότι η τρόικα εξακολουθεί να βάζει όρους στη διαπραγμάτευση που ακυρώνουν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Είχε προηγηθεί η συνάντηση Τσίπρα – Στουρνάρα στο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό να αποκλιμακώνει αισθητά την εικόνα της έντασης δηλώνοντας πως οι σχέσεις της κυβέρνησης και της ΤτΕ δεν επηρεάζονται από το έργο της Δικαιοσύνης.

ΤΑ ΧΡΕΗ ΣΤΟΝ ΟΑΕΕ. Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ενώπιον του κομματικού του ακροατηρίου πως το πάγωμα των οφειλών στον ΟΑΕΕ θα προχωρήσει όπως ο ίδιος δεσμεύτηκε στη ΔΕΘ διαψεύδοντας την περί του αντιθέτου πληροφόρηση και επιπλέον στο να προβλέψει πως είναι θέμα χρόνου να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις που θα δίνουν τη λύση για το ελληνικό χρέος. Μάλιστα η αισιόδοξη εκτίμησή του για το χρέος έρχεται αυτήν τη φορά τρεις ημέρες πριν από τις παροτρύνσεις Δραγασάκη για αυτοσυγκράτηση και για προσδοκίες που μπορούν να ικανοποιηθούν.

Με τη φράση «αποδεικνύουμε ότι έχουμε τα κότσια να σπάσουμε αβγά» ο Πρωθυπουργός θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι η κυβέρνησή του συνεχίζει «μολονότι πηγαίνει κόντρα στο οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο που ξεζούμισε για χρόνια ολόκληρα την παραγωγική δυναμική αυτού του τόπου στην περίοδο της ανάπτυξης και στην περίοδο της κρίσης λεηλάτησε χωρίς οίκτο την κοινωνία». Και δεν δίστασε να συγκρίνει την τρέχουσα περίοδο με εκείνη των ημερών του δημοψηφίσματος όταν όλες οι γερασμένες, όπως τις αποκάλεσε, δυνάμεις συμμάχησαν εναντίον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ. Σχολίασε δε και τις εξελίξεις γύρω από τον χώρο της Δικαιοσύνης λέγοντας: «Νιώθουν άβολα που ανεξάρτητη πλέον η Δικαιοσύνη κάνει επιτέλους τη δουλειά της: χωρίς άνωθεν εντολές, χωρίς συγκαλύψεις, χωρίς τη δαμόκλειο σπάθη της εξουσίας να επικρέμαται πάνω από κάθε δικαστικό λειτουργό που κάνει σωστά και έντιμα τη δουλειά του».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναγνώρισε ότι οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς εμφανίζουν δυσκολίες, ωστόσο προέβλεψε ότι στο τέλος του μήνα θα εκταμιευθεί η δόση και επιπλέον θα προχωρήσουν όσα ο ίδιος υποσχέθηκε από το βήμα της ΔΕΘ.

Είπε δε για το χρέος ότι πολύ σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις που θα σημάνουν την αρχή του τέλους της επιτροπείας για τη χώρα, κάτι που θα αποτελέσει και απάντηση σε όσους επιδίδονται στην καταστροφολογία.

Ο κουμπάρος

Για πρώτη φορά ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις αιτιάσεις για τον κουμπάρο υπερθεματιστή Καλογρίτσα, αναφέροντας: «Αν κάποιος από τους προσωρινούς υπερθεματιστές –όπως και να λέγεται δεν μας αφορά, κανένας δεν είναι φίλος μας, όλους τους είχαμε κλεισμένους επί τρία εικοσιτετράωρα μέχρι να δώσουν το μεγαλύτερο τίμημα –δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει ή να δικαιολογήσει τα χρήματά του, θα εκπέσει το επόμενο δευτερόλεπτο. Δεν θα επιτρέψουμε όμως στους κατά συρροή συκοφάντες και στους καθηγητές τής διαπλοκής να μας κουνάνε το δάχτυλο».