Έκθεση επιτροπής της αμερικανικής Βουλής μετά από δύο χρόνια έρευνας για τον φάκελο Σνόουντεν και τις αποκαλύψεις για την NSA κατακεραυνώνει τον νεαρό Αμερικανό, υποστηρίζοντας ουσιαστικά ότι δεν τον ενδιέφερε καθόλου η προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών και οι πράξεις του κατέληξαν να θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τη χώρα. Απορρίπτει ως αβάσιμη την αναφορά ο Σνόουντεν, και δείχνει… στην ταινία για τον ίδιο που βγαίνει στους κινηματογράφους.

Η αμερικανική Βουλή δημοσίευσε περίληψη της πολυσέλιδης, διαβαθμισμένης αναφοράς της για τον φάκελο Σνόουντεν, στην οποία θέλει να αποδομήσει την εικόνα «υπερασπιστή των προσωπικών ελευθεριών» του νεαρού Αμερικανού και, αντιθέτως, αφήνει να εννοηθεί ότι ήταν δυσαρεστημένος υπάλληλος της NSA.

Η δημοσίευση της αναφοράς έρχεται ενώ ομάδες για τα αστικά δικαιώματα συλλέγουν υπογραφές για να χορηγηθεί αμνηστία στον Σνόουντεν -κάτι που ο Λευκός Οίκος έχει απορρίψει κατηγορηματικά- και ενώ τις επόμενες ημέρες βγαίνει στους αμερικανικούς κινηματογράφους ταινία (του Όλιβερ Στόουν) για τις αποκαλύψεις και τη φυγή του.

Η αναφορά της Βουλής αναφέρει ότι το μεγαλύτερο τμήμα των εγγράφων που έβγαλε στη δημοσιότητα ο Σνόουντεν δεν είχαν σχέση με τις ιδιωτικές επικοινωνίες των αμερικανών πολιτών. Τα στοιχεία αφορούν «προστασία των αμερικανών στρατιωτών στο εξωτερικό και παροχή άμυνας απέναντι σε τρομοκράτες και ξένα κράτη».

Ο ίδιος ο Σνόουντεν, που παραμένει στη Μόσχα, απέρριψε τα συμπεράσματα της έκθεσης, λέγοντας πως δεν βασίζεται σε στοιχεία και ότι διαστρεβλώνει τα πράγματα. «Για μία έρευνα που «κράτησε δύο χρόνια» οι Αμερικανοί θα περίμεναν περισσότερα» έγραψε στο Twitter, λέγοντας πως η έκθεση «υποβαθμίζει την επιτροπή» που την συνέταξε.

«Το Κογκρέσο ξόδεψε δύο χρόνια για να γράψει μία αναφορά με στόχο να σας αποθαρρύνει από το να δείτε αυτήν την ταινία που βγαίνει αύριο» έγραψε την Παρασκευή ο Σνόουντεν στο λογαριασμό του.