Δυσαρέσκεια εκφράζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών στους συνομιλητές τους καθώς διαπιστώνουν ότι κάποιοι υπουργοί της κυβέρνησης εξακολουθούν να αντιστέκονται στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων, ιδίως στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων.

Οπως αναφέρουν, τους προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ενώ ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να εφαρμόσει το πρόγραμμα στην πράξη εκδηλώνονται υπαναχωρήσεις και σημειώνονται καθυστερήσεις, κάτι που δείχνει ότι η κυβέρνηση στο σύνολό της ακόμη δεν έχει αποκτήσει τη λεγόμενη «ιδιοκτησία» του προγράμματος. «Ενώ δείχνει ότι θέλει, στην πραγματικότητα λειτουργεί σαν να μη θέλει» αναφέρουν.

Οι δανειστές θεωρούν ότι το αποτέλεσμα αυτών των αντιφάσεων που υπάρχουν στην κυβέρνηση είναι η καθυστέρηση στην υλοποίηση των 15 προαπαιτουμένων για τα 2,8 δισ. ευρώ. Κανονικά τα προαπαιτούμενα θα έπρεπε να έχουν ήδη ικανοποιηθεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε τον Μάιο, αλλά ακόμη στην πλειονότητά τους εκκρεμούν.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερεί και η έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης, από την οποία εξαρτώνται πολλά: από την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έως τις αποφάσεις για τη ρύθμιση του χρέους, σε συνδυασμό με την απόφαση για επιστροφή ή μη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα.

Πάντως, από την πλευρά της, η κυβέρνηση επιμένει ότι ο στόχος είναι να τελειώσουν τα προαπαιτούμενα έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Οπως ανέφερε χθες πηγή του υπουργείου Οικονομικών, το χρονοδιάγραμμα προβλέπει να συνταχθεί η έκθεση συμμόρφωσης και να περάσει από το EuroWorking Group στις 29 Σεπτεμβρίου, ώστε το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου να εγκρίνει την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ.

Χθες, η συζήτηση άνοιξε με τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη να εξετάζουν με τους εκπροσώπους των θεσμών όλα τα προαπαιτούμενα, αλλά και την προετοιμασία της δεύτερης αξιολόγησης ενώ στη συνέχεια συζητήθηκαν τα ενεργειακά θέματα με τον υπουργό Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη.

Οι δανειστές είχαν συνάντηση και με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Η Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με πηγές της, θεωρεί ότι υπάρχουν θετικές ενδείξεις, όπως η επιστροφή καταθέσεων 4,6 δισ. ευρώ από τον Μάιο, ενώ προβλέπει να υπερκαλυφθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα φθάνοντας στο 0,8% του ΑΕΠ φέτος (ο στόχος είναι για 0,5% του ΑΕΠ) και να αναπτυχθεί η οικονομία με ρυθμό 2,5% το 2017, αρκεί να εφαρμοσθεί το πρόγραμμα για τις ιδιωτικοποιήσεις, τις αλλαγές της χρήσης γης κ.λπ.

ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ. Τους τελευταίους τρεις μήνες, εξάλλου, καταγράφεται για πρώτη φορά εδώ και καιρό μια θετική εξέλιξη στο θέμα των κόκκινων δανείων καθώς εμφανίζουν μείωση περίπου 350 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ, αίτηση για αδειοδότηση από την Τράπεζα της Ελλάδος έχουν υποβάλει μέχρι στιγμής έξι funds προκειμένου να αναλάβουν τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Για την Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να προχωρήσει το θέμα των κόκκινων δανείων, είναι σημαντικό να ρυθμιστούν νομοθετικά δύο θέματα:

Πρώτον, να καλυφθούν τα στελέχη των τραπεζών που θα κάνουν τις αναδιαρθρώσεις των επιχειρήσεων.

Δεύτερον, να δοθεί η δυνατότητα να αποβάλλονται από τις επιχειρήσεις οι μη συνεργάσιμοι μέτοχοι.