Προς ξεπάγωμα φαίνεται να οδεύει η αποκρατικοποίηση του 66% του ΔΕΣΦΑ, καθώς η τρόικα πιέζει για άμεση λύση.

Ακριβώς επειδή πρόκειται για σημαντική επιχειρηματική συμφωνία, θεωρείται ότι η ολοκλήρωσή της θα δώσει το στίγμα πως το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων προχωρά, ενώ επειδή το θέμα έχει και γεωπολιτικές διαστάσεις λέγεται ότι ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και ο αμερικανικός παράγοντας, ζητώντας μάλιστα η Socar να παραμείνει στο σχήμα.

Υπό αυτό το πρίσμα, εξετάζονται διάφορα σενάρια για τη μετοχική σύνθεση του ΔΕΣΦΑ και τα οποία συζητήθηκαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη με τους θεσμούς.

Στο επίκεντρο των σεναρίων, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, βρίσκεται αφενός το ποσοστό με το οποίο θα συμμετάσχουν οι Αζέροι και αφετέρου ο βαθμός μετοχικής παρουσίας του ευρωπαϊκού τους εταίρου, που φαίνεται ότι θα είναι ο ιταλικός διαχειριστής φυσικού αερίου Snam. Οι Ιταλοί καλοβλέπουν την πιθανότητα να μπουν στην ελληνική εταιρεία (σ.σ. συζητείται ένα ποσοστό 31%), ενώ η παρουσία τους φαίνεται ότι βρίσκει σύμφωνους και τους δανειστές. Είναι άλλωστε η Κομισιόν που είχε θέσει από το 2014 ως απαράβατο όρο, για να προχωρήσει η συμφωνία, να πέσει η συμμετοχή των Αζέρων από το 66% σε κάτω από το 49%, προκειμένου να δώσει το πράσινο φως.

Οσο για την κυβέρνηση, θα ήθελε στη μετοχική σύνθεση του ΔΕΣΦΑ να παραμείνουν και τα ΕΛΠΕ που ούτως ή άλλως κατέχουν το 35% της εταιρείας.

Τρία πάντως σημεία της αποκρατικοποίησης δεν πρόκειται να αλλάξουν, σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές: Το τίμημα των 400 εκατ. ευρώ που είχε προσφέρει το 2013 η Socar καθώς πρόκειται για ολοκληρωμένο διαγωνισμό, ο περιορισμός της μετοχικής συμμετοχής των Αζέρων σε 49% και κάτω και η ρύθμιση μείωσης των ανακτήσιμων εσόδων προκειμένου να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα οι καταναλωτές φυσικού αερίου.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η ΡΑΕ πρόκειται να εκδώσει ίσως και την επόμενη εβδομάδα απόφαση για τον τρόπο καθορισμού των τελών διέλευσης του ΔΕΣΦΑ, δηλαδή τις ταρίφες που, ούτως ή άλλως, θα είναι χαμηλότερες απ’ ό,τι πριν από την απόφαση Σκουρλέτη.