Η σιγουριά με την οποία εμφανίζονται και κινούνται οι τηλεοπτικοί σταθμοί που βρίσκονται στη λίστα επιλαχόντων για άδεια δίνει υπόσταση στις υπόνοιες για επαφές με κάποιους από τους προσωρινούς υπερθεματιστές του διαβόητου πλειοδοτικού διαγωνισμού. Βολιδοσκοπήσεις γίνονται –κατά μία άλλη εκδοχή, οι συζητήσεις είναι σε προχωρημένο στάδιο –από δυνάμει καναλάρχες, που όμως δεν έχουν την υλικοτεχνική υποδομή, προς κανάλια που από την περασμένη Παρασκευή μετρούν αντίστροφα (από τις 90 ημέρες που προβλέπει η νομολογία για τις τηλεοπτικές άδειες). Και από τις δύο πλευρές εκφράζονται γενικολογίες –σαν να είναι συνεννοημένοι –που καταλήγουν στην κοινοτοπία «όλοι μιλούν με όλους».

Τηλεοπτικοί κύκλοι εκτιμούν ότι τα μισόλογα που κυκλοφορούν οφείλονται στο γεγονός ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι περιμένουν να ολοκληρωθεί ο έλεγχος του πόθεν έσχες (χθες το απόγευμα έληξε η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών). Θεωρούν δηλαδή πως τυχόν σύμπραξη τηλεοπτικών εταιρικών σχημάτων –μεταξύ κάποιου με άδεια και κάποιου που είναι μετέωρο –μπορεί να φανεί από τον έλεγχο που διενεργείται και είναι εστιασμένος στις διαδρομές μέσω των οποίων οι προσωρινοί υπερθεματιστές βρήκαν τα χρήματα για τις άδειες.

ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ. Επαφές και σχεδιασμοί γίνονται σε κάθε περίπτωση. Δεν αμφισβητούνται για παράδειγμα από το περιβάλλον Καλογρίτσα (προσωρινός υπερθεματιστής με το εταιρικό σχήμα Τηλεόραση Πανελλαδικής Κάλυψης Μονοπρόσωπη ΑΕ) οι επαφές με τον Δημήτρη Κοντομηνά. «Γιατί να μην υπάρχει φλερτ; Ο ένας έχει άδεια και ο άλλος έτοιμο, στρωμένο, νοικοκυρεμένο κανάλι» λέει στέλεχος με γνώση της τηλεόρασης. Στο τηλεοπτικό στρατόπεδο Καλογρίτσα, που προς το παρόν φιλοξενείται στα κεντρικά της κατασκευαστικής του εταιρείας Τοξότης στη Νέα Σμύρνη, η κινητικότητα που είχε αρχίσει από καιρό συνεχίζεται στον ίδιο βαθμό αναφέρουν τηλεοπτικοί παρατηρητές και ερμηνεύουν τη σταθερότητα ως θέση αναμονής για επικείμενο joint venture κατά την επιχειρηματική ορολογία.

Μια άλλη εκδοχή διαμορφώνεται από την παρατήρηση της σημειολογίας των ειδήσεων. Δείκτης είναι το γεγονός, όπως υποστηρίζεται από παρατηρητές του χώρου, ότι στα δελτία ειδήσεων των Star και Alpha δεν έπαιξε το θέμα με τα ζητήματα που αντιμετωπίζει με τη Δικαιοσύνη ο κύριος εκπρόσωπος της Αλτερ Εγκο Βαγγέλης Μαρινάκης. Και το ερμηνεύουν ως διάθεση των καναλιών που δεν πήραν άδεια να κρατήσουν στάση η οποία να εκπέμπει μήνυμα διαπραγματευτικής διάθεσης προς τον τέταρτο υπερθεματιστή του δημοπρατικού διαγωνισμού για άδειες εθνικής εμβέλειας. Η Αλτερ Εγκο πάντως αναπτύσσει και εξελίσσει στρατηγικά σχέδια για την επόμενη μέρα στο τηλεοπτικό τοπίο. Σε επίπεδο προγράμματος εκπρόσωπος της τηλεοπτικής εταιρείας είχε επαφή με πρώην επιτελικό στέλεχος του Mega.

ΜΕΝΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΝΕΙ. Το Epsilon, συμφερόντων Φίλιππου Βρυώνη, εμφανίζεται αισιόδοξο για την επόμενη μέρα στο τηλεοπτικό τοπίο. Το νεόκοπο κανάλι ενημέρωσε χθες ότι «ξεκινά δυναμικά στις 12 Σεπτεμβρίου 2016 το νέο αναβαθμισμένο πρόγραμμά του για τη σεζόν 2016-2017. Με νέες μεγάλες ελληνικές και διεθνείς οπτικοακουστικές παραγωγές και με σημαντικούς παρουσιαστές, τόσο τους ήδη καταξιωμένους του δυναμικού του όσο και άλλους πασίγνωστους, όπως η Αννα Βίσση και ο Νίκος Καρβέλας». Ο σταθμός εξάλλου επισημαίνει πως «θα συνεχίσει με την ίδια, όπως μέχρι τώρα, δυναμική λειτουργία αποδεικνύοντας ότι σε μια δύσκολη για τα Μέσα Ενημέρωσης περίοδο εξακολουθεί να επενδύει σε αυτό που η πολιτεία και οι πολίτες ζητούν: Να κάνει τηλεόραση ποιοτικής προσφοράς στην ενημέρωση, στην ψυχαγωγία και στον πολιτισμό. Η εταιρεία Ραδιοτηλεοπτική που έχει την ευθύνη λειτουργίας του Epsilon διαβεβαιώνει ότι το πανελλαδικό αυτό κανάλι θα εξακολουθήσει για πολλά χρόνια να λειτουργεί απρόσκοπτα, παρά τη σημερινή θεσμική αβεβαιότητα, τις νομοθετικές ατέλειες και την πρόσφατη δημοπρασία τηλεοπτικών αδειών, της οποίας η νομιμότητα αμφισβητείται και θα κριθεί τόσο από το Συμβούλιο της Επικρατείας όσο και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Δικαστήρια) στο χρονικά αόριστο μέλλον».

Ο ΚΡΕΤΣΟΣ. Με αφορμή τη διάθεση των υποψήφιων καναλαρχών να τρενάρουν την καταβολή της πρώτης δόσης, η κυβέρνηση αποσαφηνίζει ότι θα δρομολογηθούν όσα προβλέπονται από το νομικό πλαίσιο. «Θα τηρηθεί το γράμμα του νόμου» υπογράμμισε από την ΕΡΤ ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει το αίτημα των τεσσάρων προσωρινών υπερθεματιστών να μην καταβάλουν την πρώτη δόση ώσπου να εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ. «Εμείς θα τηρήσουμε τη διαδικασία όπως προβλέπει ο νόμος. Από την άλλη είναι ένα αίτημα που είναι λογικό, διότι φοβούνται ενδεχομένως ότι αν υπάρχει απόφαση κατά του διαγωνισμού τα χρήματα που θα καταθέσουν θα συμψηφιστούν με υπάρχουσες ή μελλοντικές οφειλές» τόνισε ο Κρέτσος. Και πρόσθεσε: «Εμείς όμως οφείλουμε να διαφυλάξουμε τη διαδικασία και να τηρήσουμε απολύτως το γράμμα του νόμου».

Τηλεοπτικοί κύκλοι εκτιμούν, λαμβάνοντας υπόψη τον σκεπτικισμό που ανέπτυξαν οι προσωρινοί υπερθεματιστές, πως το κυβερνητικό χρονοδιάγραμμα των 90 ημερών το πολύ να παραταθεί κατά 15 ημέρες. Το τρίμηνο που προβλέπει ο νόμος συναρτάται από τη χρονική στιγμή που θα συντάξει το τελικό πρακτικό της η επιτροπή που διενήργησε τον διαγωνισμό και την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης από τον αρμόδιο υπουργό, τον Νίκο Παππά. Ώς τότε πολλά μπορούν να συμβούν λένε με νόημα.