Απάντηση στον Υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη και στα σχέδιά του να αλλάξει το μάθημα των θρησκευτικών έδωσε με ανακοίνωσή της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ). Οι ιεράρχες, όπως ήταν αναμενόμενο, συζήτησαν το θέμα στη σημερινή συνεδρίασή τους και ζητούν το μάθημα να παραμείνει υποχρεωτικό, με τις ίδιες ώρες διδασκαλίας και με τον ορθόδοξο χαρακτήρα του.

Συγκεκριμένα, η ΔΙΣ αναφέρει στην ανακοίνωσή της: «Αναφορικά με την διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών η Δ.Ι.Σ. εμμένει στη διατυπωθείσα θέση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος της 9ης Μαρτίου 2016 και επαναλαμβάνει την πρόταση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου για «την υποχρεωτικότητα του μαθήματος των Θρησκευτικών, την τήρηση των ωρών διδασκαλίας στο τρέχον πρόγραμμα και τον Ορθόδοξο χαρακτήρα του».

Οι συνοδικοί μητροπολίτες συζήτησαν εκ νέου και το θέμα που προέκυψε με την πρωινή προσευχή στα σχολεία. Χθες είχαν τονίσει πως η πρωινή προσευχή στα σχολεία δεν καταργείται. Σήμερα, και σε μία προσπάθεια να ενημερώσουν γονείς και εκπαιδευτικούς αποφάσισαν να αποστείλουν εγκύκλιο σημείωμα προς τις «Ιερές Μητροπόλεις, δια του οποίου θα ενημερώνονται σχετικά με το προκύψαν θέμα της πρωινής προσευχής στα σχολεία. Η Δ.Ι.Σ. προς ενημέρωση των γονέων και των εκπαιδευτικών επαναλαμβάνει ότι η πρωινή προσευχή ισχύει σύμφωνα με το άρθρο 13 παρ. 5 εδάφιο α του Προεδρικού Διατάγματος 201/1998 (ΦΕΚ Α’ 161/1998)».

Στο μεταξύ, για το θέμα της προσευχής ο συντονιστής Μορφωτικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, Θεόδωρος Φορτσάκης, δήλωσε πως η παράλειψη της αναφοράς για την πρωινή προσευχή στη φετινή εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας «δεν φαίνεται καθόλου αθώα, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται δικαιολογημένη ανησυχία». Όπως προσθέτει ο κ.Φορτσάκης, «ο κ. Φίλης, στην προσπάθειά του να εφαρμόσει ιδεοληπτικές θέσεις, επιστρατεύει δόλιους τρόπους προκειμένου να μετριάζονται οι κοινωνικές αντιδράσεις.Οι αλλαγές στην επίμαχη εγκύκλιο προδίδουν ότι αυτό οραματίζεται: Την κατάργηση της πρωινής προσευχής στα σχολεία με “αθόρυβο τρόπο”.

Τον καλούμε να αφήσει στην άκρη τις ιδεοληψίες του και να μην το επιχειρήσει».